3 Ιουν 2011

Φοροεπιδρομή για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση μισθωτών-συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015.

Το πακέτο των μέτρων από τα οποία εκτιμάται να συγκεντρωθούν άνω των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρνει τα πάνω-κάτω στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Παρά το γεγονός ότι οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων της τρόικας σε κάθε εξέταση των οικονομικών της χώρας επικεντρώνονται στην εξασφάλιση εσόδων που θα προέλθουν κατά μεγαλύτερο μέρος από τη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και λιγότερο από τους φόρους, η κυβέρνηση φέρνει νέο φορολογικό σχέδιο που επηρεάζει όλα τα εισοδήματα...
Στην πρώτη γραμμή των μέτρων που θα ισχύσει αναδρομικά από τις αρχές του 2011 μπαίνει το αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η κλίμακα από τα 12.000 ευρώ μειώνεται σε 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνεται σε 6.000 ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ. Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Ομως οι πρώτες επιβαρύνσεις θα γίνουν αισθητές από την 1η Ιουλίου 2011, με την αυξημένη παρακράτηση φόρου.
Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 - 12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φορο-επιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έχοντες και κατέχοντες. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία ή και τα δύο μαζί θα κληθούν να πληρώσουν νέα έκτακτη εισφορά.

- Αυξήσεις - "φωτιά" στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από τον Σεπτέμβριο.

- Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο. Για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά προβλέπεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.

- Συγκέντρωση αποδείξεων για ποσό που θα προκύπτει σε ποσοστό 30% επί του εισοδήματος για φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ.

- Οι συντελεστές ΦΠΑ από τον Σεπτέμβριο θα μεταταγούν από το 13% στο 23% για τις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες) και από 1ης Ιανουαρίου 2012 ο υψηλός συντελεστής θα πέσει από το 23% στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%.

της Κ. Φλώρου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 3/6/2011