29 Οκτ 2014

Η εκδήλωση για την Αντίσταση του ’40, μάλλον πέτυχε τους στόχους της!

Αν  ο Δήμος Χαλανδρίου επιδίωκε μία πολιτιστική και εκπαιδευτική ομιλία-συζήτηση, για τους δημότες του, που  να περιγράφει κατανοητά και χωρίς αντιεπιστημονικές αφαιρέσεις και γενικεύσεις, τις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν και καθόρισαν την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην χώρα μας, τότε η εκδήλωση «Ο πόλεμος του ’40, η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Τρεις σταθμοί στο νέο ελληνικό τοπίο»ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη.
Οι κεντρικοί ομιλητές, ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία πριν και κατά την διάρκεια του πολέμου, αλλά και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αντίστασης στους κατακτητές. Ακολούθως, απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις και σχολίασαν τις τοποθετήσεις που  έγιναν από το κοινό.
Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, περιέγραψε την σύνθεση του ελληνικού στρατού στην διάρκεια του πολέμου, αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τον «πατριωτισμό» η δεξιά και η αριστερά και τόνισε ότι οι δομές που δημιούργησε το ΕΑΜ ήταν αυτές που το  έκαναν πολιτικά ριζοσπαστικό, που φόβιζαν και που ανέκοπταν την επαναφορά της παλιάς άρχουσας τάξης μετά την απελευθέρωση.
Με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη να στέκεται και αυτός στη διττή έκφραση του πατριωτισμού, να σκιαγραφεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μορφωμάτων και των δράσεων του λαού κατά την αντίσταση, να αναφέρεται στην σύγκρουση των συλλογικών προσπαθειών επιβίωσης με την απάνθρωπη στάση των μαυραγοριτών και να καταλήγει πως ο λόγος που μαζικοποιήθηκε και φούντωσε ο αγώνας δεν ήταν η εξαθλίωση, αλλά το γεγονός ότι κάποια στιγμή το ΕΑΜ πρόβαλε ως η μόνη και δυνατή επιλογή για μία καλύτερη κοινωνική πραγματικότητα.
ΕκδήλωσηΙστορική271014.2
Η εκδήλωση πέρα από τον κόσμο που είχε μπορεί να κριθεί θετική από την ανάφλεξη του ενδιαφέροντος για περαιτέρω εμβάθυνση σε μία ιστορική στιγμή όπου η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η μαχητικότητα, και ο συλλογικός αγώνας έσωσαν το λαό μας και ανέδειξαν πρωτόγνωρες και εντυπωσιακές μορφές κοινωνικής οργάνωσης.
http://www.stasi.gr/, 29/10/2014