30 Ιουλ 2014

Επικαιροποίηση οικονομικών στοιχείων των Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης ζητά η ΕΛΣΤΑΤ

Επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων των Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης και έγκαιρη υποβολή των ανάλογων στοιχείων του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους ζητεί με έγγραφό της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως σημειώνει το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2013 και για λόγο αυτό καλεί τους στατιστικούς ανταποκριτές των Νομικών Προσώπων να μεριμνήσουν ώστε να γίνει έλεγχος και διόρθωση όπου απαιτείται για τα στοιχεία του 2013, όπως αυτά υποβάλλονται στην τηρούμενη βάση του ΥΠΕΣ.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων για το έτος 2013 πρέπει να γίνει στο δελτίου Δεκεμβρίου 2013 και τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στην ΕΛΣΤΑΤ το αργότερο στις 22 Αυγούστου. Όπως διευκρινίζει, εάν κάποιο Νομικό Πρόσωπο δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει το κλείσιμο των στοιχείων ισολογισμού μέχρι την αιτούμενη προθεσμία, να γίνει καταχώρηση των πλέον επίκαιρων στοιχείων που διαθέτει.

Σε ό,τι αφορά την υποβολή του Β τριμήνου 2014 , προκειμένου να είναι έγκαιρη η ανταπόκριση στις υποχρεώσεις, καλεί να υπάρξει μέριμνα ώστε όλα τα συγκεντρωθέντα ερωτηματολόγια με τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στα Νομικά Πρόσωπα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Εσωτερικών, να αποσταλούν στην ΕΛΣΤΑΤ, επίσης μέχρι τις 22 Αυγούστου. Συγκεκριμένα ζητούνται το μηνιαίο δελτίο Ιουνίου 2014 για όσα Νομικά Πρόσωπα ανήκουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και το τριμηνιαίο δελτίο για όλα τα υπόλοιπα εκτός ΜΦΓΚ.

Ειδικότερα στο τμήμα των ερωτηματολογίων που τιτλοφορείται «Στοιχεία Ισολογισμού» πρέπει να συμπληρωθούν ορθώς και πλήρως όλα τα στοιχεία Διαθέσιμων, Δανείων και Υποχρεώσεων είτε να τα Νομικά Πρόσωπα τηρούν Γενική Λογιστική είτε όχι, σε όλες τις χρονικές περιόδους για τις οποίες ζητώνται οι αντίστοιχες υποβολές των στοιχείων, και να δοθεί μέγιστη προσοχή ώστε να μην καταχωρούνται αρνητικά μεγέθη σε αυτά, γεγονός που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο 2014.

http://www.localit.gr/, 30/7/2014