Η αθλητική πολιτική του Δήμου Χαλανδρίου μπήκε στον προσκήνιο με αφορμή την έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του Προϋπολογισμού 2013 του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού «Ευριπίδης».
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ηλίας Ντάβαρης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προσπαθήσαμε ο προϋπολογισμός να είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό», ενώ ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο αλλά και το προσωπικό του Νομικού Προσώπου για την προσπάθειά τους.
Απολογισμός πεπραγμένων
Ο ίδιος ωστόσο προτίμησε να κάνει αναλυτική αναφορά στα πεπραγμένα της διοίκησης του «Ευριπίδη» της προηγούμενης χρονιάς, καθώς όπως είπε «σημασία δεν έχει τι προγραμματίζεις να κάνεις, αλλά τι κάνεις στην πραγματικότητα». Έτσι, από πλευράς διοργανώσεων και εκδηλώσεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διοργάνωση των μαθητικών αγώνων στίβου «Ευριπίδεια», του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ενόργανης Γυμναστικής, του καλοκαιρινού αθλητικού camp όπου συμμετείχαν 450 παιδιά, των δωρεάν προβολών κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά δημοτικού, της βραδιάς φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων, της εκδήλωσης βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών των Λυκείων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και των ημερίδων κατά των ναρκωτικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην δωρεάν προετοιμασία μαθητών για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΤΕΦΑΑ, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου «Μίμης Παπαϊωάννου» αλλά και τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χόκεϊ Σάλας.
Από πλευράς αθλητικών εγκαταστάσεων ο Η. Ντάβαρης υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο παρέλαβε τα γήπεδα της πόλης σε «κακή κατάσταση» και προχώρησε, όπως είπε, σε σειρά επισκευών, όπως βαψίματα, μονώσεις, καινούργια ντουλάπια κ.α. Παράλληλα, επισήμανε ότι «αλλάξαμε το νερό στο κολυμβητήριο, το οποίο είχε να αλλαχθεί επτά χρόνια, επισκευάσαμε και θα επαναλειτουργήσουμε την μικρή πισίνα, δημιουργήσαμε τρία νέα ιατρεία στο κλειστό “Ν. Πέρκιζας”», ενώ υποστήριξε ότι έχει τη διαβεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ότι τα τρία ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ θα σκεπαστούν με «μπαλόνι». Επιπλέον, σημείωσε ότι «έχουμε προγραμματίσει να φτιάξουμε και το κυλικείο στο “Ν. Πέρκιζας”».
Τέλος, αναφορικά με τον τομέα του Πολιτισμού ανέφερε τις παραστάσεις της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου στο Θέατρο Ρεματιάς, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο Δήμος στάθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων του Νομικού Προσώπου, ώστε να μη χάσει κανείς τη δουλειά του».
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Ηλίας Ντάβαρης σημείωσε ότι «δεν μπήκαμε στη λογική “έσοδα - έξοδα”» εκτιμώντας ότι «ο αθλητισμός και ο πολιτισμός στην πόλη μας κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα» καθώς «στατιστικά είναι ο πρώτος Δήμος σε δραστηριότητες στη χώρα».
Ωστόσο, η αναφορά του προέδρου στην «προηγούμενη κακή κατάσταση» των εγκαταστάσεων, αλλά και στη μη αλλαγή του νερού της πισίνας επί επτά χρόνια, προκάλεσε την αντίδραση συμβούλων της μειοψηφίας οι οποίοι συμμετείχαν σε προηγούμενα διοικητικά συμβούλια του Οργανισμού, όπως ο Σταμάτης Καραμολέγκος (ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ), οι οποίοι τόνισαν ότι το νερό ελέγχεται κάθε εβδομάδα από το Χημείο και δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα καταλληλότητάς του.
«Δεν υπάρχει αθλητική πολιτική»
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ στο διοικητικό συμβούλιο του «Ευριπίδη» Κώστας Ανδριτσόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού «δεν αντικατοπτρίζει αθλητική πολιτική». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις όντως έγιναν, όμως πρόκειται για εκδηλώσεις ρουτίνας και βιτρίνας, που αφορούν συγκεκριμένο αριθμό αθλητών και μελών», εκτιμώντας ότι «οι πολύ καλές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, αλλά κυρίως από τους Συλλόγους και τα Σωματεία που παίρνουν το “φιλέτο” και αφήνουν τον “κατιμά” για τους δημότες». Ο ίδιος, σημείωσε ότι το κονδύλι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τεχνικές παρεμβάσεις είναι μόλις 85.000 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο κονδύλι για εκδηλώσεις είναι 70.500 ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Ανδριτσόπουλος ενημέρωσε ότι «όταν ο συντηρητής μας ζήτησε να συνεχίσει τη συντήρηση των μηχανημάτων του κολυμβητηρίου της οδού Αποστολοπούλου (σ.σ. το οποίο είχε σφραγιστεί από την πρώην Νομαρχία) με απόφαση το προέδρου αρνηθήκαμε, παρ’ όλο που το κόστος ήταν μόλις 6.000 ευρώ ετησίως. Ως αποτέλεσμα, σήμερα στον προϋπολογισμό υπάρχουν 70.500 ευρώ σε κωδικό για τη συντήρηση και μερική αλλαγή ορισμένων από τα μηχανήματα, τώρα που το κολυμβητήριο πρόκειται να ξανανοίξει» κάνοντας λόγο για «ολιγωρία» της διοίκησης. Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ εκτίμησε ότι «ο πολιτισμός είναι ανύπαρκτος», χαρακτηρίζοντας «διαχειριστική» τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου σε αυτόν τον τομέα.
«Σημαντικό το έργο του Οργανισμού»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σύμβουλος της διοίκησης Κωνσταντίνος Δρίβας, εκτιμώντας ότι «το έργο που έχει γίνει στον “Ευριπίδη” είναι σημαντικό», τονίζοντας παράλληλα ότι «το νερό της πισίνας καθαριζόταν και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Χρήστος Κιάκος υπογράμμισε, απαντώντας στον Κ. Ανδριτσόπουλο ότι «στους Συλλόγους και τα Σωματεία συμμετέχουν πολίτες του Χαλανδρίου».
Από την πλευρά της, η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κική Γκότση έδωσε συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού για τις προσπάθειές του, τονίζοντας ωστόσο ότι «οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνάμεις μας».
Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθουν οι θεματικές συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γίνεται σωστός προγραμματισμός για τομείς όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του Οργανισμού διευκρίνισε ότι «εγώ δεν κατηγόρησα το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο», επισημαίνοντας ότι «οι εγκαταστάσεις είναι πολλών ετών και υπόκεινται φυσική φθορά», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας «με τα χρήματα που διαθέτει ο Οργανισμός, αυτά μπορούσαμε, αυτά κάναμε».
της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 18/2/2013