19 Σεπ 2014

Δήμος Αθηναίων : Αίτηση αναίρεσης στη δικαστική απόφαση...

... που δικαιώνει τους σχολικούς φύλακες υποβάλλει ο δήμαρχος Αθηναίων.

Απόφαση να προχωρήσει σε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που υποχρέωνε στην επαναπρόσληψη των 53 απολυμένων σχολικών φυλάκων και στην καταβολή αποζημίωσης για τους οκτώ μήνες που βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, έλαβε η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, με ψήφους μελών της παράταξης του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την πλειοψηφούσα παράταξη για σύμπλευση με την κυβέρνηση στο ζήτημα των σχολικών φυλάκων.

«Σταμάτησε ξαφνικά η δημοτική αρχή να “στηρίζει” τους απολυμένους εργαζόμενους του δήμου ή κρίνει ότι οι σχολικοί φύλακες δεν χρειάζονται;» διερωτάται σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη», θυμίζοντας ότι, λίγους μήνες πριν, η παράταξη του δημάρχου «ψήφιζε με τυμπανοκρουσίες την ανάκληση αντίστοιχης απόφασης για 730 από τους συμβασιούχους της καθαριότητας». Κύκλοι της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη απόφαση μη άσκησης ένδικων μέσων δεν θα είχε ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς θα ακολουθούσε η απόρριψή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Συμπληρώνουν ότι προηγήθηκε σχετικό εισηγητικό σημείωμα της νομικής διεύθυνσης του δήμου.

Οσοι δήμοι αποφάσισαν να μην ασκήσουν έφεση κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν τους σχολικούς φύλακες (στην επιλογή αυτή καλεί και η ΚΕΔΕ) έπεσαν στον «τοίχο» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι δήμοι που όχι μόνο κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόρριψης της απόφασής τους, αλλά, στο διάστημα έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή, εξέδωσαν και εντολές μισθοδοσίας των σχολικών φυλάκων.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι εξελίξεις για τους σχολικούς φύλακες του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Μετά την έγκριση του αιτήματός τους, στις αρχές της εβδομάδας, από το Πρωτοδικείο Αθηνών για έκδοση προσωρινής διαταγής υπέρ της επανατοποθέτησής τους, ο δήμαρχος, Αρης Βασιλόπουλος, έδωσε εντολή στους νομικούς συμβούλους του δήμου να συνομολογήσουν την αίτησή τους, ώστε να καταστεί δυνατή η δικαστική δικαίωσή τους.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Εφημερίδα των Συντακτών, 18/9/2014