9 Δεκ 2015

"Κόκκινο πανί" για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία οι προσλήψεις με μπλοκάκι

Με νέο γύρο κινητοποιήσεων εξετάζουν να "απαντήσουν" στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καταγγέλλουν πως όχι μόνο δεν έγιναν ποτέ οι 4.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά παράλληλα με έγγραφο προς τα νοσοκομεία γνωστοποιήθηκε πως σύντομα θα γίνουν προσλήψεις με μπλοκάκια.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας κάνουν λόγο για "ψεύτικες υποσχέσεις" εκ μέρους της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ. Αναφέρουν μάλιστα πως αυτή τη στιγμή 1 στις 3 οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία είναι κενές (περίπου 30.000 συνολικά) ενώ την ίδια ώρα 17.000 άτομα αποχώρισαν ήδη από το σύστημα και άλλοι 3.000 εκτιμάται πως θα αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών.

Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στα Νοσοκομεία, οι αιτήσεις για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ (για τις 690 θέσεις στα νοσοκομεία) έσπασε κάθε ρεκόρ, φθάνοντας τις 70.000. 

"Μία στις εκατό οι πιθανότητες επιτυχίας και όμως οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ σε παράβολα (15 ευρώ έκαστος). Μάλιστα οι περισσότεροι των υποψήφιων, επειδή έπεφτε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΑΣΕΠ, πιστεύοντας ότι κάνουν λάθη, απευθύνθηκαν σε γραφεία για τη συμπλήρωση των αιτήσεων, πληρώνοντας μέχρι και 200 ευρώ" αναφέρεται από την ΠΟΕΔΗΝ.

Και υπογραμμίζεται: "Δεκάδες χιλιάδες οι άνεργοι Νοσηλευτές και οι Επαγγελματίες Υγείας. Αναμενόμενο ήταν λοιπόν να γίνει αυτός ο χαμός. Υποκρύπτονται σκοπιμότητες όμως για το μπάχαλο.Οι Υπουργοί της Υγείας 'τρίβουν τα χέρια τους' με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών, αφού δεν διαθέτουν το κονδύλι κάλυψης των νέων προσλήψεων".

Αγκάθι για την ΠΟΕΔΗΝ αποτελεί και το θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, αλλά και της κατάργησης 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομειακών Μονάδων, αφού όπως λένε το Υπουργείο έχει ήδη δώσει εντολή για τη σύσταση Ενιαίων Οργανισμών των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιούν πως δεν θα επιτρέψουν "με αγωνιστικές κινητοποιήσεις τη διάλυση του ΕΣΥ της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της μεταπολίτευσης και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων".