24 Σεπ 2015

Οι συνταξιούχοι του ΕΛΤΑ ανοίγουν την «κερκόπορτα» στην ιδιωτική κοινωνική ασφάλιση;

Την ώρα που η κοινωνική ασφάλιση κατεδαφίζεται από τις μνημονιακές πολιτικές, την ώρα που ο κόσμος της εργασίας και οι συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου για το νέο ασφαλιστικό, που πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη και θα επιφέρει νέο πλήγμα στις συντάξεις, κάποιοι –κατά το κοινώς λεγόμενο- βάζουν οι ίδιοι τα χέρια τους και βγάζουν τα μάτια τους: όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο οποίος με απόφασή του βάζει τους ιδιώτες στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Με ανακοίνωσή του, υπό τον τίτλο «Η Διοίκηση διαμορφώνει πρόταση για ομαδική ασφάλιση», ουσιαστικά ομολογεί πως στρέφεται προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση των μελών του!!! Όπως αναφέρει, πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τού Συλλόγου.
«Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περίθαλψης, ο περιορισμός των εξετάσεων και οι νέοι μνημονιακοί νόμοι που διαλύουν τον τομέα της Υγείας, οδήγησαν τη Διοίκηση στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, κάτω από την πίεση των συναδέλφων», αναφέρει χαρακτηριστικά, και προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, διευκρινίζει: «πρέπει να καταστεί σαφές στους συναδέλφους ότι η Διοίκηση δεν υποστέλλει τον αγώνα για τη δημόσια ασφάλιση και την παροχή όλων των δωρεάν υπηρεσιών».
Η κίνηση αυτή των συνταξιούχων των ΕΛΤΑ φέρνει στο μυαλό ένα από τα «σκληρά» σημεία των κατευθυντήριων γραμμών που είχε συμπεριλάβει σε έκθεση της για την Ελλάδα το 2009, η Ντάλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, όταν πρότεινε μείωση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, με στόχο να ενισχυθεί ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. (σ.σ.: στην περίπτωση αυτή, όπως διαφαίνεται, δε χρειάζεται ο «πέλεκυς» των τοκογλύφων, αφού οι συνταξιούχοι το κάνουν από μόνοι τους, δηλαδή ενισχύουν τους ιδιώτες).
Το ΜΕΤΑ δηλώνει ξεκάθαρα αντίθετο σε κάθε ενέργεια που δίνει την ευκαιρία να μπουν στην κοινωνική ασφάλιση οι ιδιώτες και το κεφάλαιο, και καλεί όλους τους συνταξιούχους –με αφορμή και τη νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση που θα γίνει ελέω μνημονίου 3 και θα καταρρακώσει τις συντάξεις- να βγουν δυναμικά στους δρόμους και μαζί με τις άλλες δυνάμεις του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, να συγκροτήσουν ένα ενιαίο παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και των εφαρμοστικών τους νόμων.
Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγή του ασφαλιστικού πλαισίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αφαίμαξη του εισοδήματος των συνταξιούχων, ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό, την ώρα που χάνονται δεκάδες δισ. ευρώ το χρόνο από την μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή του κεφαλαίου, που παραμένει ατιμώρητο και στο «απυρόβλητο».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΤΑ
Η Διοίκηση διαμορφώνει πρόταση για ομαδική ασφάλιση

Το θέμα της ομαδικής ασφάλισης των μελών του Συλλόγου σε ασφαλιστική εταιρεία, απασχόλησε και απασχολεί την Διοίκηση, που θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας ζήτημα το οποίο πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων.
Το εν λόγω ζήτημα της ομαδικής ασφάλισης βρίσκεται πλέον στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της Διοίκησης, η οποία έγινε αποδέκτρια πολλών σχετικών πιέσεων από συναδέλφους, να προχωρήσει σε κάποια ομαδική ασφάλιση. Μάλιστα μας παραθέτουν ως βασικό επιχείρημα, ότι το κόστος της ατομικής ασφάλισης είναι πολύ υψηλότερο από της ομαδικής και από προκύπτει η αναγκαιότητα της τελευταίας.
Η Διοίκηση εξετάζει την διεξοδικά το ζήτημα της ομαδικής ασφάλισης των μελών του Συλλόγου. Προς τούτο μάλιστα υπάρχει και σχετική έγκριση-ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως προβλέπεται στην απόφαση που έλαβαν τα μέλη του Δ.Σ, η Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έρευνα αγοράς, να έρθει σε επικοινωνία με τις εταιρείες ασφάλισης και να λάβει προσφορές, με σκοπό να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα για τον Σύλλογο συμφωνία.
Η συμφωνία θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα, θα είναι σε εθελούσια βάση. Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι οι συνάδελφοι θα διαπραγματεύονται το συμβόλαιο με την εταιρεία, εντός των πλαισίων που έχει θέσει ο Σύλλογος με την εταιρεία.
Το υφιστάμενο καθεστώς σε ότι αφορά το ζήτημα που αναλύουμε έχει ως εξής: Ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές όπου καλύπτει το 20% . Επιθυμία της Διοίκησης είναι να συνάψει συμφωνία με ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να καλύπτεται όλο το υπόλοιπο ποσό που αφορά τις πληρωμές των ιδιωτικών κλινικών. Πάνω σ’ αυτό θα γίνει η συζήτηση και η διαπραγμάτευση με τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να προκύψει και η καλύτερη προσφορά.
Πρέπει να καταστεί σαφές στους συναδέλφους, ότι η Διοίκηση δεν υποστέλλει τον αγώνα για τη δημόσια ασφάλιση και την παροχή όλων των δωρεάν υπηρεσιών. Όμως η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περίθαλψης, ο περιορισμός των εξετάσεων και οι νέοι μνημονιακοί νόμοι που διαλύουν τον τομέα της Υγείας, οδήγησαν τη Διοίκηση στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, κάτω από την πίεση των συναδέλφων. Αυτό θα γίνει σε εθελούσια βάση και με σεβασμό στις ανάγκες των συναδέλφων».