19 Απρ 2015

Σ.Υ.Β.Χ.Α.: Τα εργασιακά δικαιώματα σε νέες περιπέτειες! Η περίπτωση των βιβλιοπωλείων-bazaar.

Οι κλυδωνισμοί και οι ανακατατάξεις που προκάλεσε η κρίση στα παραδοσιακά αφεντικά του κλάδου, γέννησε νέα επιχειρηματικά σχέδια σε κάποια πεφωτισμένα μυαλά. Καθοδηγούμενα από την παρότρυνση«κάνε την κρίση ευκαιρία», διεκδικούν μερίδιο από την πίτα που φτιάχτηκε με την πατροπαράδοτη συνταγή της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, εμπλουτισμένη τώρα με ένα νέο υλικό, αυτό της ισοπέδωσης των εργατικών κεκτημένων από τις μνημονιακές πολιτικές, που κάνει τη συνταγή ακόμα πιο νόστιμη.

Κάπως έτσι έκαναν την εμφάνιση τους τα βιβλιοπωλεία με το διακριτικό bazaar στο λογότυπό τους. Και αν κάπου είναι συνεπείς ως προς τον όρο «παζάρι» οι ιδιοκτήτες-εργοδότες είναι στην αντιμετώπιση των εργαζομένων, αφού συμπεριφέρονται σα να τους απέκτησαν σε κάποιο σκλαβοπάζαρο σε τιμή ευκαιρίας. Χωρίς αμφιβολία την όρεξη των εργοδοτών άνοιξαν οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές που εφαρμόστηκαν με την πιο ακραία τους μορφή τα τελευταία χρόνια στην εργατική νομοθεσία. Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, το σύστημα εξαήμερης εργασίας, η εξίσωση των αμοιβών των νεοπροσληφθέντων με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ, ο κατακερματισμός της εργατικής δύναμης και ο διαχωρισμός της σε εργαζόμενους κάτω και άνω των 25 αλλά και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων έστρωσαν με ροδοπέταλα το δρόμο προς την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων και αξιοποιούνται όλα κανονικά και με τις ευλογίες του νόμου και στην περίπτωση των bazaar.
Ωστόσο, τα bazaar βιβλίου φαίνεται να κινούνται έξω ακόμα κι από αυτό το σαθρό νομοθετικό πλαίσιο. Η λειτουργία κάποιων καταστημάτων όλες τις Κυριακές (συχνά χωρίς την καταβολή της προσαύξησης του 75%), αλλά και τις αργίες και τις καθημερινές πέραν του νόμιμου ωραρίου, ο γενικός και αόριστος προσδιορισμός της ειδικότητάς τους, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε πολυμορφικά εργαλεία που εκτελούν παράλληλα χρέη πωλητή, υπάλληλου γραφείου, ταμία, εξωτερικού υπάλληλου, καθαριστή κοινόχρηστων χώρων του καταστήματος, ο άμεσος ή έμμεσος εξαναγκασμός σε υπερωριακή απασχόληση ή απασχόληση σε μέρα δηλωμένη ως ρεπό, το ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον(απουσία θέρμανσης το χειμώνα/ κλιματισμού το καλοκαίρι για λόγους οικονομίας) είναι κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόζονται κατ’ εξακολούθηση στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους. Έτσι το προφίλ των νομότυπων εργοδοτών, για το οποίο πασχίζουν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους, διαψεύδεται από την εργασιακή πραγματικότητα, όπου με μεγάλη ευκολία επικαλούνται τις συνθήκες κρίσης την ίδια στιγμή που επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης.
ergmes_syvxa
Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καταγγέλλουμε τη σωρεία εργασιακών παρατυπιών στα λεγόμενα Bazaar Βιβλίου. Τα αφεντικά ας μη βιάζονται να τρίβουν τα χέρια τους από τις ευκαιρίες της κρίσης. Η υπερεκμετάλλευση των υπαλλήλων πολλαπλών καθηκόντων και η μη τήρηση στοιχειωδών εργατικών νομοθεσιών στα Bazaar Βιβλίου δεν θα περάσει έτσι. Ως Σύλλογος θα κινηθούμε στην κατεύθυνση γνωστοποίησης της εργασιακής πραγματικότητας στα Bazzar Βιβλίου στα αρμόδια όργανα. Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό δεν φτάνει. Είναι στο χέρι του κάθε εργαζόμενου να έρθει στο Σύλλογο και να παλέψει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους και συναδέλφισσες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο μας. Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε το κάθε λογής αφεντικό να παρανομεί εις βάρος μας για να βγάζει τα «έξυπνα κέρδη στην κρίση». Είναι στο χέρι μας να οργανωθούμε συλλογικά και συντονισμένα. Κανένας και καμία μόνος/η απέναντι στα αχόρταγα αφεντικά.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | https://bookworker.wordpress.com
> επόμενη Γενική ΣυνέλευσηΚυριακή 7 Ιούνη 201511πμ, στα γραφεία μας
αίτηση εγγραφής στο Σύλλογο θα βρείτε εδώ
[η παραπάνω ανακοίνωση ως pdf για εκτύπωση και μοίρασμα]