22 Οκτ 2015

ΥΠΕΣΔΑ: Προώθηση ρύθμισης για διασύνδεση ηλεκτρονικών μητρώων των υπηρεσιών

Η διασύνδεση των ηλεκτρονικών μητρώων των υπηρεσιών ήταν το αντικείμενο συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με τις Διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας για την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εσωτερικών με τους οργανισμούς που τηρούν ηλεκτρονικά μητρώα, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αλλά χαμηλού κόστους όπως η Κάρτα του Πολίτη.
Στόχος είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και η εξοικονόμηση παραγωγικού χρόνου για υπηρεσίες και πολίτες.
Οι διοικήσεις ΙΚΑ, ΟΓΑ ενημέρωσαν για την υπάρχουσα κατάσταση, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες σε τεχνολογικό και νομοθετικό επίπεδο, που αντιμετωπίζουν οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση αλλά και οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες, ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η επικοινωνία με όλους τους φορείς και να εφαρμοστεί η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε: «Ξεκινάμε σήμερα την επικοινωνία με τους δύο μεγάλους φορείς του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Η επικοινωνία θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του ζητήματος της γραφειοκρατίας, στην διευκόλυνση της καθημερινότητας καθώς και στην εξοικονόμηση χρόνου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί το θεσμικό κενό και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Υπουργείου με τα ηλεκτρονικά μητρώα όλων των φορέων και των υπηρεσιών».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας τόνισε: «Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην σημερινή σύσκεψη αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας από τους πολίτες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διασύνδεση των ηλεκτρονικών μητρώων των υπηρεσιών. Πολιτική βούληση του Υπουργείου πέρα από τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση πόρων είναι αυτές οι αλλαγές να είναι προσβάσιμες, εύχρηστες και κατανοητές για τους πολίτες όλων των ηλικιών».

http://www.localit.gr/, 21/10/2015