5 Σεπ 2011

Απολύσεις, μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (αλλά μετά τη ΔΕΘ)

Να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα επιχείρησε άλλη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Με μια ανακοίνωση-μνημείο «κωλοτούμπας» και εκλεπτυσμένης ανακρίβειας επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι έρχονται πολύ σκληρά πρόσθετα μέτρα, όπως μαζικές -μέσω εργασιακής εφεδρείας- απολύσεις στο Δημόσιο, και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «πολιτικής» διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για να αποφευχθούν αυτές, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί μόλις την Παρασκευή.
Ουσιαστικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέτει ως πρώτη προτεραιότητα να περάσει ο σκόπελος της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με τις λιγότερες δυνατές εντάσεις. Αμέσως μετά όμως, με την τρόικα να επιστρέφει, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σκληρά μέτρα, που θα περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών (ενιαίο μισθολόγιο) και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε άλλη μια φορά ανεπιτυχώς να πείσει ότι η αποχώρηση της τρόικας ήταν προγραμματισμένη και όχι αποτέλεσμα διαφωνίας με την κυβέρνηση. Και όλα αυτά, ενώ ακόμη και ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι η τρόικα αποχώρησε επειδή η Ελλάδα αρνείται να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ.
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθεί να «κρυφτεί» πίσω από τις λέξεις και ακόμη μια φορά να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική. Ενώ, λοιπόν, έως τώρα το οικονομικό επιτελείο έριχνε το «ανάθεμα» για τη μη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και για την τεράστια μαύρη τρύπα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που έχει ο Προϋπολογισμός του 2011 στη βαθύτερη ύφεση, μόλις χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποβάθμισε το θέμα της ύφεσης. «Ανεξάρτητα, όμως, από την ύφεση, υπάρχουν τα ήδη ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούν, και πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, στα οποία οφείλουμε ως χώρα να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα» τονίζει χαρακτηριστικά. Επιβεβαιώνει, συνεπώς, ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν, όπως και το ενιαίο μισθολόγιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι καταργήσεις φορέων, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και γι' αυτό όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με «πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο».
Ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής για να καθησυχάσει τους πολίτες. Πώς όμως να το καταφέρει αυτό όταν μέσα σε δύο ημέρες αυτοαναιρείται;
Την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για «θέματα που είναι βαθύτατα πολιτικά» και όχι τεχνικά, ενώ χθες στην ανακοίνωσή του καταλήγει ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «ως πολιτικά ζητήματα παλαιού τύπου» και ότι «όποιος επενδύει πολιτικά στην προσδοκία τού να ανακύπτουν προβλήματα δεν έχει αίσθηση κινδύνου και συνείδηση εθνικής ευθύνης». Προφανώς ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε πολιτικό και επικοινωνιακό αδιέξοδο καθώς, ενώ έχει υποσχεθεί στην τρόικα να προωθήσει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, γνωρίζει καλά ότι αυτά θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, τόσο για την κυβερνητική παράταξη όσο και για το πολιτικό μέλλον του ιδίου.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έχει «τάξει» ο κ. Βενιζέλος στην τρόικα για να την καθησυχάσει, ώστε να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τη ΔΕΘ:

1. Απολύσεις στο Δημόσιο:
Ο υπουργός Οικονομικών, για πρώτη φορά, αναφερόμενος στην «εργασιακή εφεδρεία» τόνισε ότι «δεν περιορίζεται στους αναδιαρθρούμενους φορείς, δηλαδή στους φορείς που συγχωνεύονται, κλείνουν ή συρρικνώνονται, αλλά γενικότερα στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα». Ανοίγοντας λοιπόν τη δεξαμενή επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που «θα δουν την πόρτα της εξόδου», γεγονός που επισήμανε με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Ουσιαστικά η τρόικα επιθυμεί μείωση δαπανών με απολύσεις έως και 50.000 υπαλλήλων, και το οικονομικό επιτελείο δείχνει να συναινεί.

2. Ενιαίο μισθολόγιο:
Μόνο το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά επεκτείνεται και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις ΔΕΚΟ» είναι αρκετό για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η νέα μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα θα είναι γενικευμένη και θα πρέπει να προκύψει εντός του ερχόμενου διμήνου, για να πειστεί η τρόικα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα προχωρούν.

3. Ιδιωτικοποιήσεις:
Το ξεπούλημα των «φιλέτων» της χώρας, αν και εξαγγέλθηκε και θεσμοθετήθηκε με τον απαραίτητο εφαρμοστικό νόμο προ διμήνου, εντούτοις παραμένει μόνο στα χαρτιά. Χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα και 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ως τώρα έχουν εισπραχθεί μόλις 391.000.000 ευρώ από την πώληση ενός μέρους του ΟΤΕ.

4. Άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

του Βασίλη Αγγελόπουλου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 5/9/2011