Σε μια απόφαση που ανατρέπει προς όφελος των εργαζομένων τα ασφαλιστικό καθεστώς στο δημόσιο, προχώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα το δικαίωμα σε πατέρα ανηλίκου που είχε συμπληρώσει την απαραίτητη για θεμελίωση 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 να λάβει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας του αναγνωρίζει με απόφαση της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανατρέποντας τα δεδομένα συνταξιοδότησης των ανδρών ασφαλισμένων στο Δημόσιο.
Με την συγκεκριμένη απόφαση εναρμονίζεται η ελληνική νομική πραγματικότητα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε ξεκαθαρίσει πως πρέπει να αρθεί η διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών γονέων στο Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που η 25ετία του υπαλλήλου συμπληρώνεται το 2011 και υπάρχει ανήλικο τέκνο μπορεί να φύγει από την υπηρεσία στα 52, ενώ το 2012 στα 55 (από το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για γονείς ανηλίκων).
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την επίμαχη απόφασή τους για λόγους συνταγματικής ισότητας (ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων) επέκτειναν το δικαίωμα αυτό των γυναικών και στους άνδρες.
Στην επίμαχη απόφαση επισημαίνεται πως το άρθρο 56 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που θεσπίζει το 50ο έτος της ηλικίας για σύνταξη των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό 50% και άνω ή ανίκανο σύζυγο κατά ποσοστό 67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, πρέπει για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων να τύχει εφαρμογής και στους άνδρες υπαλλήλους που είναι στην ίδια κατάσταση, που έχουν δηλαδή ανήλικο τέκνο εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010.
Μάλιστα, με την έκδοση της απόφασης η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει νόμος τους κράτους. Αναφέρει χαρακτηριστικά προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών:
«Σας κοινοποιούμε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία δικαιώνει εν δυνάμει άνδρα συνταξιούχο (βρίσκεται σε αναστολή σύνταξης) που εργαζόταν στο Γ.Ν. Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» με πρόσληψη από 1.1.1983 έως 31.12.1992, για χορήγηση Σύνταξης 50 ετών με ανήλικο παιδί, αν και συμπληρώνει 25 έτη Ασφάλισης το έτος 2010 (Διαδοχική Ασφάλιση).
Για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, όπως ρητά αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην υπ’ αριθμ. 790/2016 απόφαση είστε υποχρεωμένος με τροπολογία σε Νόμο ή Υπουργική Απόφαση να επεκτείνεται το δικαίωμα και στους άνδρες. Η εν λόγω κατάφορη αδικία μπορεί να στοιχίζει στην κατηγορία αυτή των Ανδρών 17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας με τους Ν.4336/2015, Ν.4337/2016 (όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο μεταβατικό στάδιο 2015 – 2021).
Επίσης πολλοί ασφαλισμένοι για να κάνουν χρήση των εν λόγω διατάξεων (θεμελίωση μετά την 1.1.2011), αναγκάζονται να αποποιηθούν πολλά έτη Διαδοχικής Ασφάλισης, αν και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι ούτως ή άλλως πενιχρές συντάξεις, λόγω των Μνημονιακών πολιτικών που ασκείται».
http://www.aftodioikisi.gr/, 19/5/2016