3 Ιουν 2011

Απογραφή στις συντάξεις του ΙΚΑ

Καθολική απογραφή για 2,2 εκατ. συνταξιούχους ξεκινά το ΙΚΑ, με στόχο να τους μετρήσει αλλά και να διαπιστωθεί πόσοι είναι εν ζωή και πόσοι έχουν αποβιώσει, αλλά η σύνταξή τους εξακολουθεί να πληρώνεται!
Η διαδικασία προβλέπεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Ιδρύματος για το 2012, που συζητήθηκε χθες στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Η απογραφή θα γίνει μέσω τραπεζών (ίσως και μέσω ΚΕΠ) ώς τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και θα αφορά όλους όσοι εισπράττουν σύνταξη ΙΚΑ, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Με το μέτρο αυτό επιδιώκεται η αυτοπρόσωπη παρουσία και δήλωση από μέρους κάθε συνταξιούχου στο οποίο το ΙΚΑ πιστώνει τη σύνταξη. Οσοι δεν παρουσιαστούν, θα πάψουν να πληρώνονται, πλην των περιπτώσεων που μπορούν να δικαιολογηθούν (συνταξιούχοι με κινητικά προβλήματα, ανήμποροι γέροντες, κ.ά.).
Παράλληλα το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε να εφαρμόσει την πιστοποίηση και συνευθύνη του λογιστή για την ορθότητα των στοιχείων (ασφάλιση προσωπικού) στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των εργοδοτών. Προκρίθηκε όπως την πιστοποίηση να λάβουν όσοι λογιστές είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενώ σε περίπτωση αναληθών ΑΠΔ, θα υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως και οι εργοδότες.

του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 3/6/2011