ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟΝ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
Τα οικονομικά των δήμων, η είσπραξη των φόρων, αλλά και τα χρέη τους προς τους προμηθευτές βρίσκονται και πάλι στην επικαιρότητα.
Η ευφορία της προεκλογικής περιόδου έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γ. Καμίνης και Γ. Ραγκούσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικό-τητα, αφού το ταμείον είναι μείον.
Το γνωστό κλισέ «περάστε αύριο, γιατί το ταμείο είναι μείον» ακούγεται σχεδόν μόνιμα από τους υπευθύνους των λογιστηρίων στους δήμους όλης της χώρας.
Επιστολή αγωνίας για το θέμα απέστειλε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ζητώντας του να παρέμβει σε δύο κρίσιμα θέματα. Το πρώτο αφορά την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5%, είναι σήμερα, σε 1%. Το δεύτερο να επιτραπεί η τμηματική πληρωμή των ενταλμάτων προς τους προμηθευτές.
Ιδιαίτερα το δεύτερο θέμα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μικρές ή μεγάλες, προμηθευτές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, καθώς έχουν συσσωρευτεί χρέη που ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Αρκετές εταιρείες έχουν σχεδόν αναστείλει τη λειτουργία τους κι εκατοντάδες υπάλληλοι έχουν μείνει άνεργοι.
Τι ισχύει σήμερα; Αν για παράδειγμα η οφειλή προς έναν προμηθευτή είναι 10.000 ευρώ, ο δήμος δεν μπορεί να τον πληρώσει τμηματικά, ακόμη κι αν διαθέτει μέρος του ποσού. Είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει όλο το ποσό!
«Κρίνεται εξαιρετικά επείγουσα η αλλαγή της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία απαγορεύει την τμηματική πληρωμή των ενταλμάτων» αναφέρει ο δήμαρχος στην επιστολή προς τον υπουργό.
Τον ενημερώνει επίσης ότι έχει ήδη λάβει ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης σχετική επιστολή με την πλήρη διατύπωση της διάταξης. «Η ανωτέρω μεταβολή έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς και οι δήμοι μπορούν να πληρώσουν εντάλματα τμηματικά με συνέπεια τη μείωση του χρέους τους, αλλά και να ικανοποιήσουν τους προμηθευτές» καταλήγει.
Στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος Αθηναίων ζητάει από τον Γ. Ραγκούση να αυξηθεί και το τέλος παρεπιδημούντων από 0,5% σε 1%. Ηταν η μείωση που είχε επιβάλει από το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να ενισχύσει την τουριστική κίνηση. Δεν κάμφηκε παρά τις κινητοποιήσεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα δημοτικά ταμεία στερούνται τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ ετησίως!
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε το 2009 το τέλος παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5%, προκαλώντας μείωση των εσόδων του Δήμου Αθηναίων κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο Γ. Καμίνης. «Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση του τουρισμού που καταβάλλει η χώρα προτείνεται αύξηση του ανωτέρου τέλους στο 1%, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου σε ετήσια βάση κατά περίπου 7 - 8 εκατ. ευρώ», επισημαίνει στον υπουργό Εσωτερικών.
Επί της ουσίας όμως πρόκειται για ένα ακανθώδες θέμα, αφού περίπτωση αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων συναντά έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Νικ. Δολαψάκης έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα: «Η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων ήταν ένα σημαντικό μέτρο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, το οποίο λειτουργεί θετικά στη συγκυρία της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε λοιπόν αδικαιολόγητη την κατάργησή του...».
Την ίδια ώρα έρευνα που διενεργήθηκε σε αρκετούς καλλικρατικούς δήμους για τις οφειλές από τα τέλη παρεπιδημούντων φανερώνει ότι υπήρχε ένα... χάος. Για παράδειγμα, στο δήμο Βόλου φανερώθηκε ότι οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι που συνενώθηκαν στον ενιαίο του Βόλου, όχι μόνο δεν εισέπραταν, αλλά και δεν βεβαίωναν οφειλές στην Αγριά, τη Μακρινίτσα και τη Νέα Ιωνία.
Ο δήμος θα έπρεπε να είχε εισπράξει 3,6 εκατομμύρια ευρώ από τις οφειλές των επαγγελματιών, γεγονός που θα εξασφάλιζε ρευστότητα στα ταμεία του, αλλά αποκαλύφθηκε ότι για χρόνια οι πρώην ΟΤΑ δεν προχωρούσαν σε βεβαιώσεις...
του Σπύρου Φρεμεντίτη, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 12/6/2011