17 Οκτ 2011

Δίπλα στους εργαζόμενους

Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου ενάντια στην επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους δήλωσαν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου.
Η αίθουσα του παλαιού δημαρχείου πλημμύρισε από τους υπαλλήλους του Δήμου, που διά μέσω του προέδρου του Σωματείου τους Αλέκου Βαρβέρη κατάθεσαν στο συμβούλιο κατά πλειοψηφία ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης. «Θα θέλαμε την πολιτική στήριξη του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου στις αποφάσεις μας και στο πρόγραμμα δράσης που έχουμε καταρτίσει», τόνισε ο κ Βαρβέρης, σημειώνοντας ότι μετά από πολλά χρονιά, οι γενικές συνελεύσεις του συλλόγου ήταν μαζικές.

Το ψήφισμα των εργαζομένων

Αναλυτικά, το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του Δήμου έχει ως εξής:

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι λοιδορούνται και συκοφαντούνται καθημερινά από την κυβερνητική προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ.
Την ίδια στιγμή αποκρύπτουν την πραγματική οικονομική μας κατάσταση και ότι αποτελούμε το μόνο σταθερό φορολογικό σώμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα εισοδήματα και την φοροδιαφυγή όλων όσων στηρίζουν το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Ως εργαζόμενοι του Δήμου συμμετέχουμε στην αγωνία της κοινωνίας και στο διάλογο που συντελείται για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης.
Στο διάλογο και στον αγώνα αυτό συμμετέχουμε με θέσεις και δράσεις που αποσκοπούν στην υπεράσπιση του συνόλου της κοινωνίας και όχι μόνο της δικής μας περίπτωσης.

Για τον σκοπό αυτό:

Παλεύουμε και διεκδικούμε άμεσα βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Άμεσες νομοθετικές και συνταγματικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας και της κοινωνικής συμμετοχής, όπως:

1. Κατάργηση όλων των προνομίων των βουλευτών και του πολιτικού προσωπικού,

2. Καθιέρωση της απλής αναλογικής.

3. Δραστική περικοπή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων των κομμάτων.

4. Κατάργηση του βουλευτικού επαγγελματισμού με περιορισμό της θητείας στα 8 χρόνια συνεχόμενα ή 12 χρόνια συνολικά.

5. Ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής και κυβερνητικής θέσης, για να αποκατασταθεί η διάκριση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

6. Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με κατάργηση των προνομίων που την καθιστούν τοποτηρητή του εκάστοτε καθεστώτος.

Παλεύουμε και διεκδικούμε για βασικά ζητήματα επιβίωσης και παραγωγική ανασυγκρότηση.

1. Ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας με παράλληλη συρρίκνωση του παρασιτισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

2. Νέο φορολογικό σύστημα δίκαιης κατανομής των βαρών και θέσπιση φορολογικής απαλλαγής για τρία (3) χρόνια σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες ή σε νέους ηλικιακά επιχειρηματίες σε παραγωγικές δραστηριότητες.

3. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ξεκινώντας από το ίδιο το πολιτικό προσωπικό και τα κρατικοδίαιτα “επιχειρηματικά” στηρίγματά του.

Παλεύουμε και διεκδικούμε, για την εργασία στο δημόσιο τομέα, την παραγωγική και δημιουργική ανασυγκρότηση της εργασίας μας με τον επανασχεδιασμό των θέσεων στο σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι με απολύσεις.
Οι όποιες στερήσεις και θυσίες αποκτούν νόημα μόνο αν αγωνιστούμε άμεσα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και την ανασυγκρότηση της πραγματικής οικονομίας».

«Κόκκινη γραμμή» οι απολύσεις

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ενημέρωσε το Σώμα ότι αν και το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι ομοφώνησαν σε δύο επιπλέον σημεία. Πρώτον ότι «κόκκινη γραμμή» για τον Σύλλογο αποτελούν οι απολύσεις, και με τη μορφή της εφεδρείας, και δεύτερον στην κατηγορηματική άρνηση απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας.
Μετά την τοποθέτηση του κ. Βαρβέρη, τον λόγο πήρε η αντιπρόεδρος του Σωματείου Μαρία Κουκούμα, που εκφράζοντας τις θέσεις των εργαζομένων που μειοψήφησαν, υποστήριξε ότι «για όλο αυτό που ζούμε, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι», υπογραμμίζοντας ότι «τώρα σημασία έχει ο αγώνας για την απόσυρση των νομοσχεδίων και για να μη γίνει καμία απόλυση ή εφεδρεία και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».

