Με το… αριστερό ξεκινά φέτος η χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου, που είναι αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού.
Προς το παρόν, οι σταθμοί δεν λειτουργούν με «φουλ τις μηχανές», αλλά δέχονται τμηματικά τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα, με στόχο έως τις 20 Σεπτεμβρίου να εξυπηρετείται κανονικά το σύνολο των παιδιών.
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος προσβλέπει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων θέσεων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2012-2013», το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» Γιάννης Λαδόπουλος, «ο αρχικός αριθμός των παιδιών που μας είχαν εγκριθεί έφτανε τα 300. Κατόπιν, το νούμερο αυτό “προσγειώθηκε” στα 39 και μετά τη συμφωνία ΚΕΔΕ και υπουργείου Εργασίας για μείωση της επιδότησης κατ’ άτομο μας, ζητήσαμε από την ΕΕΤΑΑ 261 θέσεις, προκειμένου να καλυφθεί η αρχική πρόβλεψη». Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι επίπεδα θα κινηθεί τελικά αυτός ο αριθμός.
Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα γίνουν φέτος δεκτά στους σταθμούς θα ανέλθει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα 417, όπως και πέρυσι. Ωστόσο, τα κτήρια που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά έχουν μειωθεί από πέντε σε τέσσερα, λόγω της -σημαντικής- μείωσης και του προσωπικού των σταθμών.
«Να εξυπηρετηθούν οι δημότες»
Σύμφωνα με τον κ. Λαδόπουλο, οι δυσμενείς εξελίξεις επιβαρύνουν μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση. «Χάνουμε ορισμένα χρήματα. Σκοπός μας βέβαια πάντα είναι να εξυπηρετήσουμε όσο περισσότερες οικογένειες μπορούμε και θα παλέψουμε με όλα τα δυνατά μέσα γι’ αυτό», σημειώνει ο ίδιος τονίζοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε». Μάλιστα, θέτει «επί τάπητος» και ένα άλλο θέμα, αυτό των γονέων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία, με αποτέλεσμα ο Δήμος στην ουσία να μην εισπράττει ποτέ αυτά τα χρήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουν φτάσει τις 500, ενώ πέρυσι οι συνολικές εγγραφές είχαν αγγίξει τις 844.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη μείωση που έχει γίνει και στον αριθμό των παιδιών που γίνονται δεκτά, καθώς πριν από δύο χρόνια φιλοξενούνταν στους σταθμούς 730 παιδιά, δηλαδή 300 περισσότερα από φέτος.
Αναπροσαρμογή στα τροφεία
Παράλληλα, το Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου προχώρησε φέτος σε αναπροσαρμογή των τροφείων με μικρές μειώσεις σε σχέση με πέρυσι και επαναφέροντας τη μηδενική χρέωση για τα ετήσια εισοδήματα.
Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι την περσινή χρονιά τα τροφεία είχαν… πάρει την «ανιούσα» με κατάργηση της δωρεάν φοίτησης για τα παιδιά των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που ίσχυε μέχρι πρόπερσι κα επιβάλλοντας τροφεία ύψους 30 ευρώ, ακόμα και στις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ!
Παράλληλα είχε προβεί σε αυξήσεις από 20 έως 70 ευρώ και στα υπόλοιπα εισοδηματικά κλιμάκια.
Τέλος, «μαχαίρι» έχει μπει και στο προσωπικό με τον αριθμό των εκπαιδευτικών να φτάνουν πλέον τους 35. Παράλληλα, ο Δήμος έχει υποβάλλει αίτηση για την έγκριση πρόσληψης πέντε συμβασιούχων -καθαρίστριες και μαγείρισσες-, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό το εάν αυτές θα γίνουν αποδεκτές.
«Η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, τη στιγμή που και το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία είναι εξαιρετικά βαρύ», σημείωσε ο κ. Λαδόπουλος και κατέληξε: «Όλοι οι δήμοι πάντως βράζουμε στο ίδιο καζάνι».
