15 Ιουλ 2014

Η αποτυχία στην ΕΥΑΘ βάζει φρένο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης στους δήμους



Η συγκέντρωση 1,9 εκατομμυρίων υπογραφών από Ευρωπαίους πολίτες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, το μαζικό και κατηγορηματικό «ΟΧΙ» 215.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΑΘ), και η απόφαση της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, έρχονται να «φρενάρουν» τα σενάρια που φέρουν την ύδρευση των δήμων να οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση.
Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις, αποτέλεσε αναμφίβολα το ζήτημα της ΕΥΑΘ και συγκεκριμένα το οριστικό φινάλε της πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού της από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ η οποία ορίζει ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
«Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του», αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου που αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ.
Στο ίδιο κείμενο το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι ρόλος του είναι «να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».
«Οι ΔΕΥΑ δεν είναι ιδιοκτησία του δημοσίου»

Η σύνδεση των δύο υποθέσεων (ΕΥΑΘ με βάση το σκεπτικό για ΕΥΔΑΠ) έρχονται να ενισχύσουν την προοπτική της παραμονής και λοιπών εταιρειών ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο, έως και το απώτερο μέλλον. Αναφορικά με τις ΔΕΥΑ, κύκλοι της ΕΔΕΥΑ σημείωναν στην aftodioikisi.gr ότι το δημόσιο δεν νομιμοποιείται να παραχωρήσει τις ΔΕΥΑ σε ιδιώτες,αφού οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις και δεν είναι «ιδιοκτησία» του δημοσίου. Ως προς το ενδεχόμενο παραχώρησής τους για δημοσιονομικά οφέλη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι  οι ΔΕΥΑ είναι ανταποδοτικές με ίδια έσοδα κι επομένως με την παραχώρησή τους δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος για το δημόσιο,αφού ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι γνωστό επίσης τοις πάσι ότι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης έχει αποτύχει διεθνώς (παντού όπου εφαρμόσθηκε). Εξάλλου,αυτός ήταν ένας από τους λόγους που στο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης το αποτέλεσμα ήταν κατηγορηματικά «ΟΧΙ».
Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες έχουν χαρακτηρίσει θετικές τις εξελίξεις μετά τις δικαστικές αποφάσεις, έχουν καλέσει όμως τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα «για να αποτραπεί με κάθε τρόπο η όποια απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας».
http://www.aftodioikisi.gr/, 15/7/2014