13 Ιαν 2016

Δήμος Χαλανδρίου: Ξεκινάει η δημοτική αστυνομία

Ξεκινάει από την Δευτέρα 11/1/2016 να επαναδραστηριοποιείται στο Χαλάνδρι η Δημοτική Αστυνομία.Η ύπαρξη των δημοτικών αστυνόμων είχε τερματιστεί βίαια από την εφαρμογή του μνημονίου όχι μόνο στο Χαλάνδρι αλλά και σε όλους του δήμους της Ελλάδας. 
Από τον Μάιο ξεκίνησε η διαδικασία επανασύστασής της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4325/2015, ΦΕΚ Α’ 47/11.05.2015).

Με βάση αυτή την διαδικασία στον δήμο Χαλανδρίου υπάρχει δύναμη 5 δημοτικών αστυνόμων αυτή την στιγμή. Συγκρινόμενη με την δύναμη των πάνω από 20 που υπήρχε πριν την διάλυση της καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο ένα τμήμα των δραστηριοτήτων που αυτή είχε στην προηγούμενη φάση θα είναι δυνατό να διεκπεραιωθεί σήμερα.

Το γεγονός αυτό , η ελλιπής δύναμη του γραφείου της Δημοτικής Αστυνομίας δεν επιτρέπει καμία δυνατότητα λειτουργίας του οποιαδήποτε τύπου ελεγχόμενης στάθμευσης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή λειτουργούσε με πενταπλάσιους δημοτικούς αστυνόμους καταλαβαίνει κανείς το αδύνατον του πράγματος.

Επιπλέον είναι αδύνατη η δράση των δημοτικών αστυνόμων στο σύνολο της πόλης. Από το κάτω Χαλάνδρι και τα σύνορα με το Ψυχικό μέχρι τα όρια της Πεντέλης είναι προφανές ότι είναι εντελώς αδύνατο ένα σώμα 5 ανθρώπων να μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις υπάρχουσες ανάγκες.

Ο υπάρχουσες συνθήκες καθορίζουν με απόλυτο τρόπο τι θα μπορούσε να γίνει με την νεοσύστατη δημοτική αστυνομία. Με βάση την μελέτη κορεσμού που έγινε για το κέντρο της πόλης, που οι μετρήσεις επιβεβαίωσαν την καθημερινή εμπειρία για τις συνθήκες κίνησης και στάθμευσης στο κέντρο του Χαλανδρίου είναι προφανές ότι θα αποτελούσε μέγιστη συνεισφορά στην ποιότητα ζωής της πόλης ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης στο κέντρο της.

Η κάθε λογής παραβατικότητα που σχετίζεται με την εκτός νόμου – και πολύ συχνά εκτός λογικής - στάθμευση στο κέντρο επιβάλει κατά προτεραιότητα την απόπειρα ελέγχου αυτής. Υπό αυτή την έννοια η Δημοτική Αστυνομία θα ασχοληθεί ΜΟΝΟ με αυτή ως απόλυτη προτεραιότητα. Η περιοχή δράσης των ελέγχων της δεν θα είναι το σύνολο της πόλης αλλά ο πυρήνας του εμπορικού της κέντρου όπως αυτό περιγράφεται στοv χάρτη στην αρχή του κειμένου.

Από την Δευτέρα 11/1/2016 τα κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και για όλο τον Ιανουάριο θα αφήνουν προειδοποιητικά χαρτιά στα σταθμευμένα παρανόμως αυτοκίνητα που βρίσκονται εντός της αναφερθείσας περιοχής.

Σκοπός είναι το συντομότερο να αναπτυχθούν όλοι οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την μόνιμη επιτήρηση της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, πρακτική που αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της διοίκησης του δήμου για την διευθέτηση των χρήσεων στο κέντρο και την διαμόρφωση φιλικότερων όρων ως προς την κατοίκους και τους πεζούς σε αυτό.