Με δράσεις αντιδρούν οι γονείς
Την ίδια στιγμή, τη δική τους απάντηση σε αυτή την κατάσταση επιχειρούν να δώσουν γονείς του Δήμου Χαλανδρίου, που προχώρησαν στην ίδρυση «Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου». Σύμφωνα με τους ίδιους, ο συνεταιρισμός αυτός, «σκοπεύει να αποτελέσει παράδειγμα του τι σημαίνει δραστηριότητα Κοινωνικής Οικονομίας: μία ομάδα ανθρώπων συνεταιρίζεται και δημιουργεί ένα σύνολο δράσεων που το όφελος που παράγουν απαντά σε συλλογικές ανάγκες και ευρύτερα κοινωνικά προσδιοριζόμενα συμφέροντα».
Όπως σημειώνουν, «η κοινωνική οικονομία προτάσσει την δράση του συνόλου απέναντι στο άτομο και την κοινωνική ωφέλεια απέναντι στο κέρδος. Τα νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές τις δράσεις δεν είναι ούτε δημόσιοι φορείς ούτε ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)».
Τι είναι ο Συνεταιρισμός Γονέων
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Γονέων, αναφορικά με τον χαρακτήρα, τους στόχους και τη δράση του.
Σημειώνεται ότι μια πρώτη δημόσια εκδήλωση - συζήτηση «για την ανάγκη συνεταιρισμού των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας και τη δημιουργία μίας δομής φύλαξης για αυτά» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα φιλοξενήσουμε στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας.
«Ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΣΕΠ) που δημιουργήθηκε από την ανάγκη παροχής φροντίδας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας καθώς και στις οικογένειες τους. Τα ιδρυτικά του μέλη είναι γονείς που συναντήθηκαν στην Επιτροπή Αγώνα γονέων που το 2011 αγωνίστηκε για να μη συρρικνωθεί η προσχολική αγωγή στη πόλη. Ξεκίνησε πρώτα σαν ιδέα μεταξύ γονέων με παιδιά κυρίως σε προσχολική ηλικία, διερευνώντας την πιθανότητα συνεταιρισμού τους προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες πρόνοιας και ψυχαγωγίας που οι οικογένειες με εργαζόμενους και άνεργους γονείς έχουν.
Ταυτόχρονα τον Νοέμβριο του 2011 μετά από κυοφορία 2 ετών ψηφίστηκε ο νόμος 4019/2011 “Κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις”. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε την ιδέα πράξη συγκροτώντας ένα νομικό πρόσωπο την ΚΟΣΕΠ Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου Λίγο μετά τον Μάρτιο που δημιουργήθηκε το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας καταθέσαμε αίτηση και καταστατικό το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εργασίας το οποίο διαχειρίζεται τα θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας επί του παρόντος.
Μόλις 18 συνεταιρισμοί Κοινωνικής Οικονομίας υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα. Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης ΑΦΜ και Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.
Οι δράσεις του Συνεταιρισμού
Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό μας οι άξονες δράσεις που θέλουμε αυτός να έχει είναι οι εξής:
i. Η ανάπτυξη δικτύου ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και προσχολικής αγωγής.
ii. Ανάπτυξη δομών πρόνοιας για παιδιά σχολικής και προσχολικής αγωγής.
iii. Η ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.
iv. Η ανάπτυξη δράσεων στον δημόσιο χώρο της πόλης που αφορούν την ψυχαγωγία, την αναψυχή και τον πολιτισμό των κοινωνικών ομάδων στις οποίες αναφέρεται ο συνεταιρισμός.
v. Η ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας των σχολείων μέσα από τη διαμόρφωση συνεταιριστικών πρακτικών μεταξύ των γονέων και των συλλόγων τους.
Ο συνεταιρισμός μας δεν αποσκοπεί στην παραγωγή κέρδους.
Το καταστατικό μας περιγράφει ότι επί του συνόλου των κερδών το 5% αποτελεί το αποθεματικό του συνεταιρισμού, το 35% μοιράζεται στους εργαζόμενούς του και το υπόλοιπο υποχρεωτικά επανεπενδύεται σε ίδιες, νέες ή παρόμοιες δράσεις.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνεταιρισμός μας ανήκει στην κατηγορία συνεταιρισμών παροχής φροντίδας και έχει την εμπορική ιδιότητα από τον νόμο».
της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 10/9/2012