* Σε ακριβό σπορ μετατρέπεται η ιατρική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους
* Κατάργηση 10.000 οργανικών θέσεων και κλείσιμο πρωτοβάθμιων δομών
Μετά από πρόσκληση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, η «Ομάδα δράσης (task force) της τρόικας παρέδωσε το προτεινόμενο σχέδιο για «την ανάπτυξη ενός καθολικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», στο οποίο έχουν ληφθεί υπόψη η επικείμενη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ (ασφαλιστικά ταμεία) και του ΕΣΥ αλλά και οι προοπτικές κινητικότητας. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
Η πρόταση της ομάδας δράσης ουσιαστικά κατεδαφίζει το σύστημα Υγείας αφού ανοίγει την αγορά στον τομέα της πρωτοβάθμιας Υγείας, δημιουργεί προϋποθέσεις ανταγωνισμού που ευνοούνται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και αφήνει «απ΄ έξω» όποιον δεν έχει να πληρώσει. «Στόχος τους είναι να εξαφανίσουν τις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) και να ωθήσουν τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο Σπ. Μπίθας, γιατρός στη μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόταση της τρόικας ειδικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας. «Μέχρι τώρα οι δομές υγείας ήταν πάροχοι. Προσέφεραν δηλαδή δωρεάν συνταγογράφηση, ακτινογραφίες, πλήρη βιοχημικό και εργαστηριακό έλεγχο, εμβόλια, οδοντοστοιχίες και οδοντοτεχνικά μηχανήματα για παιδιά και ηλικιωμένους, γυναικολογικές εξετάσεις κ.λπ.. Αυτά όλα πλέον θα τα αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ συνάπτοντας συμβάσεις , από το δημόσιο (ΕΣΥ) και τον ιδιωτικό τομέα.», εξηγεί ο Σπ. Μπίθας. Αυτό ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες στο χώρο της υγείας, οι οποίες θα μπορούν να ρίχνουν το κόστος και να οδηγούν στην ανασφάλεια ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και μικρά εργαστήρια.
Η συρρίκνωση ξεκίνησε απαξιώνοντας στην πράξη τα νοσοκομεία και θέτοντάς τα σε καθεστώς πλήρους υπολειτουργίας. Κάθε τέτοιο σχέδιο λοιπόν αργότερα φαντάζει σωτήριο. «Αυτό έκαναν και με τα νοσοκομεία του ΙΚΑ που έκλεισαν και μετέφεραν μέσω κινητικότητας τους γιατρούς στα νοσοκομεία στα οποία και τώρα κινδυνεύουν. Ήταν διασπαστικές κινήσεις μεταξύ των εργαζομένων με την πρόφαση συγκεκριμένων ειδικοτήτων που εξαιρούνταν και πολλοί νόμισαν ότι έτσι δεν θα τους άγγιζε το κλείσιμο.» Ο Σπ. Μπίθας αναφέρθηκε και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση 6.000 θέσεων ιατρών και 4.000 θέσεων λοιπού προσωπικού μέσω κινητικότητας και διαθεσιμότητας, ώστε να «πιαστεί» ο στόχος των 12.500 που ζητά η τρόικα.
Σε αντίθεση με την ελληνική πρόταση Σουλιώτη –για την οποία ο υπουργός δήλωσε πως είναι ταυτόσημη με αυτή της task force- η ευρωπαϊκή, αλλάζει εξ ολοκλήρου τον τρόπο πρόσβασης των πολιτών στην Υγεία. Συγκεκριμένα, από τις 550 δομές πρωτοβάθμιας -200 Κέντρα Υγείας και 350 μονάδες του ΕΟΠΥΥ- θα μείνουν περίπου 320, δηλαδή μία για κάθε δήμο. Τα 2/3 σε δομές καταργούνται. «Είναι καταστροφικό ειδικά για την Περιφέρεια. Το σχέδιο προβλέπει μια δομή Υγείας ανά 50-100.000 κατοίκους. Δηλαδή ολόκληρος ο νομός Λασιθίου θα έχει ένα (!) Κέντρο Υγείας. Φυσικά αυτό δεν εξυπηρετεί την Υγεία αλλά τα νούμερα που θέλει να «πιάσει» η τρόικα.» διευκρινίζει η κ. Λαντζανάκη, ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.
«Ο υπουργός δρα ως serial killer κάνοντας την πρόσβαση στην Υγεία σχεδόν ανέφικτη. Ήδη στην Περιφέρεια τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν πραγματικά βασίζονται στο φιλότιμο των γιατρών και των εργαζομένων και όχι στις δομές και τις παροχές του συστήματος.»
Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009, οι προσλήψεις έχουν σταματήσει από το 2010 και έτσι τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς που συνάπτουν συμβάσεις ενός χρόνου.«Λόγω έλλειψης προσωπικού, για παράδειγμα, η χειρουργική πτέρυγα του νοσοκομείου παραμένει κλειστή το μισό μήνα. Κάνουμε 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας», αναφέρει η ίδια.
Ένα άλλο κομβικό σημείο της πρότασης είναι η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. «Κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει έναν οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν θα του δώσει παραπεμπτκό για να εισαχθεί στη δευτεροβάθμια βαθμίδα υγείας. Τα οικογενειακά ιατρεία θα αποτελούνται από 3-5γιατρούς, 1 παιδίατρο, επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας 5-10.000 πληθυσμό. Η Ιεράπετρα έχει πληθυσμό 28.000 κατοίκους οι οποίοι θα καλύπτονται δηλαδή στην καλύτερη των ππεριπτώσεων από 10-15 γιατρούς», συμπληρώνει.
«Το νέο σύστημα βάζει φραγμό στον ασφαλισμένο να τον δει ειδικός γιατρός ή να νοσηλευτεί λόγω του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Άρα είσαι εγκλωβισμένος. Επί της ουσίας σου λέει «αν έχεις πήγαινε σε ιδιώτη διαφορετικά..λυπούμαστε», καταλήγει η κ. Λαντζανάκη.
Στην πρόταση, βέβαια, δίδεται η δυνατότητα επιλογής γιατρού από προτεινόμενη λίστα. Και αναφέρεται τεχνηέντως πως οι «υπηρεσίες θα είναι οικονομικά προσιτές σε όλους». Προσέξατε έτσι; Όχι δωρεάν, οικονομικά προσιτές. Χάνεται κάθε έννοια δημόσιας υγείας, προσιτής και εναρμονισμένης στις κοινωνικές συνθήκες. Τα στάδια που θα πρέπει να «περάσει» ένας ασθενής μοιάζουν περισσότερο με πίστες που πρέπει να κερδίσει προσπαθώντας να αποφύγει το game over.
Ξένια Πηρούνια
Εφημερίδα "Η Εποχή", 13/10/2013