14 Οκτ 2014

Τι ζητά ο Συνήγορος του Καταναλωτή από τους Δήμους

Να αποστείλουν επικαιροποιημένα στοιχεία αναφορικά με τις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού (Ε.Φ.Δ), καλεί όλους τους δήμους της χώρας, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης.

Ειδικότερα και ενόψει της νέας δημοτικής περιόδου, ζητά από τους δήμους να ενημερώσουν για τα μέλη που αποτελούν τις Ε.Φ.Δ, καθώς και για τον αρμόδιο για τη λειτουργία της Επιτροπής, επιμελητή δημοτικό υπάλληλο.

Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί, για την περίπτωση μη σύστασης Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού σε κάποιο δήμο.

Σημειώνεται ότι με το άρθρο 94, παρ. 2 του ν. 3852/2010 για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης»(Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), η αρμοδιότητα της σύστασης των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού , της τήρησης αρχείου των πορισμάτων τους και της τήρησης μητρώου καταναλωτών, μεταβιβάστηκε στους δήμους και ασκείται από αυτούς από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παραπάνω άρθρου, προβλέπεται η σύσταση της επιτροπής φιλικού διακανονισμού, που αφορά στην εξώδικη επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών, η τήρηση αρχείων των πορισμάτων των οικείων επιτροπών, καθώς και η τήρηση μητρώου καταναλωτών.

http://www.localit.gr/, 14/10/2014