14 Ιαν 2016

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΑΣ

Θέμα: Για τις εξελίξεις με την μισθοδοσία μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίασή του στις 11-1-16 συζήτησε για τις εξελίξεις που αφορούν το σοβαρό ζήτημα της μισθοδοσίας μας και που σχετίζονται με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τον «ελιγμό» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την δημιουργία ενός «νέου κωδικού»-υποκατηγορίας των ΚΑΠ, για να τοποθετείται η μισθοδοσία μας, προκειμένου να μας ρίξουν «στάχτη στα μάτια» και να μας καθησυχάσουν.

Κατά αρχήν έγινε ενημέρωση για την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στις 7-1-16, αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας (ΣΥΠΑ) με την Περιφερειάρχη Αττικής και άλλους αρμόδιους παράγοντες (Αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης και Οικονομικών και Εκτελεστικό Γραμματέα), όπου παρουσιάστηκε ως λύση η δημιουργία για την εγγραφή της μισθοδοσίας μας του ΚΑΕ 3227 «Απόδοση στις Περιφέρειες, μέρους του ποσοστού επί των καθαρών συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για την καταβολή των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους».

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμώντας τις εξελίξεις κατέληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις:

1. Η δημιουργία του «κωδικού» αυτού αποτελεί ένα λογιστικό, τεχνοκρατικό τέχνασμα, που θέλει να κρύψει την πολιτική επιλογή του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης, να υλοποιήσει στο ακέραιο τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και στο ζήτημα της μεταφοράς της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η κυβέρνηση με την δημιουργία ενός νέου «κωδικού» δεν έδωσε λύση, ούτε άλλαξε την πολιτική της επιλογή, άμεσης σύνδεσης της μισθοδοσία μας με τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων.

Το γεγονός ότι όλοι οι «κωδικοί» ξεκινάνε από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν σημαίνει τίποτα για το αίτημά μας: μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε αποτελεί «εξασφάλιση» της μισθοδοσίας μας από τις κατασχέσεις ο ξεχωριστός κωδικός. Αν ήταν έτσι δεν θα μένανε απλήρωτοι εργαζόμενοι σε Δήμους, δεν θα ψάχνανε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ούτε ακόμα θα ήταν απλήρωτες αποζημιώσεις τους (εκλογικές κλπ) …

Καμιά «εγγύηση» για την μισθοδοσία μας δεν μπορεί να υπάρξει από τις κυβερνήσεις, που κόβουν μισθούς και φορτώνουν χαράτσια το λαό. Η μόνη εγγύηση για εμάς είναι οι αγώνες, οι δικοί μας και των άλλων εργαζομένων.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο καταγγέλλει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που και με αυτόν τρόπο θέλει «να οπλίσει» το χέρι κάθε Περιφερειακής Αρχής που στο όνομα της στήριξης της «αναπτυξιακής» προοπτικής της θα επιβάλλει νέους φόρους και χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, θα προωθεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό», θα φέρνει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας με τον υπόλοιπο λαό, θα χρησιμοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ, που τα οικονομικά τους βρίσκονται στο «κόκκινο» για να προχωρήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών, σε υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων κλπ.

2. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και η δημιουργία του νέου «κωδικού» έγινε κάτω από την πίεση των εργαζομένων, τους αγώνες μας όταν ακόμα και από την παρουσίαση του Σχεδίου του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, το 2010 αντιδρούσαμε και διαφωνούσαμε, αναδεικνύοντας την ουσία της συγκεκριμένης ρύθμισης, αλλά και την ουσία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Είναι επίσης σίγουρο ότι αν δεν κυριαρχούσε στους συναδέλφους η λογική της ανάθεσης και υπήρχε μαζική έκφραση της αντίθεσης – απαίτησης θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει κάτι ουσιαστικότερο.

3. Θεωρούμε πως η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, αλλά και κάθε άλλη Περιφέρεια αν υιοθετούσαν πραγματικά το αίτημά μας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υπαρκτά «όπλα» τους, όπως το «μπλοκάρισμα» των αποφάσεων των Περιφερειακών Συμβουλίων, το «κλείσιμο» των Περιφερειών κλπ, για να πιέσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση.

4. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα στη μισθοδοσία μας θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια, τότε που η σημερινή και οι επόμενες αστικές κυβερνήσεις θα έχουν ξεδιπλώσει τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» (ή όπως τότε θα λέγεται) και την λογική της «αποκέντρωσης» φορολογικής, διοικητικής, αρμοδιοτήτων κλπ, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για κανέναν.

Είναι καθήκον μας να αναδεικνύουμε το πρόβλημα και να το προτάσσουμε, γιατί δεν αφορά στενά εμάς τους εργαζόμενους των Περιφερειών, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα.

Η παραπέρα ανάλυση των ζητημάτων θα γίνει στις Τοπικές Συνελεύσεις-Συγκεντρώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που σας έχει αποσταλεί.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, πιο αποφασιστικά, πιο αγωνιστικά να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μας με κάθε τρόπο για εξασφάλιση της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με νομοθετική ρύθμιση κι όχι με τρικ και ψευδεπίγραφες ρυθμίσεις.

Το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για την εξασφάλιση και καταβολή της μισθοδοσίας μας από τον κρατικό προϋπολογισμό συνδέεται με τη μάχη του ασφαλιστικού, της αξιολόγησης, της διοικητικής μεταρρύθμισης κ.α. που έχουμε μπροστά μας.

Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να είναι οι αγώνες μας αποτελεσματικοί και νικηφόροι.

ΤΟ Δ.Σ.