25 Ιουλ 2014

«Ξέφραγο αμπέλι οι φάκελοί μας;»

Θέμα αξιοπιστίας των φακέλων των υπαλλήλων του Δήμου Αμαρουσίου θέτει το Σωματείο Εργαζομένων, με ερωτήματά του προς τη διοίκηση.

Μείζον θέμα ως προς την έρευνα για πλαστά ή ανύπαρκτα πτυχία και απολυτήρια στον Δήμο Αμαρουσίου, προκύπτει από την επίσημη κατάθεση «καυτών» ερωτήσεων από το Σωματείο Εργαζομένων προς το Τμήμα Προσωπικού της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού στις 4 Ιουλίου (και οι οποίες έχουν μείνει αναπάντητες μέχρι στιγμής), αφήνοντας υπόνοιες για διάτρητους υπηρεσιακούς φακέλους των υπαλλήλων.

Όπως τονίζει στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ο γραμματέας του Σωματείου Σπύρος Μπόγδανος, τα ερωτήματα προς την υπηρεσία προέκυψαν μετά από καταγγελίες εργαζομένων ότι τους ζητήθηκε να προσκομίσουν έγγραφα που είχαν ήδη προσκομίσει, αλλά δεν υπήρχαν στους φακέλους τους!

Ο κ. Μπόγδανος σημειώνει ότι το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα πρακτική των εργαζομένων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν απλά να αφήνουν τα έγγραφά τους στην υπηρεσία, δίχως αριθμό πρωτοκόλλου που να το αποδεικνύει. Ακόμη, όμως, και για έγγραφα κατατέθηκαν με αριθμό πρωτοκόλλου, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχουν στους φακέλους των εργαζομένων!

Μετά από τα παραπάνω φαινόμενα και αμέσως μετά την γνωστοποίηση της εγκυκλίου περί «της διαδικασίας επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Σωματείο Εργαζομένων έστειλε προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου το έγγραφο, με το οποίο ζητούσε να πληροφορηθεί:

«1. Αν στους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους των συναδέλφων εργαζομένων υπάρχει συνημμένη κατάσταση των εγγράφων που υπάρχουν μέσα στον φάκελο.

2. Αν έχουν λάβει γνώση οι εργαζόμενοι και έχουν προσυπογράψει ότι συμφωνούν με τα έγγραφα που υπάρχουν στους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους τους.

3. Αν έχετε κοινοποιήσει εγγράφως με αποδεικτικό ότι έχουν λάβει γνώση για τα έγγραφα που υπάρχουν στους υπηρεσιακούς φακέλους τους.

4. Τέλος, ζητάμε να μας απαντήσετε αν έχετε παραλάβει από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου μας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές και την σχέση εργασίας των εργαζομένων που σήμερα βρίσκονται στον Δήμο».

Όπως αναφέρει στην «Α» ο γραμματέας του Σωματείου Σπύρος Μπόγδανος, «εφόσον αποδειχθεί ότι οι φάκελοι είναι διαβλητοί, μπορεί εύκολα ο καθένας να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει έγγραφα, πτυχία, απολυτήρια, πιστοποιητικά κ.λπ.». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που χρησιμοποιεί: «Φανταστείτε κάποιος εργαζόμενος να έχει καταθέσει δύο τίτλους μεταπτυχιακών στον φάκελό του, αλλά δίχως αποδεικτικό. Κι έρχεται κάποιος άλλος εργαζόμενος και καταθέτει έναν τίτλο μεταπτυχιακού. Αν το σύστημα καταχώρησης δεν είναι αδιάβλητο, τότε μπορεί εύκολα κάποιος να αφαιρέσει τα δύο μεταπτυχιακά από τον φάκελο του πρώτου εργαζόμενου και ως εκ τούτου ο δεύτερος εργαζόμενος με το ένα δίπλωμα να βρεθεί σε καλύτερη θέση και μισθολογική κλίμακα από τον πρώτο»!

Όπως είναι φυσικό, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των πτυχίων και των απολυτηρίων στον Δήμο Αμαρουσίου, τα ερωτήματα και οι καταγγελίες του Σωματείου αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και ενδεχομένως να αποκαλύψουν πολλά «κακώς κείμενα» στην μέχρι σήμερα διαδικασία προσλήψεων στην αυτοδιοίκηση.

Εκατοντάδες τα πλαστά χαρτιά σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Μέχρι στιγμής, τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο Δημόσιο και τους Δήμους της χώρας για τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών για την πρόσληψη εργαζομένων, είναι εντυπωσιακά.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Έθνος» την περασμένη εβδομάδα, οι ελεγκτές έπεσαν πάνω σε κανονικό μηχανισμό πλαστών απολυτηρίων, κυρίως του Λυκείου, καθώς σε δείγμα 5.000 υπαλλήλων, το ποσοστό των πλαστών δικαιολογητικών σε Δήμους, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, αγγίζει το 7% (316 πλαστά), εκ των οποίων πάνω από το 70% (266 περιπτώσεις) αφορούν πλαστά απολυτήρια Λυκείου.

Τα πλαστά απολυτήρια χρησιμοποιήθηκαν, είτε για τον διορισμό, είτε για την προαγωγή των εν λόγω δημοσίων υπαλλήλων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν υπάρξει μαθητές Λυκείου ή άλλαξαν προς τα... πάνω τον τελικό βαθμό τους.

Συγκεκριμένα, έχουν αποκαλυφθεί 110 πλαστά δικαιολογητικά στους φακέλους, περίπου, 1.000 εργαζομένων στον ΟΣΥ, εκ των οποίων τα 80 αφορούσαν πλαστά απολυτήρια Λυκείου.

Αντίστοιχα, από τους 3.530 πρώην υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν 156 εξ’ αυτών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό τους, εκ των οποίων οι 74 με πλαστά απολυτήρια Λυκείου.

Γιάννης Μπεθάνης

http://www.amarysia.gr/, 24/7/2014