Γ. Κουράσης
«Πολιτική και ηθική συμπαράσταση»

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, εκφράζοντας την αμέριστη πολιτική και ηθική συμπαράσταση της διοίκησης του Δήμου στους εργαζόμενους. Μάλιστα, ο ίδιος συνεχάρη τους εργαζόμενους για τον πολιτικό λόγο τους, υποστηρίζοντας ότι είναι από τις ελάχιστες φορές του το Σωματείο του Δήμου παίρνει θέσεις που έχουν υιοθετηθεί από ολόκληρη την κοινωνία. «Οι θέσεις σας δεν απέχουν από τις ανησυχίες όλων των Ελλήνων για το που βαδίζουμε και πολύ περισσότερο όταν κυβερνητικά στελέχη εξαιρούν από τα μέτρα κάποιους εργαζόμενους, επιμένοντας να διαχωρίζουν τους ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Κουράσης.

Λ. Καρατζά
«Να αμφισβητήσουμε το πολιτικό σύστημα»

Σε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση προχώρησε και η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης του καπιταλιστικού συστήματος. «Τώρα περιμένουν να καταστραφεί ένα τμήμα των παραγωγικών δυνάμεων για να εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή της εργατικής δύναμης και να ξεκινήσουν ξανά νέο κύκλο για αύξηση των κερδών τους», σημείωσε η κ. Καρατζά.
Όπως υποστήριξε «ο αγώνας πρέπει να αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων», ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν κατά των απολύσεων και της εφεδρείας, βάζοντας παράλληλα το ζήτημα του «ποιος έχει την εξουσία».

Κ. Παττακός
«Κοινός αγώνας εργαζομένων και αυτοδιοίκησης»

Για «οριακή κατάσταση» της ελληνικής κοινωνίας μίλησε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός, που ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον χαρακτήρα των καταλήψεων στις οποίες προχώρησαν οι εργαζόμενοι αλλά και για τις κινητοποιήσεις που «ταλαιπωρούν όλους τους πολίτες». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να περιμένουν «να ανοίξει ο διάλογος με το υπουργείο», ενώ υποστήριξε ότι χρειάζεται «κοινός αγώνας των εργαζομένων, με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Καταλήγοντας, ο κ. Παττακός, τόνισε ότι «στο θέμα της εφεδρείας και των απολύσεων είμαι κάθετα αντίθετος», υπογραμμίζοντας ότι «η επόμενη μέρα δεν ίδια η ίδια μέρα».

Σ. Ανδρεόπουλος
«Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

Με τη διαπίστωσή ότι «έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος.
Ωστόσο, ο κ. Ανδρεόπουλος στάθηκε στις ευθύνες που όπως είπε βαραίνουν όλους. «Ποτέ δεν βάζουμε επί τάπητος τη δική μας ευθύνη», σημείωσε ο κ. Ανδρεόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας οφείλεται «στη διαφθορά, τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα και το θεσμικό πλαίσιο - εχθρό της επιχειρηματικότητας». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και στηρίζουμε το ψήφισμα όπως διαμορφώθηκε», μακριά όμως από «λαϊκισμούς και υποκρισίες».

Λ. Παναγιώτου
«Όχι στις απολύσεις»

Την ανάγκη σε περιόδους κρίσης «οι παρατάξεις να συμφωνούν», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Λάζαρος Παναγιώτου, δηλώνοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξή του στους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι «διαφωνούμε ριζικά ως προς τις απολύσεις». Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα «λογιστικό και όχι πολιτικό».

Μετά τους επικεφαλής τον παρατάξεων, τον λόγο πήραν πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκφράζοντας ο καθένας τη δική του άποψη για το θέμα, ενώ τη διάσταση των επιπτώσεων που θα έχουν όλα τα νέα μέτρα στη λειτουργία του Δήμου έφερε στο προσκήνιο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης. «Το θέμα είναι να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις και να λειτουργεί ο Δήμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, εκτιμώντας ότι «η κεντρική εξουσία κάτι “μαγειρεύει” αναφορικά με τη λειτουργία των δήμων». Σημειώνεται τέλος ότι οι σύμβουλοι της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Κλιµακώνουν τον αγώνα τους

Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων συνεχίστηκαν και την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, με κατάληψη του δημαρχείου της πόλης.
Μάλιστα, την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αγωνιστούν μαζί τους.
Τέλος, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά κατέθεσε αίτημα στον δήμαρχο Γιώργο Κουράση για τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να εκφραστεί η συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων κατά της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το παρόν κείμενο, δεν είχε υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απάντηση από την πλευρά του δημάρχου.

πηγή : http://www.amarysia.gr/, 17/10/2011