Ξεκινά η λειτουργία του media lab της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου με δύο μαραθώνιους από τις 10:00΄μέχρι τις 22:00΄!!!( δείτε αναλυτικά τις δράσεις).
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 12.00, θα γίνει η παρουσίαση της νέας αυτής λειτουργίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ΔΣ της ΚΔΒΚ, τους Φίλους της Βιβλιοθήκης και τα ΜΜΕ.
MEDIA Lab
Το Δεκέμβριο του 2013 ξεκινούν τη λειτουργία τους τα 9 MEDIA Labs με ένα Μαραθώνιο Δημιουργικότητας, με δράσεις που εκπέμπουν καινοτομία, παιχνίδι και διάδραση.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Future Library με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στις εξής 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς / Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου / Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης / Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων / Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου / Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας / Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης / Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων).
Σκοπός του προγράμματος να μετατρέψει ένα κομμάτι τους σε MEDIA Lab, σε νέους δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας που ευελπιστούν να δημιουργήσουν τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος.
Τa MEDIA Labs δίνουν την ευκαιρία κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία.
Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google. Η Google θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των Βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.
Press Display: Επίσης μία ακόμη εφαρμογή που προσφέρεται δωρεάν στους χρήστες της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η πρόσβαση σε 2.200 εφημερίδες, ενημέρωση για τις εξελίξεις σε 101 χώρες, άρθρα σε 54 γλώσσες.
Οι χρήστες της εφαρμογής Press Display μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα ή το περιοδικό όπως ακριβώς έχει εκδοθεί. Μπορούν επίσης να κάνουν ψηφιακή επεξεργασία, να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε πολυμεσική εφαρμογή, να στείλουν τα άρθρα που τους ενδιαφέρουν μέσω e – mail, να μοιραστούν άρθρα μέσω κοινωνικών δικτύων, να μεταφράσουν τις πληροφορίες που θέλουν σε 12 τουλάχιστον γλώσσες,να κάνουν αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά και άλλα πολλά.
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εν λόγω υπηρεσία αρκεί να βρίσκεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης και να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης. Η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε από τους Η/Υ της Βιβλιοθήκης είτε από ιδιωτική συσκευή που εξασφαλίζει πρόσβαση στο internet (κινητό τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή, tablet κλπ), μέσω του ασύρματου δικτύου της Βιβλιοθήκης.
http://www.localit.gr/, 3/12/2013