26 Ιουλ 2014

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κατά των μαζικών απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, ζητώντας να ακυρωθεί η εγκύκλιος του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις καθηγητών και να μειώνουν το ποσοστό των αποζημιώσεων.Η ΟΙΕΛΕ υποστήριζε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να χρειάζεται αναφορά -ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους- με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ” αριθμ. 2633/2014 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της ΟΙΕΛΕ, κρίνοντας ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, όπως είναι η επίμαχος του υπουργού Παιδείας, δεν μπορούν να προσβληθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Επίσης, σημειώνει η απόφαση ότι οι πιθανές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των εκπαιδευτικών προέρχονται από την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι από την επίμαχη ερμηνευτική εγκύκλιο.

Η μειοψηφία έκρινε ότι η επίμαχη εγκύκλιος εισάγει νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου, με τις οποίες καταργούνται οι διατάξεις περί απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια μπορεί η εγκύκλιος να ελεγχθεί από το ΣτΕ, ενώ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την εγκύκλιο.

http://www.hellasforce.com/, 25/7/2014