5 Αυγ 2014

«Πάγωσε» την αξιολόγηση ο Δήμος Αθηναίων

Κατά της αξιολόγησης τοποθετήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, αποφασίζοντας το πάγωμα της εφαρμογής του νόμου μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής του.

Η σχετική απόφαση πάρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος κατά πλειοψηφία, αφού παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Φώτη Προβατά το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε μια ομόφωνη απόφαση, αυτό στάθηκε τελικά αδύνατο.

Σημείο διαφωνίας μεταξύ της πλειοψηφίας και παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η πρόταση που έγινε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την «Ανοιχτή Πόλη» και την «Ανταρσία», το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση με την οποία θα εντέλει το Γενικό Γραμματέα και τους προϊστάμενους των υπηρεσιών να μην υλοποιήσουν το νόμο και να μην αποστείλουν τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Μετά από αρκετές συζητήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις τόσο με Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και με εργαζόμενους που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά την πρόταση της πλειοψηφίας, με τον Πρόεδρο Φώτη Προβατά να επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, που δεν υποχρεώνει κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου να την εφαρμόσει. Ενώ οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη» και «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» ψήφισαν την πρόταση τους.

Πολυμερόπουλος: Πρώτα Οργανισμοί και ιεραρχία

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Πολυμερόπουλου.

Αφού λοιπόν ξεκαθάρισε ότι δεν διαφωνεί με την αξιολόγηση, η οποία όπως είπε είναι επιβεβλημένη, ο κ. Πολυμερόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόβλεψη των ποσοστώσεων και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια παρέμβαση από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου στην κατεύθυνση να αποσυρθεί ο νόμος.

Παρατήρησε ακόμα ότι ο νόμος έχει τεράστια προβλήματα ως προς την υλοποίηση του. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι για να μπορέσει να υλοποιηθεί, θα έπρεπε να έχουν ήδη καταρτιστεί οργανισμοί στους Δήμους, καθώς και να υπάρχει εκλεγμένη ιεραρχία. Κάτι που όπως είπε, δεν υπάρχει, ούτε στους Δήμους που έχουν οργανισμούς.

Ζήτησε λοιπόν την απόσυρση του νόμου και την εφαρμογή ενός νόμου για μια αξιολόγηση που θα αποβλέπει στην αναβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών.

Βαφειάδης: Προστάδιο απολύσεων

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις και άλλων εκπροσώπων εργαζομένων, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Νικόλαος Βαφειάδης.

Σημείωσε λοιπόν ότι η αξιολόγηση είναι «ένας προσχηματικός τρόπος απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και κατά συνέπεια στην τοπική αυτοδιοίκηση» και υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο προωθείται σήμερα, είναι προκειμένου να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Θεωρώ ότι η αξιολόγηση συνεπάγεται απόλυση» συνέχισε και προέβλεψε ότι η αξιολόγηση του 15% των υπαλλήλων θα θεωρηθεί ως «άχρηστο υλικό, άχρηστοι υπάλληλοι».

Αν και δήλωσε υπέρ της αξιολόγησης, ο κ. Βαφειάδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί με άλλο τρόπο και συμφώνησε με την πρόταση για πάγωμα της εφαρμογής του νόμου, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ.

«Και μετά να πάρουμε και εμείς μια απόφαση, τουλάχιστον αφού το συμβούλιο αποφασίσει, να είμαστε και εμείς νόμιμοι και δίκαιοι» κατέληξε.

Σοφιανός: Δεν υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση

«Ανέκδοτο» χαρακτήρισε την άποψη ότι υπάρχει και αντικειμενική αξιολόγηση, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός. Τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι μια διαδικασία για να ενισχύσει τη δεξαμενή των απολύσεων, ενώ προέβλεψε την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς λειτουργιών των Δήμων.

«Η αξιολόγηση λοιπόν έρχεται και δένει, και κουμπώνει, για να διαμορφωθεί αυτό το δυναμικό» υπογράμμισε.

