3 Δεκ 2015

Αποκλειστικό: Σκάνδαλο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Τρώνε,πίνουν και λογαριασμό δεν δίνουν λέει μια παροιμία του λαού μας...
Κι αυτό ισχύει κατά γράμμα για 15 προέδρους,αντιπροέδρους και μέλη του Δ.Σ της νεοσύστατης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την επωνυμία "Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση Α.Ε ".

Μετά από έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης αποκαλύφθηκε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης αγνόησαν τη νομοθεσία (Ν4093/12) που καθόριζε ότι από τις αρχές του 2013 θα έπρεπε να έχουν περικοπεί κατά 50% οι πάσης φύσεως αποδοχές τους(αποζημιώσεις,έξοδα παράστασης κλπ) και συνέχισαν να λαμβάνουν,χωρίς καμιά μείωση , τις ίδιες αποδοχές έως το Σεπτέμβριο του 2014.
Τον Φεβρουάριο του 2015 ,μετά από καταγγελία,το Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης μείωσε με απόφασή του αναδρομικά(από 1/1/2013) τις αποδοχές και οι 15 πρόεδροι,αντιπρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. κλήθηκαν να επιστρέψουν,ως αχρεωστήτως καταβληθέντα,συνολικά 41.983 ευρώ.
Ωστόσο σε απαντητικό του έγγραφο προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο νυν πρόεδρος της "Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Α.Ε" ενημερώνει ότι ενώ απέστειλε συστημένη επιστολή σε όλους όσους έχουν υποχρέωση επιστροφής χρημάτων κανείς από τους υπόχρεους δεν έχει επιστρέψει στο ταμείο της δημοτικής επιχείρησης κάποιο ποσό με εξαίρεση έναν που επέστρεψε 300 ευρώ ενώ οφείλει συνολικά 16.586 ευρώ.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακινζής απέστειλε την υπόθεση των 15 στελεχών της δημοτικής επιχείρησης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έκδοση των σχετικών καταλογισμών.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος με έγγραφο προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ζητεί να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εντοπιστούν τυχόν κι άλλες περιπτώσεις σε Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το νόμο ,δεν έχουν δηλαδή περικόψει κατά 50% από 1/1/2013 τις πάσης φύσεως αποδοχές των προέδρων.αντιπροέδρων και μελών Δ.Σ φορέων τους.