10 Μαρ 2016

ΠΑΣΕ Wind: Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η επινοικιαζόμενη εργασία - ΟΧΙ στους πολλαπλούς εργοδότες

Λίγες μέρες μετά το υπόμνημά μας (ΑΠ: 04/2016) στην διοίκηση σχετικά με τις εργολαβίες, στις 7/3/2016, στις 23.00 περίπου στο κτήριο της λεωφ. Αθηνών στον 6ο όροφο ήρθε συνάδελφος από την Τeleperformance για να εργαστεί λόγω ‘τεχνικών εργασιών’ στην εν λόγω εταιρεία.

Επικοινωνήσαμε με τους εμπλεκόμενους από την πλευρά της Wind αλλά δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις σχετικά με τον ακριβή λόγο αλλαγής εργασιακού χώρου και αν η αλλαγή αυτή όπως και το ωράριο εργασίας έχει δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας (σε αυτό δεν λάβαμε καμία απάντηση). Για πολλοστή φορά, θέσαμε το ζήτημα οι εργαζόμενοι εργολαβικών εταιρειών να έχουν τα ίδια δικαιώματα και μισθούς με τους εργαζομένους στη Wind και να μεταφερθούν στην εταιρία ως τέτοιοι. Θυμίζουμε ότι οι συνάδελφοί μας στις εργολαβικές έχουν χαμηλότερους μισθούς, λιγότερα δικαιώματα, ενώ συχνά πληρώνονται τις υπερωρίες ή τα bonus τους με …κουπόνια, εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις από θυγατρική σε θυγατρική, ώστε να μην έχουν το δικαίωμα της αλλαγής της σύμβασής τους σε αορίστου διάρκειας και πολλά άλλα. Μάλιστα όλα αυτά είχαν τεθεί σε από κοινού παρέμβασή του Σωματείου μας στη διοίκηση της Teleperformance με τα Σωματεία της Vodafone, της Nokia, της Cyta, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, του ΣΕΤΗΠ και άλλων συλλογικοτήτων.

Κατόπιν επικοινωνίας μας με την υπεύθυνη εκ μέρους της Wind του τμήματος της τεχνικής υποστήριξης της σταθερής, στο οποίο εργάζεται ο συνάδελφος, τον ενημέρωσαν να επιστρέψει στην Καλλιθέα, λόγω όμως του προχωρημένου της ώρας, της άρνησης από την πλευρά των προϊσταμένων να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το αν και πως είναι δηλωμένος και της συνεχούς υπεράσπισής μας των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας στις εργολαβικές εταιρίες με το συνεχές αίτημα να εργάζονται ως εργαζόμενοι Wind, απαιτήσαμε ο συνάδελφος να μην εργαστεί, χωρίς φυσικά να χάσει το μισθό του, αφού οι παρατυπίες και η ανευθυνότητα βαρύνει τις διοικήσεις των δύο εταιρειών.

Η τακτική των διοικήσεων των εταιριών να μεταφέρουν το προσωπικό από το ένα κτήριο στο άλλο, από περιοχή σε περιοχή είναι γνωστή (βλ. απεργίες). Ωστόσο, τα ζητήματα που προκύπτουν, π.χ., σε ένα ενδεχόμενο εργατικό ατύχημα, είναι πολύ σοβαρά. Το Σωματείο μας απαιτεί να σταματήσουν οι εργολαβίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές να μεταφερθούν μια και καλή στη Wind, με ίσα δικαιώματα και όρους εργασίας όπως ισχύουν για τους εργαζομένους στη Wind. Δεν ανεχόμαστε εργαζομένους δύο κατηγοριών και διαφορετικής αντιμετώπισης που φτάνει την αλόγιστη εκμετάλλευση εις βάρος των συναδέλφων μας στις εργολαβικές.

Απαιτούμε: Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η επινοικιαζόμενη εργασία - όχι στους πολλαπλούς εργοδότες.