4 Δεκ 2015

Πειραιώς, Eurobank, Alpha, ΕΤΕ: Φεύγουν 3175 άτομα!

Διαβάστε αναλυτικά πώς και από πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις προσωπικού

Νέο «μαχαίρι» στο προσωπικό αναμένεται από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, υπό την πίεση όχι πλέον των σχεδίων αναδιάρθρωσης αλλά της πίεσης για βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Το ρόλο του κακού στο τραπεζικό σύστημα θα παίξουν οι διεθνείς επενδυτές που μπήκαν στις αυξήσεις και λιγότερο οι ευρωπαϊκές αρχές που ελέγχουν την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις και βελτίωση των δεικτών. Καθώς το σκέλος των εσόδων θα ανακάμψει με πιο αργό ρυθμό,οι δαπάνες παραμένουν σε προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικοί παράγοντες «βλέπουν» μια νέα μείωση του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο, κατά 3 με 3,5 χιλιάδες άτομα, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά σε εγχώριες μη τραπεζικές εργασίες, ενώ ήδη την τελευταία πενταετία έχουν φύγει από την τραπεζική αγορά πάνω από 20 χιλιάδες εργαζόμενοι.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης, όπως έχουν αναθεωρηθεί για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, είναι σχετικά ήπια και το μεγαλύτερο μέρος των στόχων, ειδικά δε όσο αφορά το προσωπικό, έχουν επιτευχθεί. Η τραπεζική αγορά όμως «βλέπει» εκτεταμένες περικοπές με απόφαση των ίδιων των τραπεζών με τη λογική ότι οι εργασίες θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλό επίπεδο ενώ και το είδος των εργασιών έχει μετοπιστεί από τα καταστήματα και τη διάθεση προϊόντων στην αναδιάρθρωση των δανείων. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής προβλέπει τη μείωση των εργαζομένων στην Ελλάδα σε 10.695 άτομα το 2017 από 12.300 το εννεάμηνο.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι των σχεδίων αναδιάρθρωσης αφορούν τους εργαζομένους στην Ελλάδα όχι μόνο σε τραπεζικές αλλά και σε άλλες εργασίες. Το αντίστοιχο σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει τη μείωση του προσωπικού σε 9.504 άτομα από 9.678 στο εννεάμηνο ενώ για την Eurobank, προβλέπεται η μείωση σε 9.800 άτομα από 10.803 σήμερα.

Η Τράπεζα Πειραιώς υποχρεούται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης να περιορίσει τον αριθμό των εργαζομένων στην Ελλάδα στα 15.350 άτομα ενώ ήδη τα έχει μειώσει στα 15.743 άτομα. Το «μαχαίρι» αναμένεται πιο βαρύ στους εργαζομένους του κλάδου από το γεγονός ότι πλέον οι αποχωρήσεις είτε θα γίνονται μέσω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασης είτε με εθελούσιες χωρίς τα χαρακτηριστικά του πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή χωρίς κίνητρα και μπόνους για τους αποχωρούντες.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία όσο αφορά παροχές και μισθολογικό πακέτο. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο πάνω από 20 χιλιάδες εργαζόμενοι ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη μείωση του αριθμού των τραπεζών, η οποία οδήγησε στον περιορισμό του δικτύου των καταστημάτων κατά 35% το ίδιο διάστημα.

Για τη μείωση του προσωπικού επιστρατεύθηκαν γενναία προγράμματα εθελουσίας εξόδου ώστε παρά τη συρρίκνωση του κλάδου, επρόκειτο μάλλον για μια «βελούδινη» αναδιάρθρωση, που υλοποιήθηκε αναίμακτα. Το 2015 βρίσκει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με 45.000 υπαλλήλους από 66.000 το 2008, 2.500 καταστήματα από 4.100 το 2008 και περίπου 20 τράπεζες λιγότερες.

Παρά το γεγονός ότι οι τυπικές δεσμεύσεις των σχεδίων αναδιάρθρωσης έχουν ικανοποιηθεί, είναι σαφές ότι υπάρχει η ανάγκη πιο ουσιαστικής αναδιάρθρωσης, που θα οδηγούσε στον εξορθολογισμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στο δίκτυο με τις κεντροποιημένες υπηρεσίες, που σήμερα απορροφούν το 40% ή ακόμη και το 50% του προσωπικού στις τράπεζες.