3 Δεκ 2015

Δήμοι και ληξιαρχεία δεν εκδίδουν πιστοποιητικά ικανότητας γάμου σε Έλληνες εξωτερικού

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί σε όλη την περιφέρεια της Θράκης, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας το ζήτημα της αδυναμίας έκδοσης πιστοποιητικού άδειας γάμου στους κατά τόπους Δήμους και ληξιαρχεία σε Έλληνες υπηκόους, κατοίκους του εξωτερικού, καθώς και στις αρμόδιες προξενικές αρχές. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων προς το εξωτερικό αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο των καιρών, η παρεμπόδιση των πολιτών στην άσκηση του δικαιώματος της σύναψης γάμου, θεωρείται αντισυνταγματική και άδικη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, η άδεια γάμου για κάθε μελλόνυμφο εκδιδόταν από τον καθένα χωριστά, από τον Δήμο ή την Κοινότητα όπου ήταν εγγεγραμμένος και απαιτούνταν μια σειρά δικαιολογητικών μαζί με την ειδική αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να παραλάβουν από το αρμόδιο Ελληνικό Προξενείο της χώρας που διαμένουν. Σε περίπτωση που αδυνατούσαν οι ίδιοι να μεταβούν στο Δήμο της περιοχής τους στην Ελλάδα, έπρεπε να παραλάβουν από τις Προξενικές Αρχές και την εξουσιοδότηση για την κατάθεση των δικαιολογητικών και την παραλαβή της άδειας από το εξουσιοδοτούμενο άτομο, το οποίο οριζόταν στην ειδική αίτηση του Προξενείου. 
Με την Κύρωση της Σύμβασης του Ν. 4230/2014 (ΦΕΚ 18Α728.01.2014), ορίστηκε πως έκαστο συμβαλλόμενο κράτος, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεσμεύεται να εκδίδει το πρότυπο πολύγλωσσο πιστοποιητικό ικανότητας γάμου, όπως προσαρτάται στην παρούσα Σύμβαση, κατόπιν αιτήματος ενός υπηκόου του ενόψει της τέλεσης του γάμου του στην αλλοδαπή και εφόσον ο εν λόγω υπήκοος πληροί σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κράτους που εκδίδει το πιστοποιητικό τις προϋποθέσεις σύναψης του εν λόγω γάμου. 
Ορίζεται μεταξύ άλλων πως οι αρμόδιες Αρχές για την έκδοση του πιστοποιητικού ικανότητας γάμου είναι τα κατά τόπους ληξιαρχεία της χώρας, το εποπτεύον αυτά Υπουργείο Εσωτερικών και οι διπλωματικοί και προξενικοί λειτουργοί στους οποίους έχει ανατεθεί εκ του νόμου η άσκηση ληξιάρχου. 
Παρ' όλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι σήμερα αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: Σε ορισμένες περιοχές, οι συμβαλλόμενοι Δήμοι δεν αναλαμβάνουν την έκδοση του πιστοποιητικού ικανότητας γάμου, καθώς έχουνε λάβει σαφείς οδηγίες από το εποπτεύον Υπουργείο Εσωτερικών και τη Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης να μην προχωρούν στην έκδοση του πιστοποιητικού, καθώς όπως ορίζεται στο Ν. 4230/2014, αρμόδιοι για την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού για τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, είναι οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές. 
Αντίστοιχα, οι Προξενικές Αρχές διαφόρων χωρών του εξωτερικού, ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών, δεν προχωρούν στην έκδοση του πιστοποιητικού ικανότητας γάμου, και συνεχίζουν να ακολουθούν την παλαιότερη διαδικασία, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, να παραμένουν στην αναμονή από τον Ιούνιο του 2015, οπότε και άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο αυτό. 
Το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός πως υπάρχουν δήμοι, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κατά το διάστημα αυτό έχουν εκδώσει ανάλογα πιστοποιητικά άδειας γάμου, και οι αιτούντες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους στο εξωτερικό.