23 Ιαν 2013

Με 7,3 εκατ. εκατ. ευρώ ξεκινάει η νέα Δράση "e-gov-now" (“Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Τώρα”) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πλήθος ενδιαφερομένων δηλώνουν "παρών" στο έργο.


Στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της ομογενοποίησης των υφισταμένων συστημάτων πληροφορικής στην Δημόσια Διοίκηση σχεδιάστηκε η Δράση “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Τώρα”, η οποία σκοπεύει, μέσω της παροχής ενός πακέτου υπηρεσιών,  στην ανάπτυξη υπηρεσιών Διαδικτύου μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης (G2GWebServices) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεταξύ τους διαλειτουργικότητα και να διευκολύνεται με αυτό τον τρόπο :
 Η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους (G2G), η οποία κρίνεται ως αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται στην πράξη η διαλειτουργικότητα των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και ενισχύεται και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών
• Η δημιουργία ενός πλαισίου ενιαίας λειτουργίας και συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που συμβάλλει στον αποτελεσματικό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας της και στην άμεση υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων
•  Η συναλλαγή μεταξύ φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και πολιτών (G2C), καθώς και μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων (G2B). Η κατεύθυνση αυτή έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της Εθνικής Πύλης ΕΡΜΗΣ με την εισαγωγή και ενεργοποίηση πρόσθετων ηλεκτρονικών Υπηρεσιών σε αυτή.
• Η δημιουργία και παροχή υπηρεσιών κοινού ενδιαφέροντος για τους φορείς της ΔΔ, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των φορέων στο μέγιστο δυνατό, ανά υπηρεσία, επίπεδο ηλεκτρονικοποίησης.
Η νέα Δράση μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει

Υλοποίηση Υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services)
Αφορά την υλοποίηση των απαιτούμενων υπηρεσιών Διαδικτύου (Web Services) που θα επιλεγούν και τη θέση τους σε παραγωγική λειτουργία και συγκεκριμένα : 
Την υλοποίηση των υπηρεσιών Διαδικτύου
Τον ορισμό και την εκτέλεση των απαιτούμενων δοκιμών ελέγχου
Την πιλοτική λειτουργία τους
Την θέση τους σε παραγωγική λειτουργία 
Την ένταξη τους στο Ληξιαρχείο Διαλειτουργικότητας του ΕΡΜΗ σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές του Ελληνικού Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πρότυπα Διαλειτουργικότητας και 
την υποστήριξή για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα

Ασφάλεια Υπηρεσιών Διαδικτύου
Αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων τεχνικών μέτρων ασφαλείας που απαιτούνται για την προστασία των προς επεξεργασία, διακίνηση και αποθήκευση πληροφοριών, δηλαδή την προστασία της ακεραιότητας, εμπιστευτικότητας και διαθεσιμότητάς τους, και την προστασία της πληροφοριακής ιδιωτικότητας.

Το Έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΤΠΑ και από Εθνικούς Πόρους. Οι δαπάνες του Έργου θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Ο προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.302.510 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% με προϋπολογισμό χωρίς ΦΠΑ στα 5.937.000 ευρώ.

http://www.ictplus.gr/, 22/1/2013