17 Οκτ 2011

Άναψε φωτιές η ΦΛΥΑ Α.Ε.!

Σε προτεραιότητα μπαίνει πλέον επιτακτικά το ζήτημα της διαχείρισης και λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας ΦΛΥΑ του Δήμου Χαλανδρίου. Επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δράσεις της εταιρείας.
Το θέμα άνοιξε ύστερα και από καταγγελία μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, για λανθασμένους χειρισμούς της διοίκησης της εταιρείας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η είσπραξη οφειλής από διαφημιστική εταιρεία, ύψους μεγαλύτερου του 110.000 ευρώ.
Η συζήτηση «άναψε τα αίματα» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η ένταση ήταν τόσο μεγάλη που ο πρόεδρος αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (12/10) ο πρόεδρος της Φλύα Α.Ε. Σωτήρης Παρασκευόπουλος, η εταιρεία τελικά εισέπραξε τα οφειλόμενα.

Κομβικός ο ρόλος της Φλύα Α.Ε.

Σημειώνεται ότι η Φλύα Α.Ε. έχει ως αντικείμενό της την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και την εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων για την τοποθέτηση διαφημιστικών μέσων, θέματα κομβικά για τα δημοσιονομικά του Δήμου.
Μάλιστα, το ζήτημα έχει απασχολήσει συχνά στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαλανδρίου, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να ζητούν ουκ ολίγες φορές τη διεξαγωγή αναλυτικής συζήτησης για το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας. Από την πλευρά της η διοίκηση έχει δεσμευτεί -κάτι που επανέλαβε και σε πρόσφατη συνεδρίαση- διά στόματος του κ. Παρασκευόπουλου για την αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Φλύα, μόλις το νέο Δ.Σ. της εταιρείας (μόλις δύο μηνών) διαμορφώσει συνολική και αναλυτική εικόνα.

«Αφήσαμε τα λεφτά να μας φύγουν»

Όπως προαναφέραμε, το θέμα «άνοιξε» για τα καλά, ύστερα από την παρέμβαση που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου, το μέλος του Δ.Σ. της Φλύα Άγγελος Νταβίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβίας υποστήριξε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Φλύα Θανάσης Μπαλέρμπας δεν είχε προχωρήσει στην κατάθεση προς είσπραξη εγγυητικών επιστολών αξίας 110.000 ευρώ εταιρείας υπαίθριας διαφήμισης, της οποίας η σύμβαση είχε λήξει στις 31 Αυγούστου, ενώ οι οφειλές της προς την εταιρεία του Δήμου δεν είχαν ακόμα τακτοποιηθεί.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, προτίμησε να γνωστοποιήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η είσπραξη των εγγυητικών επιστολών μπορεί να διεκδικηθεί μέχρι και ένα μήνα μετά τη λήξη τους, ενώ η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Φλύα είχε οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε θα είχε λήξει η περίοδος αυτή.
«Τι σημαίνει αυτό; Ότι είχαμε τα λεφτά στο χέρι και τα αφήσαμε να μας φύγουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβίας.

«Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες»

Απάντηση στα παραπάνω ανέλαβε να δώσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Φλύα, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι συγκεκριμένες επιστολές αναφέρουν ότι το ποσό που εγγυάται η τράπεζα μπορεί να καταβληθεί μόνο εφόσον η Φλύα καταστήσει απαιτητή την οφειλή της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας προς αυτήν».
Όπως σημείωσε «ήδη από τις 21 Ιανουαρίου η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αμφισβητήσει τις οφειλές της προς τη Φλύα, ενώ η Φλύα δεν έχει εκδώσει διαταγές πληρωμής για αυτές».
Επομένως, τα χρήματα θα μπορούσαν να εισπραχθούν σε τρεις εργάσιμες μέρες, «εφόσον η Φλύα αποδείκνυε ότι η διαφημιστική εταιρεία της οφείλει και οι οφειλές αυτές έχουν γίνει αποδεκτές», τόνισε ο κ. Μπαλέρμπας. Ο ίδιος σημείωσε ότι, «αν δεν παραδεχτεί τις οφειλές η εταιρεία, τότε η τράπεζα δεν πληρώνει αμέσως, αλλά περιμένει να γίνουν οι συνήθεις νομικές ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι «προς τη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν γίνει όλες οι νομικές ενέργειες για να διασφαλιστεί η απαίτηση».

