28 Ιουν 2015

Οι προσλήψεις συμφέρουν!

Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, εντός και εκτός συνόρων επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρεί σε περικοπές δαπανών στο Δημόσιο. Κάποιοι εγχώριοι πρόθυμοι, μάλιστα, αναφέρουν ως κορυφαίο παράδειγμα το ότι "προσλαμβάνονται καθαρίστριες"...
Την ίδια ώρα βγαίνει η Οικονομική Αστυνομία και αποκαλύπτει δεκάδες περιπτώσεις χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων από εταιρείες καθαρισμού, οι οποίες καρπώθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα 11,5 εκατ. ευρώ.
Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι αναλάμβαναν την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσιες κτηριακές εγκαταστάσεις -εκεί απ' όπου απολύονταν καθαρίστριες, ακριβώς όπως ζητούσαν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι θιασώτες της αγοράς- και μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά τους βιβλία την εκτέλεσή του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες - ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες.
Με αυτό το κόλπο λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία με αποτέλεσμα την προσαύξηση των δαπανών και την αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης ΦΠΑ.
Η πρόσληψη καθαριστριών οδηγεί σε πραγματική περικοπή δαπανών του δημοσίου κόβοντας τα λεφτά που πάνε από το πορτοφόλι του φορολογούμενου στις τσέπες των αεριτζήδων. Με δυο λόγια, ακόμα και με τα μαθηματικά των θεσμών, η πρόσληψη συμφέρει!