«Άριστοι» όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες που βρίσκονται κοντά στην κεντρική εξουσία και «άχρηστοι» όσοι κατέχουν θέσεις σε περιφερειακές υπηρεσίες. Αυτή η αντίληψη εμφανίζεται να κυριαρχεί στη διαδικασία της «συγκριτικής αξιολόγησης», λαμβάνοντας υπόψη το παρακάτω παράδειγμα της γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.
Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο γραφείο του γενικού γραμματέα εντάσσονται όλοι στο ανώτατο κλιμάκιο βαθμολόγησης, ενώ, αντιθέτως, υπάλληλοι κτηματικών υπηρεσιών στην περιφέρεια στέλνονται... προς συμπλήρωση των κατηγοριών των χαμηλότερα βαθμολογούμενων, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστώσεων. Η έκδοσή της αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας «αξιολόγησης».
Συγκεκριμένα, 25 υπάλληλοι 6 υπηρεσιών με έδρες στην περιφέρεια κρίνονται ουσιαστικά «ανεπαρκείς» έναντι των συναδέλφων τους, χωρίς να αξιολογηθούν, καθώς εξ ορισμού «κλειδώνει» η ένταξή τους στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες βαθμολόγησης. Και μάλιστα με μια απόφαση εκπρόθεσμη που καταργεί σχετική προηγούμενη. Εκδόθηκε στις 12 του μήνα, παρότι εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει ως προθεσμία την 1η Σεπτέμβρη.
Η πρώτη απόφαση, που είχε εκδοθεί στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με προηγούμενες προθεσμίες, προέβλεπε κατανομή των προβλεπόμενων ποσοστώσεων (25% με βαθμούς 9-10, 60% με βαθμούς 7-8,9 και 15% με βαθμούς 1-6,9) σε κάθε γραφείο και υπηρεσία. Το συγκεκριμένο παράδειγμα εντείνει τις ανησυχίες που είχε εκφράσει εξ αρχής το συνδικαλιστικό κίνημα για διαχωρισμό υπαλλήλων σε «άριστους» και μη, με υποκειμενικά κριτήρια και «μαγειρέματα» στην κατανομή των υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολόγησης.
Από την πλευρά του, διευθυντικό στέλεχος της γενικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, από το οποίο ζητήσαμε να μάθουμε το σκεπτικό της κατανομής, υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο γραφείο του γενικού γραμματέα επελέγησαν να τοποθετηθούν εκεί «ως οι καλύτεροι». Αναφερόμενος στην κατανομή υπαλλήλων στις χαμηλότερες κλίμακες, υποστήριξε ότι έγινε έπειτα από εξέταση στοιχείων που αφορούσαν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών τους.
Οι 25 υπάλληλοι εργάζονται σε 6 υπηρεσίες υποστελεχωμένες, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το γραφείο του γενικού γραμματέα στελεχώνεται από 12 υπαλλήλους. Οσον αφορά την έκδοση... απόφασης πάνω στην απόφαση, το στέλεχος της γενικής γραμματείας επικαλέστηκε αίτημα που εστάλη στη γραμματεία να συγκεκριμενοποιήσει τον επιμερισμό ποσοστώσεων.
Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε προϊστάμενος να μην κρίνει τους στενούς του συνεργάτες ως άριστους; «Το σύστημα της "αξιολόγησης" έρχεται να νομιμοποιήσει προσωπικές επιλογές, με αδιαφανή κριτήρια, ενδεχομένως και κομματικά», σχολιάζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία «αξιολόγησης» εντάσσεται σε μια προσπάθεια συνέχισης του πελατειακού κράτους και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους.
Τον επιμερισμό των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης ακολουθούν τρία επόμενα στάδια που προβλέπονται από τη διαδικασία «αξιολόγησης»: Συμπλήρωση και υποβολή της αυτοαξιολόγησης. Συμπλήρωση και υποβολή της εισήγησης, όπου απαιτείται. Συμπλήρωση της αξιολόγησης από τους αξιολογητές.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»
http://www.ergasianet.gr/, 19/9/2014