Την Κυριακή το ποσοστό του ΟΧΙ στους αγρότες ξεπέρασε το 64%, ένα ποσοστό που πριν λίγους μήνες κανένας δεν θα περίμενε από ένα από τα λιγότερο ριζοσπαστικοποιημένα στρώματα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Η μελέτη αυτής της εκλογικής συμπεριφοράς βεβαίως θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από τους ειδικούς, μιας και ο λόγος που κάθε αγρότης επέλεξε να πει ΟΧΙ ποικίλει. Είναι προφανές ότι υπήρχε πλήρης κατανόηση από τους παραγωγούς των συνεπειών των μέτρων του ΝΑΙ στην παραγωγή τους και στο μέλλον τους. Τα μέτρα του ΝΑΙ θα οδηγούσαν αυτόματα σε περαιτέρω περιορισμό του αγροτικού εισοδήματος κατά 25% τουλάχιστον και την Αγροτική παραγωγή ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της μελέτης 2020: Όλοι οι παραγωγοί κάτω από 2-3 μεγα-σχήματα πολυεθνικών εταιριών που θα ελέγχουν τα πάντα, από το χωράφι μέχρι και το ράφι.
Οπότε εύλογα τίθεται το ερώτημα:
Γιατί η πλειοψηφία της ΠΑΣΕΓΕΣ, του δευτεροβάθμιου οργάνου των αγροτο-συνεταιριστικών οργανώσεων, πήρε τόσο καθαρή θέση υπέρ του ΝΑΙ, μετέχοντας μάλιστα και στην Επιτροπή στήριξής του; Γιατί τάχθηκε, την πιο κρίσιμη στιγμή, ενάντια στα συμφέροντα της τάξης που τα συμφέροντα της, υποτίθεται ότι, εξυπηρετεί;
Όλα δείχνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε τεράστιες ανατροπές στον τρόπο που μέχρι σήμερα συνεργάζονται για να παράγουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά και στον τρόπο που οργανώνονται για να πουλήσουν το προϊόν τους. Μετατρέποντας έτσι το παραδοσιακό μειονέκτημα της Ελληνικής Αγροτικής Παραγωγής, τον μικρό κλήρο και τις μικρές εκμεταλλεύσεις τους, σε ποιοτικό πλεονέκτημα μέσα από μια νέα πνοή Συνεργατισμού που δε θα ακολουθεί τις γραφειοκρατίες και τις παθογένειες των σημερινών κρατικοδίαιτων οργάνων εκπροσώπησης των συμφερόντων τους, που νοιάστηκαν μέχρι σήμερα μόνο για τις επιδοτήσεις, την κατανάλωσή τους και την διατήρηση μίζερων καρεκλών.
Και όσο αυτές οι διεργασίες θα ολοκληρώνονται, ας συνεχίσει να συσκέπτεται η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ για να βρει με ποιο τρόπο θα δικαιολογήσει στον αγροτικό κόσμο τα αδικαιολόγητα.