13 Δεκ 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΣΕΒ : Σχέδιο για την κατάργηση των κατώτερων μισθών

Μεθοδεύουν «διάλογο» και «συμφωνία» των κοινωνικών εταίρων για να εξανδραποδίσουν τους εργαζόμενους

Το ζήτημα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κατώτατων μισθών ανοίγει η κυβέρνηση συνδέοντάς το με την έλευση της Τρόικας. Στην πραγματικότητα, η επιδίωξη για κατάργηση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων, έχει τεθεί ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση - τουλάχιστον επίσημα - και επ' αυτού, κυβέρνηση, Τρόικα και εργοδότες βρίσκονται σε κοινή γραμμή, επιδιώκοντας «συμφωνία των κοινωνικών εταίρων». Άλλωστε το ξήλωμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης άρχισε με το νόμο 3986 και τη διάταξη που προβλέπει η αμοιβή νέων κάτω των 25 ετών να ανέρχεται στο 80% της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ.
Πάντως, στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Κουτρουμάνης έλαβε το πράσινο φως, για να προωθηθεί το σχέδιο για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, για να έρθει για ψήφιση στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν στις δαπάνες για τα φάρμακα και τα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανεργία.

«Ψήνουν» συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λ. Παπαδήμο, ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να πουλά και εκδούλευση στους εργάτες, δηλώνοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, ούτε συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά τίθεται μόνο (!) θέμα του κατώτατου μισθού στα πλαίσια της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.
Καταρχήν, το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας το έχει αναδείξει σε... σημαία η ίδια η κυβέρνηση, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αξιώσεις του ΣΕΒ. Η ανταγωνιστικότητα είναι ο πολιορκητικός κριός για να ισοπεδωθούν τα πάντα. Και οι κλαδικές συμβάσεις και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και να επιτευχθεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες οι βιομήχανοι θεωρούν «βάρος» που πρέπει να απαλλαγούν, αλλά ακόμα και ο 13ος και 14ος μισθός..! Περιλαμβάνεται και στις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο «Σύμφωνο του Ευρώ» για να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Βασική παράμετρος είναι η μείωση του «εργατικού κόστους».
Κυβέρνηση, ΣΕΒ, Τρόικα μεθοδικά και με κοινό σχέδιο προχωρούν βήμα - βήμα τις ανατροπές που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού. Θυμίζουμε ότι το ιδεολογικό περίβλημα αυτής της προσπάθειας το έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, που συνδέουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με τη δυσμενή θέση που δήθεν βρίσκονται εξαιτίας της γειτνίασης με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Μισθοί Βουλγαρίας... αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης και δεν το κρύβει.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτυπωνόταν και σε κείμενο της Τρόικας που συζητούνταν στις συναντήσεις που έγιναν στην προηγούμενη αξιολόγηση στις αρχές Οκτώβρη, στο οποίο διαπιστώνονταν «...σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείψεις στο σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο χρειάζεται ριζική αναμόρφωση».
Στο ίδιο κείμενο ορίζεται πως «πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική τριμερής συμφωνία για να αναθεωρήσει την εξέλιξη των μισθολογικών κατώτατων ορίων επιτρέποντας την άμεση περικοπή και το πάγωμα του εθνικού κατώτερου μισθού», και σε άλλο σημείο ότι «...ο κατώτερος μισθός πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο και να παγώσει μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη».
Αλλά δεν νοιάζονται μόνο για το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εξίσου τους ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα, καθώς εκτιμούν πως «ακόμα και πέρα από τη σημερινή κρίση, ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας θα αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτής της πολιτικής - σύμφωνα με πληροφορίες - το υπουργείο έχει ήδη αρχίσει «άτυπες» συναντήσεις με έναν έναν τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καθοριστεί η «θεματολογία» του διαλόγου που θα γίνει. Το σχέδιο λοιπόν έχει τεθεί σε εφαρμογή και οι μόνοι που μπορούν να το σταματήσουν είναι οι εργάτες με την πάλη τους και έχοντας ξεκάθαρο ότι ο «διάλογος» που θα στηθεί θα είναι εξίσου αποπροσανατολιστικός, όπως ήταν όλοι οι «διάλογοι» των κοινωνικών εταίρων - και της ΓΣΕΕ - που στήθηκαν μέχρι σήμερα.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 13/12/2011