Παραιτήθηκε η δικηγόρος

Ο τελευταίος ισχυρισμός του κ. Μπαλέρμπα ωστόσο άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης, όταν αποκαλύφθηκε ότι «οι νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση της απαίτησης» τις οποίες ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, είχαν ανατεθεί από τον ίδιο όχι στη νομική σύμβουλο της εταιρείας Φωτεινή Κεφαλίδου, αλλά σε άλλον δικηγόρο.
Στην ερώτηση, μάλιστα, γιατί το θέμα δεν ανατέθηκε στη δικηγόρο της εταιρείας, η απάντηση του κ. Μπαλέρμπα ήταν ότι «εγώ καταθέτω τα εξώδικα. Από ποιον δικηγόρο δεν έχει σημασία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φλύα και δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Σωτήρης Παρασκευόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο υποστήριξε ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το διοικητικό συμβούλιο της Φλύα -και το νυν και το τέως-, η οποία έχει μοναδικό στόχο πώς θα αυξηθούν τα έσοδα της εταιρείας και πώς θα υπάρξει η μικρότερη δυνατή ζημιά από τις απαιτήσεις που υπάρχουν εδώ και οΚτώ μήνες», υπογραμμίζοντας ότι «και ο προηγούμενος και ο νυν διευθύνων σύμβουλος κάνουν αυτό που πρέπει».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες αργότερα η κ. Κεφαλίδου υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. της Φλύα.

Αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση

Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα σχόλια που έγιναν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης αναφορικά με τα πεπραγμένα της Φλύα Α.Ε. το προηγούμενο διάστημα.
Κατ’ αρχάς, ο κ. Μπαλέρμπας επεσήμανε τους όρους των επίμαχων εγγυητικών επιστολών και συγκεκριμένα τον όρο να καταστεί η οφειλή απαιτητή από τη Φλύα προκειμένου να εισπραχθεί, ενώ, όπως είπε «οι συνήθεις εγγυητικές επιστολές προς δημόσιες εταιρείες αφορούν την καλή εκτέλεση της σύμβασης και εκπίπτουν σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξει καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της δημόσιας εταιρείας».
Ωστόσο, οι αναφορές του κ. Μπαλέρμπα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς άφησε αιχμές για ευνοϊκή μεταχείριση εταιρειών από την Φλύα Α.Ε. το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος έκανε λόγο για την ύπαρξη στη Φλύα «συμβάσεων με διαφημιστικές εταιρείες που ζητάνε εγγυητικές επιστολές, και οι εγγυητικές επιστολές δεν έχουν κατατεθεί ακόμα», αλλά και «απαλείψεις όρων σε ανανεώσεις συμβολαίων με διαφημιστικές εταιρείες». Παράλληλα υποστήριξε ότι «υπάρχουν αντισταθμιστικά που όλως τυχαίως από την ίδια εταιρεία δεν είχαν εισπραχθεί ποτέ από τη Φλύα», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «η Φλύα έχει να απαιτεί και από άλλες διαφημιστικές εταιρείες και δεν βλέπω να υπάρχει η ίδια ζέση για τις οφειλές άλλων διαφημιστικών».
Τέλος, ο κ. Μπαλέρμπας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί από τους χώρους και τα διαφημιστικά μέσα που εκμίσθωνε η Φλύα, καθαιρέθηκαν με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου ή της Τεχνικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα οι διαφημιστικές εταιρείες να ζητούν αναπροσαρμογές στα ποσά που πρέπει να καταβάλλουν. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς η Φλύα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα, γιατί παρακολουθούσε τις συμβάσεις αποκλειστικά λογιστικά», σημείωσε ο κ. Μπαλέρμπας.

