15 Μαρ 2016

Ανοίγει ο δρόμος για τη κινητικότητα των υπαλλήλων σε όλη τη δημόσια διοίκηση

Με νομοθετική ρύθμιση που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δίδεται η ευκαιρία σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι σε διευρυμένη σύσκεψη των εμπλεκόμενων την προηγούμενη εβδομάδα είχε συμφωνηθεί να υπάρξει χαρτογράφηση των αναγκών, όσων και των κενών θέσεων που υπάρχουν .

Στο σχέδιο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Βασική  καινοτομία του προτεινόμενου  συστήματος  είναι η δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πρόσβαση στο σύνολο των θέσεων που θα καλύπτονται μέσω του προγράμματος κινητικότητας,  βάσει  ενιαίων κανόνων  αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και εν γένει τις ακολουθούμενες διαδικασίες.
Το εν λόγω σύστημα θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση να λειτουργεί πιλοτικά για την κάλυψη θέσεων εργασίας υπαλλήλων. Ωστόσο,όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου,  «σταδιακά θα μπορούσε να επεκταθεί και για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων».
Μέχρι σήμερα οι προϊστάμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία εάν δεν παραιτηθεί από τη θέση που ήδη κατέχει.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζεται υπέρμετρα το πεδίο εφαρμογής της κινητικότητας.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης η κινητικότητα των υπαλλήλων έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι συνιστά αναντικατάστατο «εργαλείο» για την ανακατανομή του προσωπικού βάσει των πραγματικών  αναγκών  κάθε φορέα και παράλληλα για την αξιοποίηση κάθε υπαλλήλου βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του.
Σήμερα, η  κινητικότητα των υπαλλήλων  μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών λαμβάνει κατά  κύριο λόγο  τη μορφή της  απόσπασης  ή της  μετάταξης και κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:
  • απουσία κριτηρίων για την αξιολόγηση των αναγκών σε προσωπικό των υπηρεσιών, προκειμένου να καλύπτονται πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες,
  • πλήρης έλλειψη  κεντρικού σχεδιασμού,
  • έλλειψη εγγυήσεων διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις  διαδικασίες επιλογής για τις θέσεις που καλύπτονται,
  • ύπαρξη πλήθους γενικών και ειδικών διατάξεων με απεριόριστες παρεκκλίσεις από τις γενικές αρχές που θέτει ο Υπαλληλικός Κώδικας (π.χ. επ’ αόριστον διάρκεια αποσπάσεων ή απομάκρυνση χωρίς διατύπωση γνώμης από την υπηρεσία προέλευσης),
  • απουσία δεσμευτικών προθεσμιών για την ολοκλήρωση  μίας απόσπασης  ή μετάταξης,
  • γραφειοκρατική επιβάρυνση των διαδικασιών (π.χ. συνυπογραφή όλων των πράξεων απόσπασης από τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ή έκδοση εγκριτικών αποφάσεων  για τις μετατάξεις).
http://www.localit.gr/, 15/3/2016