Οι συνδικαλιστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας
Στο ΣτΕ προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου, ζητώντας να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις οποίες καταργήθηκαν 1.665 οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και 100 θέσεις στο υπουργείο Εμπορίου, με αποτέλεσμα το προσωπικό (1.765 άτομα) να τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η διαθεσιμότητα των 1.765 υπαλλήλων έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων και του υπουργείου Εμπορίου και πως αντίθετα, έγιναν αποσπασματικά και περιστασιακά και αφού προηγουμένως εξαγγέλθηκε ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με τις προσφυγές, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, όπως επίσης και τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 26, 74 και 103.
Ακόμη υποστηρίζουν ότι συγκρούεται η διαθεσιμότητα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν στο Διοικητικό Εφετείο οι πρώτες ομαδικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως διαθεσιμότητας, δημοτικών αστυνομικών.
Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δικηγόρος Απόστολος Παπακωνσταντίνου, που έχει αναλάβει (στο πλαίσιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ) τις υποθέσεις των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, ενδέχεται να επιλεγεί η διαδικασία της πρότυπης δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, μέχρι να κριθεί η υπόθεση, “παγώνουν” όλες οι υπόλοιπες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου την Άνοιξη, το ΣτΕ θα έχει κρίνει κατά τρόπο οριστικό τη συνταγματικότητα της διαθεσιμότητας».
Στην επιλογή αυτή ενδέχεται να καταλήξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς μόλις χθες, κερδήθηκε η πρώτη ομαδική αίτηση αναστολής εκτέλεσης διαθεσιμότητας για εκπαιδευτικούς. Οι 22 εκπαιδευτικοί που είχαν προσφύγει επιστρέφουν στα καθήκοντά τους και μισθοδοτούνται με πλήρεις αποδοχές.
Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχουν κερδηθεί στο Πρωτοδικείο οι πρώτες αιτήσεις αναστολής της διαθεσιμότητας σχολικών φυλάκων. Ήδη έχουν πάρει προσωρινές διαταγές, και έχουν επιστρέψει στην εργασία τους σχολικοί φύλακες από τέσσερις δήμους της Αττικής. Αύριο θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακυρώσεως των σχολικών φυλάκων του δήμου Αναργύρων-Καματερού.
Σε σχετική του επιστολή προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι η πρώτη ομαδική αίτηση που ασκήθηκε «εκ μέρους καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτελέσεως έγινε δεκτή με σημερινή (30.09) απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών».
Και συνεχίζει στην επιστολή: «Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη προσωρινή διαταγή που χορηγείται από το Διοικητικό Εφετείο σε ομαδική αίτηση αναστολής εκτελέσεως. Κατόπιν της αποφάσεως αυτής όλοι οι (δεκάδες) εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην υπόψη αίτηση εξαιρούνται της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους και μισθοδοτούνται με πλήρεις αποδοχές. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, κυρίως όσον αφορά τις αντίστοιχες αιτήσεις που έχουμε ασκήσει εκ μέρους των υπό διαθεσιμότητα Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίες πρόκειται να κριθούν επίσης από τα Διοικητικά Εφετεία»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