22 Δεκ 2015

Δήμος Παλλήνης: Υπό διερεύνηση τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο Δημαρχείο.

Υπό διερεύνηση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο κτήριο του Δημαρχείου Δήμου Παλλήνης στο Γέρακα.
Τα στελέχη του τμήματος που χειρίζονται την υπόθεση, άρχισαν να συγκεντρώνουν μαρτυρίες με χαρακτήρα κατάθεσης προκειμένου να σχηματίσουν σαφή αντίληψη για τις ώρες που προηγήθηκαν της πυρκαγιάς.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιτόπια πραγματογνωμοσύνη στο χώρο που εκδηλώθηκε η φωτιά –η πρώτη έγινε εν μέσω δυσκολιών λίγο μετά την κατάσβεσή της- και στην συνέχεια αναμένεται η έκδοση του πορίσματος η οποία –κατά τα προβλεπόμενα- θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τις 7.25 το πρωί του Σαββάτου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκδηλώθηκε στον ισόγειο χώρο που λειτουργούσε η 3η Έκθεση Οικοτεχνίας, χωρίς αυτό και μέχρι την έκδοση του πορίσματος της πραγματογνωμοσύνης να αποτελεί τεκμήριο για οποιαδήποτε απόδοση ευθύνης.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, οι οικοτέχνες που συμμετείχαν στην Έκθεση αποχώρησαν από το Δημοτικό Κατάστημα του Γέρακα κατά τις 8 το βράδυ –ώρα λήξης της λειτουργίας της- και λίγα λεπτά μετά, εξουσιοδοτημένο στέλεχος του Δήμου, ενεργοποίησε τον συναγερμό του κτηρίου,απενεργοποίησε τον εσωτερικό φωτισμό και αποχώρησε κλειδώνοντας την κεντρική πόρτα της εισόδου.
Κατά την μαρτυρία του, όλα τα τραπέζια των εκθετών –ο καθένας είχε το δικό του χώρο- ήταν σκεπασμένα από τους ίδιους χάριν μιας προληπτικής προστασίας των έργων που εξέθεταν και το σημαντικότερο, δεν υπήρχαν κατά την αποχώρησή του αναμμένα κεριά ή ρεσό, τα οποία σε κάθε περίπτωση, θα γίνονταν αντιληπτά κατά την συσκότιση της αίθουσας.
Η νύχτα κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα και το πρωί του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τις 7 ήχησε παρατεταμένα ο συναγερμός του Δημαρχείου και ταυτόχρονα, μαύροι καπνοί άρχισαν να κατακλύζουν τον ισόγειο χώρο του κτηρίου.
Οι καπνοί έγιναν αντιληπτοί από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που προσέρχονταν την ώρα εκείνη για να συμμετάσχουν στην διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες και από αυτούς προέκυψε η πρώτη ειδοποίηση για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος που έκλεισε και κλείδωσε το Δημαρχείο το προηγούμενο βράδυ, επιχειρεί να ξεκλειδώσει την κεντρική είσοδο του κτηρίου, ταυτόχρονα με την προσέλευση των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι επέλεξαν να σπάσουν μία υαλόπορτα για να ξεκινήσουν το έργο της πυρόσβεσης.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά και την καταστροφή του ισόγειου χώρου, καλείται να τα απαντήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ως την έκδοση του πορίσματος, οποιαδήποτε εικασία ή εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη.
Οι ζημιές
Πολλές και υψηλού κόστους.
Αποτεφρώθηκαν όλα τα εκθέματα των εκθετών. Κόπος, χρόνος και προσωπικό μεράκι έγιναν ένα με τις …στάχτες! Πονεμένα και κλαμένα πρόσωπα ανθρώπων παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ελέγξουν τη φωτιά και παρόλο που ένιωθαν την έκταση της εξελισσόμενης καταστροφής αρνούνταν να πιστέψουν ότι δεν θα ξαναδούν τα έργα τους. Για κάποιες από τις εκθέτριες –οφείλεται να επισημανθεί- οι χειροποίητες αυτές κατασκευές τους, συντηρούσαν τις οικογένειές τους.
Επίσης: καταστράφηκαν όλοι οι υαλοπίνακες του ισογείου συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης, συρόμενης υαλόπορτας του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Καταστράφηκε ολοσχερώς ο υαλόφρακτος χώρος δίπλα από τους ανελκυστήρες που λειτουργούσε για την εξυπηρέτηση των δημοτών.
Κάηκαν –μεταξύ άλλων- οι δύο τηλεοράσεις που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και μετέδιδαν τις συνεδριάσεις, ένα μεγάλο και υψηλών προδιαγραφών φωτοτυπικό μηχάνημα που εξυπηρετούσε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης, έπιπλα, καθίσματα, κ.ά. π. και τέλος "ακυρώθηκε" το σύνολο της ψευδοροφής του ισογείου και όλες οι καλωδιακές γραμμές που καλύπτονταν από την ψευδοροφή.
Όμως και στα σημεία που η φωτιά δεν «πρόλαβε» να αποτελειώσει το «έργο της», οι ζημιές είναι πολλές από τις μεγάλες ποσότητες καρβουνιασμένων μικροσωμάτων που σκέπασαν τα σχεδόν πάντα.
Κλειστό το Δημαρχείο μέχρι την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου
Εξυπακούεται και μετά τα όσα περιεγράφηκαν παραπάνω ότι η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Παλλήνης στο κτήριο του Δημαρχείου για κάποιες ημέρες είναι ανέφικτη.
Σωστά, η Δημοτική Αρχή με απόφασή της αναστέλλει ως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 την λειτουργία των υπηρεσιών που εδρεύουν στο Δημαρχείο με την προοπτική να αποκατασταθούν μέχρι τότε οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες που προκλήθηκαν από τη φωτιά.