«Να αποδοθούν ευθύνες»

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Πρώτος μίλησε ο σύμβουλος του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Γιάννης Κεχαγιόγλου, ο οποίος διαπιστώνοντας ότι «στην ουσία η Φλύα κινδυνεύει να χάσει 110.000 ευρώ», τόνισε ότι «εάν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και να αποδοθούν ευθύνες».

«Λανθασμένοι χειρισμοί»

Ακολούθως, για λανθασμένη αντιμετώπιση του θέματος από τον διευθύνοντα σύμβουλο έκανε λόγο η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, προτείνοντας μάλιστα είτε αυτός να παραιτηθεί ή να παυθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Το θέμα είναι ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Γιατί εγώ καταλαβαίνω ότι όταν τα χρήματα τα έχω εγώ στην τσέπη, παίζω όπως θέλω, ενώ όταν τα έχει ο άλλος, με δουλεύει και με στέλνει στα δικαστήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την ύπαρξη και άλλων παρόμοιων θεμάτων, που πρέπει να χειριστεί η εταιρεία.

«Ανάγκη για συνολική συζήτηση»

Τον προβληματισμό του για την ανάθεση του θέματος σε άλλον δικηγόρο και όχι στη νομική σύμβουλο της εταιρείας, εξέφρασε και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός, σημειώνοντας όμως ότι «δεν θέλω να καταλογίσω κακές προθέσεις σε κανέναν». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα που αφορούν στα οικονομικά του Δήμου.

«Η δυσωδία στη φόρα»

Αντίθετα, για μια «ευτυχή συζήτηση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος. «Έχετε συνηθίσει να λύνετε τις διαφορές σας παρασκηνιακά, μέσω της σχέσης αλληλοεξυπηρέτησης – αλληλεξάρτησης που έχετε και αξιοποιώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που δίνει δυνατότητα αδιαφανούς διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς που οι εσωτερικές συγκρούσεις φέρνουν στο φως λίγη από τη δυσωδία». Ο ίδιος ζήτησε τη διεξαγωγή ανοιχτής συζήτησης για Φλύα Α.Ε., παρουσία των ΜΜΕ, ώστε «να μάθει ο κόσμος τι γίνεται».

«Όλα είναι υπό αίρεση»

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Κική Γκότση τόνισε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να μιλήσουμε σοβαρά για τη Φλύα και το πώς θα λειτουργεί, γιατί από εκεί που την ξεκινήσαμε για να βοηθήσουμε τη λειτουργία του Δήμου, κατάντησε να είναι μια αρρώστια για το Χαλάνδρι».
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά αποτελούν δικαίωση για εμάς, καθώς είχαμε πει ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι συμβάσεις και εκμισθώνονται οι διαφημιστικές πινακίδες είναι τελείως παράνομες. Όλα είναι υπό αμφισβήτηση αυτή τη στιγμή, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένο και μεθοδευμένο το παιχνίδι», κατέληξε ο ίδιος.

Ένταση και ολιγόλεπτη διακοπή

Η συζήτηση άναψε και πάλι όταν τον λόγο πήρε ξανά ο διευθύνων σύμβουλος της Φλύα.
Αφού απάντησε στα όσα ακούστηκαν, επαναλαμβάνοντας τους όρους των επίμαχων εγγυητικών επιστολών, ο κ. Μπαλέρμπας προκάλεσε την έκρηξη της κ. Καρατζά όταν δήλωσε ότι «δυστυχώς, εκείνο που βλέπω μετά λύπης μου είναι ότι ορισμένοι έστω και άθελά τους, συμμετέχουν στους διαφημιστικούς ανταγωνισμούς».
Η τοποθέτηση αυτή έβγαλε εκτός εαυτού την επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα έντασης που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης. Μεγάλη αίσθηση πάντως προκάλεσε η παρατεταμένη αναφορά της κ. Καρατζά, που με ένταση στη φωνή αναρωτήθηκε τρεις φορές συνεχόμενα «για να δούμε ποιος από εδώ μέσα έχει διαφημιστική εταιρεία», αφήνοντας αιχμές για συνάδελφό της από άλλη παράταξη, δίχως ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση.