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε, το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να αποφασίσει όχι μόνο την απόσυρση, αλλά να δώσει και εντολή να μην υλοποιηθεί.

«Γιατί εάν δεν υπάρχει εντολή, δεν ξέρω ο υπηρεσιακός παράγοντας, σε εμάς ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, αν καλύπτεται στο να μην δώσει λίστα, στο να μην δώσει ονόματα» ανέφερε.

Πορτάλιου: Παραλογισμός

«Ο παραλογισμός του νόμου είναι δεδομένος» σύμφωνα με την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου, η οποία τόνισε ακόμα ότι προωθούνται απολύσεις με έναν αδιανόητο στα χρονικά, τα κοινοβουλευτικά και θεσμικά, τρόπο.

Πρότεινε λοιπόν να αποφασιστεί η απόσυρση του νόμου και να δοθεί εντολή κάλυψης στο Δήμαρχο και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην προχωρήσουν στην κατανομή ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του Δήμου.

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση από τη διοίκηση του Δήμου ότι δεν θα εφαρμόσει καμία πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των ανωτέρω αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Υπέρ της πρότασης για απόσυρση του νομοσχεδίου ή έστω του παγώματος του μέχρι να βγει η απόφαση από το Στε, τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Βουλδής εκ μέρους της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα».

Κωνσταντίνου:Εργαλείο διάλυσης και απολύσεων

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε κάθετα αντίθετος στην αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι στα χέρια της κυβέρνησης και των Υπουργών είναι ένα εργαλείο απολύσεων, διάλυσης οργανισμών και κοινωνικών υπηρεσιών προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και μείωσης των μισθών.

«Διότι αυτές οι ποσοστώσεις τις οποίες έχουν βγάλει από τον εγκέφαλο τους οι Υπουργοί και θέλουν να τις επιβάλουν και δια νόμου, αντιστοιχούν και σε άλλες ρυθμίσεις που προωθούνται αυτή τη στιγμή στη Βουλή, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα» ανέφερε.

Έκανε λοιπόν λόγο για ένα σαρωτικό χτύπημα εις βάρος του δημόσιου τομέα και κατέθεσε τη συνολική του αντίθεση με το λεγόμενο μηχανισμό της αξιολόγησης, προτείνοντας να δοθεί εντολή προς τους διευθυντές και τους τμηματάρχες για μη υλοποίηση και καταγραφή των ποσοστώσεων.

Γεννηματά: Κάλυψη των στελεχών

Το λόγο πήραν και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι. Το στέλεχος της πλειοψηφίας Ιωάννα Γεννηματά, ζήτησε τη λήψη μιας απόφασης που να καλύπτει πολιτικά τους προϊστάμενους και τους διευθυντές.

Αγγελίδου: Σατανική εξολόθρευση

Η Δημοτική Σύμβουλος Σταυρούλα Αγγελίδου πρότεινε το ψήφισμα να αφορά όλο το δημόσιο τομέα και κάλεσε όλους να δεσμευτούν ότι κανένας στο Δήμο Αθηναίων δεν θα εφαρμόσει την αξιολόγηση. «Δεν είναι αξιολόγηση αυτή. Αυτή είναι σατανική εξολόθρευση του δημόσιου τομέα» είπε χαρακτηριστικά.

Αντωνόπουλος – Λαμπρακάκης

Υπέρ της απόφασης της ΚΕΔΕ δήλωσαν ο Αντιδήμαρχος Άγγελος Αντωνόπουλος, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Επαμεινώντας Λαμπρακάκης, με τον τελευταίο να προτείνει όμως τη συμπλήρωση της με το πάγωμα της διαδικασίας μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναγνωστόπουλος: Από την ίδια την ΤΑ

Η αξιολόγηση σκοπεύει στην εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, σύμφωνα τέλος με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

Πρότεινε δε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ώστε να προχωρήσει η αυτοδιοίκηση θεσμικά από μόνη της στο θεσμό που χρειάζεται ο τόπος για την αξιολόγηση, έξω από εντολές.

http://www.newsta.gr/, 5/8/2014