14 Απρ 2014

Ποιος μεγάλος εργοδότης μειώνει τους μισθούς και πόσο


Ποιος μεγάλος εργοδότης μειώνει τους μισθούς και πόσο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης και των εργαζομένων για τη νέα μείωση των μισθών η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπορεί να φτάνει και στο 20%. Στόχος, να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο …ταχυτήτων. Όλες οι λεπτομέρειες

της Εφης Καραγεώργου.

Ξεκινούν μειώσεις της τάξης του 20% στους μισθούς των υπαλλήλων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Η διοίκηση της AlphaBank (στην ομπρέλα της οποίας ανήκει η Εμπορική), στην συνάντηση που είχε με τον σύλλογο των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής, απέρριψε το αίτημα του να αυξηθούν οι μισθοί όλου του προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει «ψαλίδα» στα μισθολόγια των εργαζομένων, και ξεκαθάρισε τη θέση της.

Οι μισθοί των υπαλλήλων της Εμπορικής θα μειωθούν κατά 20%, ώστε να επέλθει σταδιακά εξισορρόπηση ανάμεσα στα μισθολόγια των δύο τραπεζών και σε εύλογο χρόνο να κλείσει η «ψαλίδα».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο μισθολόγια είναι ιδιαίτερα μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις οι προερχόμενοι από την Εμπορική υπάλληλοι αμείβονται με διπλάσιες αποδοχές.

Για παράδειγμα οι ετήσιες αποδοχές (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) για τους 3.800 υπαλλήλους της πρώην Εμπορικής ανέρχονται στα 310 εκατ ευρώ, όταν οι 6.700 υπάλληλοι της Alpha Bank λαμβάνουν ετησίως 301εκατ ευρώ.

Η διοίκηση της AlphaBank, έχει προτείνει ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους της τράπεζας.

Πρόταση που δεν ικανοποιεί τους εργαζομένους της πρώην Εμπορικής, οι οποίοι πέτυχαν ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές, με συμβάσεις που υπόγραψαν όταν η Εμπορική είχε εξαγοραστεί από την Gredit Agricole.

Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε πως τόσο η ΟΤΟΕ, όσο και ο σύλλογος των εργαζομένων της Alphabank, έχει ζητήσει οι περικοπές στους μισθούς των συναδέλφων τους να είναι σταδιακές, και σε βάθος χρόνου.

Μαθαίνουμε ακόμα πως στην πρόθεση του Συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank, είναι να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τη διοίκηση με στόχο την αύξηση των αποδοχών (η επιχειρησιακή σύμβαση λήγει 31 Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο που λήγει και το τρίμηνο της μετενέργειας) .

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να περιοριστούν οι απώλειες για τους προερχόμενους από την Εμπορική, αλλά και να αυξηθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων της Alpha.

Μία αύξηση της τάξης του 5% θεωρείται εφικτή, αναφέρουν πηγές της τράπεζας, ωστόσο όλα θα κριθούν από το αν θα «τρέξει» τελικά και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που σχεδιάζει η τράπεζα για το δεύτερο εξάμηνο.

http://www.fpress.gr/, 14/4/2014