15 Οκτ 2011

ΕΣΠΑσαν οι μεγάλες προσδοκίες

**ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 41% ΤΩΝ 26 ΔΙΣ. * Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΟ 23% ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΧΟΥ 35% * ΑΠΟ 15 ΔΙΣ. ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 6, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε πλήρη καθίζηση βρίσκεται το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας, το ΕΣΠΑ, τη στιγμή που η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας. Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για διπλασιασμό των επιδόσεων, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά οι δεσμεύσεις ξεχνιούνται.
Στοιχεία έως 30 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις που αναλογούν μόνο στο 41% των κονδυλίων συνολικής αξίας 26 δισ. ευρώ, που θα διετίθεντο στην αγορά από το 2007 και μετά. Παράλληλα, η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε από την άνοιξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά την πίεση και από την ομάδα δράσης, ενώ οι απορροφήσεις βρίσκονται στο 23% έναντι στόχου 35% στο τέλος του έτους και 18% απορρόφησης στο τέλος του 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, έως τις 30 Σεπτεμβρίου η πρόοδος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ήταν στο σύνολό της απογοητευτική. Είχαν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για το 76% των κονδυλίων και είχαν υπογραφεί συμβάσεις για το 41,9% των κονδυλίων, που φτάνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα 25,89 δισ. ευρώ (στην πράξη, τα κονδύλια έχουν περικοπεί, μαζί με τη μείωση της κρατικής συνδρομής, αλλά ακόμη δεν έχουν διορθωθεί οι πίνακες του υπουργείου).
Οι επιδόσεις φτάνουν μέχρι το 41,9% λόγω των πολύ υψηλών δεσμεύσεων στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητας» και στις περιφέρειες λόγω των πολύ υψηλών συμβασιοποιήσεων δράσεων για επιχειρήσεις.
Υπάρχουν και υπουργεία με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Δεσμεύσεις έχουν υπογραφεί για μόνο το 15,5% των κονδυλίων του προγράμματος για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Συμβάσεις υπάρχουν μόνο για το 19,2% του Προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη», για το 23,3% του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», αξίας 1,075 δισ. ευρώ.
Πολύ χαμηλή είναι και η επίδοση του κρίσιμου για τη στήριξη των ανέργων προγράμματος αξίας 2,8 δισ. ευρώ για την «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Εχει προκηρυχθεί το 63,4% των έργων και συμβάσεις υπάρχουν για το 40,7%.
Οι συμβάσεις κατά μέσο όρο κάνουν 2 χρόνια έως ότου γίνουν απορρόφηση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο χρόνος που παίρνει είναι και μεγαλύτερος.

Από το 18% στο 23%

Η απορρόφηση, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, φτάνει μόνο στο 23% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει το 2010 ότι «για το νέο έτος έχουμε θέσει ως στόχο το διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%, και είμαι σίγουρος ότι και αυτόν το στόχο θα τον πετύχουμε». Τότε, ανακοίνωνε ότι το 2010 έκλεισε με απορρόφηση 18%.
Τελικά, έχουν δοθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην αγορά 6 δισ. ευρώ έναντι 15 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στα κοινοτικά Ταμεία. Το χειρότερο είναι ότι κάποια από τα λεφτά αυτά δεν έχουν φτάσει στην αγορά, αλλά είναι στα... χαρτιά. Ο λόγος για τις συμβάσεις με τράπεζες για να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια μέσω του ΕΣΠΑ.
Τελευταίο παράδειγμα τα 900 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Τα ποσά αυτά καταγράφονται ως απορρόφηση μόλις υπογραφεί η σύμβαση. Μόνο που στην πράξη δεν είναι. Μάλιστα, υπάρχει και ένας κίνδυνος: αν περάσουν 3 χρόνια και δεν απορροφηθούν στην πράξη, τότε η κοινότητα τα παίρνει πίσω και χάνονται οριστικά...

της Δήμητρας Καδδά, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 15/10/2011