14 Ιουν 2011

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Την Τετάρτη στους δρόμους συνδικάτα μαζί με μικρομεσαίους, δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς

Μείζον πολιτικό γεγονός επιχειρούν να δημιουργήσουν τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) με τη νέα 24ωρη γενική απεργία που διοργανώνουν την Τετάρτη 15 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πιθανότατα των μηχανικών, των δικηγόρων και όσων «σαρώνει» ξανά το νέο Μνημόνιο. Το ενδεχόμενο «συνάντησης» του συνδικαλιστικού κινήματος με τις «πλατείες» πανικοβάλλει τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση τόσο κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ΔΕΚΟ όσο και κατά των συγκεντρωμένων στις πλατείας «αγανακτισμένων» πολιτών, μπερδεύοντας την παρουσία τους μ' ένα θολό λογύδριο περί κινδύνου κατάλυσης της Δημοκρατίας!
Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων της Πέμπτης, όπως και τα υψηλά ποσοστά στην απεργιακή κινητοποίηση, ήταν η απάντηση τόσο προς τον κ. Παπανδρέου όσο και προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που με ελάχιστες εξαιρέσεις (Γ. Παναγιωτακόπουλος, Τ. Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης, Π. Κουκουλόπουλος) δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έχουν απομονωθεί πολιτικά και κοινωνικά και συνεπώς δεν νομιμοποιούνται να συμφωνούν και να υπογράφουν νέα Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα και ό,τι άλλο.
Στη Ρηγίλλης μοιάζουν να αφουγκράζονται ότι επίκεινται καταιγιστικές εξελίξεις και όπως ενδεικτικά λένε τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, «ο Ιούνιος εγκυμονεί»...
Στα συνδικάτα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών ξεκίνησαν ζυμώσεις για απεργίες διαρκείας, ενώ ήδη η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 48ωρες από τη στιγμή κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και εντός των ημερών ακολουθούν κι άλλες ομοσπονδίες εργαζομένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τις ξεπουλήσει.
Οι σχετικές αποφάσεις στηρίζονται από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση), γεγονός που προεξοφλεί την επιτυχία αλλά και την αποτελεσματικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μέχρι στιγμής η ΠΑΣΚΕ φέρεται αποφασισμένη να αντισταθεί στο ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου και αυτό φάνηκε από τις μαχητικότατες ομιλίες των προέδρων των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ (όλοι ΠΑΣΚίτες), που προειδοποιούσαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ούτε να επιτρέψουν να υλοποιηθεί η προωθούμενη κυβερνητική απόφαση. Στελέχη όπως ο Ν. Φωτόπουλος (ΔΕΗ), ο Στ. Κούκος (τράπεζες), ο Γ. Κούτρας (ΟΤΕ) χαρακτήρισαν εθνικό έγκλημα τις εκποιήσεις των λιμανιών, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΣΕ κ.λπ. και τα 'βαλαν με το μεγάλο κεφάλαιο, με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική «που διευρύνει την ύφεση, τη φτώχεια, τους φόρους και την ανεργία και καταργεί εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα», στο απεργιακό ψήφισμα όμως απουσίαζαν οι λέξεις «κυβέρνηση, “τρόικα”, ΔΝΤ».
Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε εξάλλου η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντίστοιχη των αισθημάτων των διαδηλωτών. Και μέσα σε όλα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απαγόρευση από στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και της ΓΣΕΕ να ανακοινωθεί η παρουσία στο απεργιακό συλλαλητήριο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, όπως προεκλογικά γινόταν, όταν σε ανάλογες εκδηλώσεις συνέρρεαν κατά δεκάδες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που τώρα δεν τολμούν ή ντρέπονται να εμφανιστούν στα συλλαλητήρια. Από τον συνδικαλιστικό τομέα της ΝΔ παρακολούθησε το συλλαλητήριο ο Φ. Ταυρής , πρώην στέλεχος της ΓΣΕΕ, που προβλέπει σοβαρές πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Εντύπωση προξενεί εξάλλου το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης, όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης της Αυτόνομης Παρέμβασης, δεν εκπροσωπήθηκαν στο βήμα του συλλαλητηρίου με στελέχη τους σε ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και μίλησαν μόνο οι πρόεδροί τους, που όλοι ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ.
Ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, το ότι οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης έμειναν στο απυρόβλητο προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο από τη ΔΑΚΕ όσο και από την Αυτόνομη Παρέμβαση, και τα στελέχη τους μιλούν για ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ...
Αν στη θλιβερή συνδικαλιστική πραγματικότητα προστεθεί και η εικόνα των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι απείχαν 50-60 μέτρα από το τέλος της πορείας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τότε δικαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η αγανακτισμένη κοινωνία θα σαρώσει όλα τα βάθρα του τόπου αυτού.

• Δύο και πάλι τα συλλαλητήρια της Τετάρτης, ένα στο Πεδίο του Άρεως (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) και ένα στην Ομόνοια (ΠΑΜΕ).

Αναπόφευκτες είναι οι πρόωρες εκλογές, όπως εκτιμούν στελέχη τόσο στου Μαξίμου όσο και στην Ιπποκράτους. Όταν κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μάς δηλώνει ότι το Μεσοπρόθεσμο «θα το ψηφίσουν όσοι πάνε στη Βουλή», υπονοώντας παραιτήσεις ή και απουσίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επίμαχη ψηφοφορία, είναι πασιφανές ότι η «λύτρωση» θα προέλθει και από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.
Ως προς τις σκέψεις του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, να λάβει τελικά το Μεσοπρόθεσμο τη μορφή νέου Μνημονίου, οπότε μπορεί να παρακαμφθεί η Βουλή λόγω της εξουσιοδότησης που έχει δοθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να μπορεί να υπογράφει μόνος του, θα αποδειχθούν μοιραίες. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει επίσης και παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη «δεδηλωμένη».
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, οπότε τη λύση πρέπει να τη δώσει ο λαός
της Αστέρως Χριστοδουλίδου, από την εφημερίδα "Το Παρόν", 12/6/2011