26 Μαΐ 2015

Τμ. Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας

Την «πολιτική του θέση για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών γιατρών, την κατάργηση των αποκλειστικών νοσοκόμων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με παράλληλη πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού, καθώς και την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων, με παράλληλη θεσμοθέτηση απογευματινής λειτουργίας με όρους Δημοσίου», διασαφηνίζει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή τα ποικίλα δημοσιεύματα τις τελευταίες εβδομάδες «από διάφορα μέρη σχετικά με την πιθανή επαναπρόσληψη (με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου) των αποχωρησάντων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με το νόμο Γεωργιάδη».
Όπως σημειώνει, η ΠΦΥ ειδικότερα έχει απασχολήσει επανειλημμένα τα αρμόδια Όργανα. Στην τελευταία, μάλιστα, πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος Υγείας, με συμμετοχή άνω των 250 υγειονομικών, τέθηκε ειδικά το ζήτημα των σχέσεων εργασίας, με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά το νόμο Γεωργιάδη. «Με ισχυρή πλειοψηφία, αποφασίστηκε ότι η σχέση εργασίας στην ΠΦΥ δεν μπορεί να είναι άλλη από την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, χωρίς μεταβατικές περιόδους», σημειώνει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλεί, δε, «όποιον συνάδελφο υγειονομικό το επιθυμεί, να ενταχθεί στη δημόσια ΠΦΥμε τους όρους αυτούς. Θα είμαστε στο πλευρό τους για να συζητήσουμε τα δίκαια αιτήματα τους (βαθμολογικά, συνταξιοδοτικά, μισθολογικά κ.λπ.) και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».
Οι λόγοι αυτής της επιλογής, όπως είχαν προσδιοριστεί από προηγούμενες αποφάσεις του τμήματος είναι ότι η μεικτή σχέση εργασίας (με δικαίωμα ιατρείου) είναι ένα δυσλειτουργικό μοντέλο που υποσκάπτει με πολλούς τρόπους τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. «Οι χρήστες της ΠΦΥ το γνωρίζουν καλά εδώ και χρόνια. Για τη στελέχωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, θα στηριχτούμε, πέρα από τους γιατρούς που ήδη εργάζονται ή εργάζονταν στη δημόσια ΠΦΥ και επιθυμούν να επανενταχτούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο τεράστιο δυναμικό άριστα εκπαιδευμένων νέων γιατρών που μη βρίσκοντας δουλειά ξενιτεύονται κατά χιλιάδες».
Θέλουμε, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσουμε δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, βασικούς πυλώνες του ΕΣΥ, που θα εξυπηρετούν δωρεάν τον πληθυσμό και θα αποτελούν πόλο συσπείρωσης της τοπικής κοινωνίας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μοντέλα του παρελθόντος που ούτε λειτουργούν αποτελεσματικά ούτε έχουν το ηθικοαξιακό φορτίο που είναι αναγκαίο για να στηριχτούν από την κοινωνία».