29 Οκτ 2014

Με λίγο διαφορετικό τρόπο, με πολύ διαφορετικά μηνύματα… πραγματοποιήθηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι

Η ομιλία του Δημάρχου   
Μετά την έπαρση της σημαίας, την δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, ο Σίμος Ρούσσος απεύθυνε μία σύντομη ομιλία. Στο λόγο του, που είχε συναισθηματικό τόνο, ο δήμαρχος έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην «Φωνή των Σκλάβων», στον Κιοσσέ, τον Μοσχόπουλο και τους άλλους αγωνιστές από το Χαλάνδρι. Επίσης τόνισε ότι τα μηνύματα από την αντίσταση στην κατοχή, συνεχίζουν να είναι επίκαιρα. Λέγοντας πως «οι δυνάστες αλλάζουν όνομα, αλλά συνεχίζουν να καταπιέζουν το λαό» και ότι όπως τότε έτσι και σήμερα «ο λαός βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα».
Χωρίς εξέδρα επισήμων και χωρίς ειδικές θέσεις για τους δημοτικούς συμβούλους και τους βουλευτές
Με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να παίρνει την θέση που ο κόσμος θα του παραχωρούσε αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η φετινή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Με την νέα διοίκηση του δήμου μας, να δείχνει αφενός ότι σκοπός των εκδηλώσεων είναι να τιμηθούν αυτοί που αγωνίστηκαν στον πόλεμο και στην αντίσταση, για την ελευθερία του τόπου και να αναδειχθούν τα ιδανικά τους. Και αφετέρου σε συμβολικό επίπεδο να κάνει πράξη την αντίληψή της ότι οι αιρετοί δεν θα έχουν πλέον ιδιαίτερα προνόμια, αλλά θα βρίσκονται στην ίδια θέση με όλους τους υπόλοιπους δημότες και θα αναζητούν μαζί τους συλλογικές λύσεις στα προβλήματα της πόλης.
Με τον ύμνο του ΕΑΜ ξεκίνησε η παρέλαση
Η μοναδική υπερυψωμένη εξέδρα στήθηκε για την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου. Το πρόγραμμα της μουσικής που επιλέχτηκε από το δήμο ήταν τελείως διαφορετικό. Ακούστηκαν εκτός από τον ύμνο του ΕΑΜ, κι άλλα αντάρτικα και παρτιζάνικα τραγούδια και επιπλέον κομμάτια από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Η επιλογή αυτή ήρθε να ενισχύσει τον αντιφασιστικό χαρακτήρα του εορτασμού, έναντι του μιλιταριστικού και του εθνικιστικού. Ταυτόχρονα προσπάθησε, να προβάλει όπως αποτυπώνονται μέσα από τα τραγούδια και τους στίχους, τις πεποιθήσεις και τις αξίες αυτών που πραγματικά ελευθέρωσαν την χώρα.
Παρέλαση28ης21042
Πολιτικά κείμενα, πανό και πορεία
Πριν και κατά την διάρκεια της παρέλασης μοιράστηκαν κείμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους. Δίπλα στην σκηνή της φιλαρμονικής αναρτήθηκαν πανό με πολιτικά συνθήματα από την «Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου», την Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιφασιστική πρωτοβουλία νέων «Σβήστε τους», η οποία είχε και την πιο δυναμική παρουσία. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ενάντια στην μνημονιακή πολιτική και κυρίως αντιφασιστικά και ιστορικά που αναφέρονταν στο ΕΑΜ, τον Άρη Βελουχιώτη, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ. Όταν τελείωσε η παρέλαση, ακολούθησε πορεία.
Κατάθεση στεφανιού στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης
Μεγαλύτερη ήταν η συγκίνηση όλων κατά την κατάθεση στεφανιού από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Στην κατάθεση αυτή που γίνεται μετά την παρέλαση ήταν παρόντες  και οι αγωνιστές εκείνης της περιόδου, που κατοικούν στο Χαλάνδρι!
Η καθιερωμένη γιορτή
Ο κύκλος των εκδηλώσεων που είχε ανοίξει την Δευτέρα στο Χαλάνδρι, ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία. Σε αυτό συμμετείχαν οι χορευτικές ομάδες του ιδρύματος Ζήση, της ένωσης Ποντίων «ο Ακρίτας», του κέντρου προσχολικής αγωγής «Σουζάνα» και του Λυκείου Ελληνίδων. 
http://www.stasi.gr/, 29/10/2014