16 Οκτ 2014

"Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου" : Σχετικά με την ακύρωση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ.

Η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» είχε δεσμευτεί προεκλογικά να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για μια ουσιαστική ανατροπή των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών στο Δήμο. Να υπερασπιστεί τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διευρύνει και να ενισχύσει τις δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να ακολουθήσει έναν διαφορετικό τρόπο διοίκησης με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων επιζητώντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου οι κάτοικοι της πόλης, με την ψήφο τους, της ανέθεσαν τη διοίκηση του Δήμου με δήμαρχο το Σίμο Ρούσσο, αποφασίζοντας με αυτόν τον τρόπο το Χαλάνδρι να αλλάξει πορεία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου που η νέα διοίκηση ανέλαβε τα καθήκοντά της κλήθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα δεκάδες προβλήματα που είχαν σωρεύσει στην πόλη οι διοικήσεις των προηγούμενων ετών. Συρρικνωμένοι παιδικοί σταθμοί, υπολειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, κλειστοί αθλητικοί χώροι, δραματικές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και προσωπικό.

Εκτιμώντας ότι περαιτέρω μείωση του προσωπικού είναι αδύνατη καθώς αυτό θα σήμαινε αποδυνάμωση ή και εξαφάνιση δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η καινούρια δημοτική αρχή αρνήθηκε να συναινέσει στον έλεγχο των συμβάσεων των μισών περίπου εργαζομένων του δήμου (οι περισσότεροι από τους Παιδικούς Σταθμούς, από την υπηρεσία Πρασίνου κλπ) που από το 1995 μετατράπηκαν από αορίστου χρόνου σε ορισμένου.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στο δήμο Χαλανδρίου αρνούνται να αποτελέσουν τα νέα θύματα της μνημονιακής δέσμευσης για 6.500 χιλιάδες απολύσεις πάση θυσία μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό καμία σχέση δεν έχει με την τυχόν ύπαρξη πλαστών πτυχίων ή άλλων δικαιολογητικών σπουδών τα οποία ελέγχονται ούτως ή άλλως από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και για τα οποία ο μέχρι τώρα έλεγχος (από τα 567 που έχουν σταλεί, έχουν ελεγχθεί τα 165) δεν έχει αποκαλύψει τυχόν παρανομίες.

Στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή δέχεται πολυποίκιλες πιέσεις από όσους επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτα στην πόλη, με προπομπό τον διορισμένο από την κυβέρνηση Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η αδειοδότηση των αθλητικών χώρων καθυστερεί αφού στα ελάχιστα αρχικά προαπαιτούμενα (και τα οποία λύθηκαν άμεσα) προστίθενται συνεχώς νέες απαιτήσεις.(από στατικές μελέτες κτηρίων και πυλώνων φωτισμού μέχρι διαχωριστικά μεταξύ των φιλάθλων στις κερκίδες). Με πρόσχημα την κατεδάφιση μερικών ακατοίκητων παραγκών στον καταυλισμό των τσιγγάνων τίθεται εκ νέου το θέμα της άμεσης διαχείρισης του καταυλισμού, θέμα που χρόνιζε για δεκαετίες και για το οποίο φυσικά δεν ευθύνεται η νέα διοίκηση. Να σημειωθεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήδη καθυστερεί να εφαρμόσει τη δέσμευσή της για εξεύρεση εναλλακτικών χώρων ώστε να απομακρυνθεί ο καταυλισμός. Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ με έγγραφό του αξιώνει την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από χώρο που κατέχει και τον οποίο είχε παραχωρήσει στο Δήμο από το 2007 με σκοπό την πώλησή του.

Όμως στις 12 Οκτωβρίου η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο. Είναι φανερό ότι με την βίαια αυτή παρέμβαση, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η νέα δημοτική αρχή να αποσυντονιστεί, να μην ασχοληθεί με τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας, να μην μπορέσει από την αρχή να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους της.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι, για άλλη μία φορά, να δηλώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις το αυτονόητο:

Τα οξυμένα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τις αρχικές μας δεσμεύσεις σεβόμενοι πάνω από όλα, τα συμφέροντα των πολιτών του Χαλανδρίου. Την απόφαση των πολιτών, καιρός είναι να τη σεβαστούν όλοι, πέρα από πολιτικά παιχνίδια, πολυποίκιλα συμφέροντα και μνημονιακές δεσμεύσεις.

http://www.stasi.gr/, 15/10/2014