15 Απρ 2016

Το «big brother» του Δημοσίου – Έρχεται σύστημα παρακολούθησης, στοχοθεσίας, ελέγχου & αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας

Πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης) συνάντηση των Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης του «e-goal setting». To «e-goal setting» αποτελεί ένα ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο θα αναπτυχθεί με σκοπό την καθιέρωση της χρήσης ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της στοχοθεσίας, ελέγχου και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των δομών της δημόσιας διοίκησης, σε εφαρμογή του άρθρ. 22 του Ν. 4369/2016.

Στην πιλοτική εφαρμογή της ανάπτυξης του «e-goal setting» θα συμμετάσχουν τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα βασικά σημεία της ανάπτυξης και της πιλοτικής εφαρμογής του «e-goal setting». Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει το έργο για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών ενώ παράλληλα εκφράστηκε η πρόθεση όλων των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν την επιτυχή υλοποίηση της πιλοτικής του εφαρμογής.

Η πιλοτική αυτή δράση εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό αναμόρφωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα συντελεστεί με βάση τις αρχές της Ανοιχτής Διακυβέρνησης, όπου κάθε πολίτης, θα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις παρεχόμενες πληροφορίες.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ «Μεταρρύθμιση Του Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020, και συναρτάται με την ενίσχυση δομών αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, όπως έχει αποφασιστεί από την 1η Επιτροπή παρακολούθησης στις 30 Ιουνίου 2015, ενώ έχει ήδη εκδοθεί σχετική πρόσκληση από την αρμόδια διαχειριστική αρχή