Σε «φορομπήχτες» των πολιτών μετατρέπει τους δήμους της χώρας η κυβέρνηση, με το οριστικό κλείσιμο των κρουνών της κρατικής επιχορήγησης.
Πράγματι, μια απλή ανάγνωση του κεφαλαίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπεριέχεται στο «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» αποκαλύπτει τις διαθέσεις της προκειμένου, όπως αναφέρεται, να επιτευχθούν οι στόχοι του «μνημονίου 2» περικόπτοντας άλλα 1 δισ. 355 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών (κυρίως μισθοδοσία προσωπικού) των ΟΤΑ.
Έτσι, (εξ)αναγκαστικά οι δήμοι θα υποχρεωθούν να «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες τους, ακόμη κι αυτούς που τους χρωστούν αστεία ποσά π.χ. μια απλήρωτη κλήση για παράνομη στάθμευση.
Παράλληλα, θα υπάρξουν γενναίες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, κάτι που θα προκαλέσει την οργή των ήδη χειμαζόμενων μαζών.
Σε απλά ελληνικά, με την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου» μπαίνει και ουσιαστικά οικονομική ταφόπλακα στον «Καλλικράτη».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο «με το μεσοπρόθεσμο το μεν κεντρικό κράτος «το βάζει στα πόδια», ως προς τους πόρους που υποχρεούται να διασφαλίσει (επιχορηγήσεις τακτικού προϋπολογισμού – πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι δε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, καλούνται να αυξήσουν τα έσοδα της Τ/Α πολλαπλασιάζοντας γεωμετρικώς τα αυτοδιοικητικά τέλη».
Οι προθέσεις της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην αιτιολογική έκθεση (σελ. 88 – 89) που συνοδεύει το «μνημόνιο 2» και αφορούν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τους πίνακες που τη συνοδεύουν φαίνεται ότι «παγώνει» κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια των δήμων, δηλαδή ούτε λόγος για εκτέλεση έργων και έρχονται δραματικές περιστολές στις λειτουργικές δαπάνες και απολύσεις προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά της Τ/Α είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Δεν υπάρχει ίχνος δέσμευσης.
Οι διάφορες «προβλέψεις» που περιέχονται στην αιτιολογική έκθεση παραπέμπουν ευθέως «στην παλιά ελληνική ταινία «Η καφετζού» με τον Μ. Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου.
Όσο για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αυτό θα φτάσει το 2015 τα 659 εκατ. ευρώ, κάτι που κάνει αδύνατη τη λειτουργία των περισσοτέρων δήμων της χώρας αφού πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για την αγορά ανταλλακτικών για τα απορριμματοφόρα.
Στη σελίδα 89 προτρέπονται οι δήμοι να «χαρατσώσουν» τους πολίτες «με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων από διόδια, τέλη, δικαιώματα καθώς και εκμετάλλευση της περιουσίας τους με οικονομίες κλίμακας στα συστήματα είσπραξης εσόδων».
του Γιώργου Φράγκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 14/6/2011