«Έγιναν τα δέοντα»

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, με τη δευτερολογία του κ. Ανδρεόπουλου. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αλλαγή στάσης του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος υποστήριξε ότι, μετά από διασαφηνίσεις που του δόθηκαν σχετικά με τις κινήσεις της διοίκησης της εταιρείας στο θέμα των επίμαχων εγγυητικών επιστολών, «ο διευθύνων σύμβουλος έχει πράξει τα δέοντα, και σε καμία περίπτωση δεν απώλεσε την οικονομική αξίωση της εταιρείας».
Ο κ. Στ. Ανδρεόπουλος ωστόσο επέμεινε στη θέση του για την ανάγκη εμπεριστατωμένης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον χαρακτήρα και τον ρόλο της εταιρείας,

Τον εγκάλεσαν στην... τάξη

Το κλίμα έντασης επανέφερε όμως νέα τοποθέτηση του κ. Μπαλέρμπα, ο οποίος προέτρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο «να εξετάσει μήπως θα έπρεπε» ο Άγγελος Νταβίας -ο οποίος σημειωτέον αποχώρησε στη διάρκεια της διακοπής- να τεθεί εκτός Διοικητικού Συμβουλίου της Φλύα. «Διερωτώμαι κατά πόσο μπορεί η εταιρεία να προχωρήσει έχοντας ως μέλη ανθρώπους που εμπλέκονται με τη διαφημιστική αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλέρμπας, αναφερόμενος στη συνεργασία του κ. Νταβία με διαφημιστική εταιρεία, και υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση του τελευταίου «έχει άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στη διαφημιστική αγορά».
Τα λεγόμενα του κ. Μπαλέρμπα προκάλεσαν και πάλι την έκρηξη της κ. Καρατζά: «Τίποτε άλλο; Εγκαλείτε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις του;», διερωτήθηκε η ίδια, ενώ αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα ως προς αυτό. Αλλά και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Παττακός τόνισε ότι ο διευθύνων σύμβουλος «υπερέβαλε τον ρόλο του», συνιστώντας του να είναι «πιο προσεκτικός».
Θέση, τέλος, πήρε και ο πρόεδρος της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας το όλο γεγονός «ατυχές».
«Κακώς ο κ. Νταβίας έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και κακώς ο κ. Μπαλέρμπας είπε αυτό που είπε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση»

Τη συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, ο οποίος, στηρίζοντας απόλυτα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Φλύα, τόνισε ότι ο δεύτερος «έχει δράσει στην απόλυτα σωστή κατεύθυνση», ενημερώνοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον κ. Μπαλέρμπα από την πρώτη στιγμή. «Ένας είναι ο στόχος μας: διαφάνεια, η καθαρότητα και οι ανοιχτές πόρτες», υπογράμμισε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι «η Φλύα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ακυρώσει τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Εισπράχθηκαν οι οφειλές

Πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Φλύα ενημέρωσε το Σώμα ότι η εταιρεία εισέπραξε την επίμαχη οφειλή.
«Είχαμε ζητήσει την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών, η διαφημιστική εταιρεία μας έκανε ασφαλιστικά μέτρα, έγινε δικαστήριο, βγήκε η απόφαση και πήραμε τα λεφτά», ανέφερε συγκεκριμένα, προκαλώντας ωστόσο νέα ερωτήματα στους συμβούλους της μειοψηφίας, τα οποία δεσμεύτηκε να απαντήσει σε επόμενη συνεδρίαση.

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 17/10/2011