14 Ιουν 2014

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας : Εργασιακός μεσαίωνας στα H&M

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
O Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας καταγγέλλει τις τακτικές της εταιρίας Η&Μ για τις σκληρές αντεργατικές συνθήκες εργασίας που έχει διαμορφώσει για τους εργαζόμενους της. Οι 9 στους 10 εργαζόμενους της σε κάθε κατάστημα είναι part-time (4ωροι και 5ωροι) και πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τις πραγματικές ανάγκες τους. Απόρροια αυτού είναι να δουλεύουν έως και 10 ώρες την ημέρα, για να καλυφθούν πάγιες ανάγκες της πολυεθνικής. Ακόμη πιο έντονο είναι στις βραδινές βάρδιες που πραγματικά ο εργαζόμενος, πέραν των υπερωριών που είναι στο πρόγραμμά του να πραγματοποιήσει, δεν γνωρίζει τώρα θα αποχωρήσει από το κατάστημα παρόλο που το ωράριό του θεωρητικά τελειώνει στις 9:30 το βράδυ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι φεύγουν ακόμη και στις έντεκα ακόμη και τα μεσάνυχτα.  
Τα παραπάνω δε συμβαίνουν κατ’ εξαίρεση αλλά ΓΕΝΙΚΑ σπανίως τηρείται το νόμιμο ωράριο για τον εμποροϋπάλληλο και αυτό συμβαίνει στην  πλειοψηφία των καταστημάτων.
Η εργοδοσία για να δικαιολογηθεί προσπαθεί μονίμως να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενούς της για αυτή την κατάσταση αναφέροντας πως «χασκογελούν» και δεν κάνουν γρήγορα, μιλάνε μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα στο χρόνο που πρέπει. Η εντατικοποίηση γίνεται όλο και πιο έντονη. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και οι τακτικές της εργοδοσίας μιας και σε κρίσιμες περιόδους (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εκπτώσεις) προσλαμβάνει εργαζόμενους για να βγει η αυξημένη δουλειά, τους οποίους μπορεί να τους έχει μήνες στην ανασφάλεια για τον αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα και μετά πολλούς από αυτούς να τους πετάει στο δρόμο.
Δεν αρκούν τα τυράκια των υπερωριών – πετσοκομμένων και αυτών μιας που ποτέ δεν πληρώνουν όλες τις υπερωρίες των εργαζομένων κάθε μήνα, ούτε φυσικά πληρώνονται μετά τις 22:00 νυχτερινά. Περιττό δε να αναφέρουμε πως οι 8ωροί δεν πληρώνονται ποτέ υπερωρίες αλλά τους δίνονται ρεπό όποτε και αν θελήσει η εργοδοσία. 
Συνάδελφοι, η H&M δεν είναι η μόνη εταιρία στο κλάδο του εμπορίου που τεντώνει και εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους της. Όλος ο κλάδος μαστίζεται από ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, μισθοί στα τάρταρα και έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων.
Για παράδειγμα, στα JUMBO απασχολούνται εργαζόμενοι με 180€, στην INDITEX (ZARABERSKA κλπ) οι 8ωροι πιέζονται να υπογράψουν συμβάσεις 6ωρες, οι διακοσμητές δουλεύουν με συμβάσεις 4ωρες, οι εργαζόμενοι για να δείξουν καλό προφίλ απαιτείται σιωπηρά να κάτσουν παραπάνω ώρες να μαζέψουν αποθήκες κλπ, στα super markets το ωράριο επεκτείνεται εξίσου μετά τη λήξη της βάρδιας φτάνοντας και εκεί ακόμη και τις 23:00 το βράδυ.
Όλος αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας και η εξαθλίωση των εργαζομένων βρίσκεται στον αντίποδα του τεράστιου πλούτου και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αυτών. Δεν είναι τυχαίο που όλες οι παραπάνω εταιρίες βρίσκονται σταθερά στις 300 πιο κερδοφόρες της Ελλάδας, γιγαντώνοντας τα κέρδη τους ακόμη και μέσα στην κρίση, ανοίγοντας νέα καταστήματα, απαιτώντας και παίρνοντας όλο και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών εργαζομένων, μειώσεις εισφορών στα ασφαλιστικά μας ταμεία  κλπ.

Συνάδελφοι, η λύση βρίσκεται στη συσπείρωση στο κλαδικό μας σωματείο. Στον οργανωμένο αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια σε αυτές τις συνθήκες και στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη γιατί εμείς ως εργαζόμενοι, ως ΜΟΝΟΙ παραγωγοί όλου αυτού του πλούτου δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη.
Μην αφήνεσαι να είναι μόνος και αδύναμος. Δώσε δύναμη στη δύναμή σου που είναι η οργανωμένη και μαζική πάλη. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρει ατομική λύση σε όλη αυτή την ανσφάλεια και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες. Όλοι οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο και όλοι μαζί πρέπει να τραβήξουμε κουπί για να φύγουμε από αυτό.
Όπου οι εργαζόμενοι ενώθηκαν με το σωματείο τους ενάντια στην εργοδοσία ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα. Ήξερες πως στα LIDL οι εργαζόμενοι κάθονταν μέχρι αργά το βράδυ όπως και εμείς για να μαζέψουν τα καταστήματα και να γεμίζουν τα ράφια; Αντιστάθηκαν, το κατήγγειλαν στο σωματείο και μετά από  παρέμβασή του σωματείου και μαζί με τους εργαζόμενους  αυτό σταμάτησε. Στα καταστήματα που οι εργαζόμενοι φοβήθηκαν και δεν το έκαναν ακόμη δουλεύουν ως αργά και χωρίς να γνωρίζουν το ωράριο εργασίας τους.  Τα παραδείγματα είναι πολλά και όσο και εσύ συμμετέχεις στον οργανωμένο αγώνα και μαθαίνεις από την πείρα άλλων εργαζομένων γίνεσαι δυνατός, αποκτάς θάρρος και στήριξη για να παλέψεις για τη ζωή που σου αξίζει.

Διεκδικούμε:
·        Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ, υποχρεωτικά εκτελεστή για όλους τους εργοδότες ανεξαιρέτως
·        Κατάργηση ωρομίσθιου μερικής απασχόλησης. Αυτές οι συμβάσεις να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με ωράριο εργασίας 40-ωρο-8ωρο-5θήμερο.
·        Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά μισθολογικά δικαιώματα.
·        Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο

ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΜΕΤΟΧΟΣ,  ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ  ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.
ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ- ΠΑΛΕΨΕ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ,
ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΑΛΗ. ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ.
ΕΣΥ ΘΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ H&M;

                                                                               ΤΟ Δ.Σ.