19 Οκτ 2015

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ: Αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30

Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2015
αρ.πρωτ: 1561

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυθαίρετων μετακινήσεων εργαζομένων και τροποποίησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, χωρίς καμία προγενέστερη ειδοποίηση. Τότε, σε μια πρώτη επαφή του ΔΣ του Συλλόγου με τη Διοίκηση, υπήρξε η δέσμευση πως δε θα γινόταν καμιά μετακίνηση μέσα στο καλοκαίρι, πέραν όσων θα προέκυπταν από ανελαστικές υπηρεσιακές ανάγκες και ΠΑΝΤΑ με τη συναίνεση των ίδιων των συναδέλφων. Επιπλέον, υπήρξε η δέσμευση ότι το Σεπτέμβριο θα συγκροτούνταν ειδική επιτροπή που θα εξέταζε τα αιτήματα μετακινήσεων των ενδιαφερόμενων, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της Διοίκησης.

Σήμερα, 3 μήνες μετά και με τον Σεπτέμβριο να έχει παρέλθει, εκκρεμεί τόσο η ανακοίνωση της εν λόγω πρόσκλησης, όσο και η συγκρότηση της επιτροπής. Εν τούτοις, καταγγέλλονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ μετακινήσεις, χωρίς φυσικά να έχει υπάρξει καμιά συνεννόηση μεταξύ των συναδέλφων και των αρμόδιων παραγόντων του Ιδρύματος.

Η πρακτική των αυθαίρετων μετακινήσεων δημιουργεί πολλά προβλήματα σε εκείνους που την υφίστανται. Ανατρέπει προσωπικούς, οικογενειακούς και υπηρεσιακούς σχεδιασμούς από τη μία στιγμή στην άλλη, δημιουργεί αναστάτωση και δε συνιστά ένδειξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ απέναντι στη μακροχρόνια προσφορά των εργαζομένων στο Ίδρυμα. Κατά συνέπεια, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Επιπλέον, η εκ μέρους της Διοίκησης διευθέτηση του ζητήματος σε ατομική βάση, χωρίς την αναγκαία συνολική εξέταση αιτημάτων, δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος συναδέλφων που ίσως θα ήθελαν και θα είχαν σοβαρούς λόγους να μετακινηθούν σε θέσεις που εντωμεταξύ καταλαμβάνονται. Η μέθοδος των υπόγειων "διευθετήσεων" ούτε επείγουσες και ανελαστικές υπηρεσιακές ανάγκες εξυπηρετεί, ούτε προβλήματα εργαζομένων διευθετεί.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, καθώς και τα δικαιώματα, αλλά και την ψυχολογία των πολλαπλά ταλαιπωρημένων εργαζομένων του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια από τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση, τη διοικητική αυθαιρεσία, την ala carte "νομιμότητα", τη διαθεσιμότητα και τις παραλίγο απολύσεις.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν σχετικά ζητήματα, να επικοινωνούν με το Δ.Σ., προκειμένου αυτά να τεθούν συνολικά στη Διοίκηση σε προσεχή συνάντηση.


Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος              Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης    Μαρλέν Λογοθέτη