13 Μαρ 2011

Ασήκωτη η βαλίτσα της επιστροφής

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι υποχρεώσεις για την προσαρμογή στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας οδηγούν την Ελλάδα σε ένα δύσκολο και αβέβαιο μέλλον, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα
Με μεγάλα βάρη επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, καθώς τα ανταλλάγματα για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα προϋποθέτουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες καλείται να λάβει τις μέρες που μεσολαβούν ώς τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Μαρτίου.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, εκτός από την περιγραφή τού πώς θα εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία, πρέπει να εξειδικεύσει και τα μέτρα ύψους 22 δισ., που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο κι έχει αναληφθεί η δέσμευση να παρουσιαστούν ώς το τέλος Μαρτίου.

* Η ανάληψη της δέσμευσης για πώληση περιουσίας προκειμένου να μειωθεί το χρέος σημαίνει ότι δεν μιλάμε μόνο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, και για την πώληση ποσοστών του Δημοσίου σε κρατικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική αξία και μπορεί να πουληθούν άμεσα είτε ολόκληρες είτε τμήματά τους (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, λιμάνια, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αεροδρόμιο κ.λπ.). Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είχε έρθει και παλιότερα στο υπουργικό συμβούλιο, όμως δεν είχε προχωρήσει, αφού είχε συναντήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και από τα συνδικάτα. Τώρα η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Οσον αφορά τα ακίνητα, έχει κατατεθεί και πρόταση να γίνει τιτλοποίηση και να δοθούν οι τίτλοι ως ενέχυρο για την παροχή δανείων, που σημαίνει ότι, αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, θα περιέρχονται στους δανειστές σε περίπτωση μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας.

* Η κυβέρνηση έχει ζητήσει χρόνο από την τρόικα μέχρι να καταλήξει στα νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος για την περίοδο 2012-2015 ύψους 8% του ΑΕΠ. Αυτή η έκθεση μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής πρέπει να είναι έτοιμη πριν από τις 25 Μαρτίου. Οπως περιγράφεται στο μνημόνιο, θα εκπονηθούν προσχέδια που θα αφορούν δημόσιες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φορολογικές αλλαγές, δημόσια διοίκηση, κοινωνικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις και στρατιωτικές δαπάνες.

* Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας μπορεί να μη δημιουργεί μεγάλες άμεσες υποχρεώσεις στη χώρα μας, αφού ήδη εφαρμόζεται το μνημόνιο, όμως καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η χώρα από δω και στο εξής.
Η νομοθετική δέσμευση για έλλειμμα κάτω από 3% και χρέος όχι πάνω από 60% σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της πολύ δρόμο, με την ύφεση να τον κάνει ακόμη δυσκολότερο και το μέλλον αβέβαιο.

Μπορεί η κυβέρνηση να σηκώσει στις πλάτες της την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, με δεδομένο το διχασμό στο εσωτερικό της, τους βουλευτές να αντιδρούν και την κοινωνία να εξαντλεί τα όρια της ανοχής της; Αρκούν οι θετικές αποφάσεις για να αλλάξει το κλίμα;
Ο Γ. Παπανδρέου θα προσφύγει στις κάλπες προκειμένου να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή με το δίλημμα «ή παίρνουμε αυτά τα μέτρα ή χρεοκοπούμε», αναλαμβάνοντας έτσι μεγάλο ρίσκο; Το μεγάλο στοίχημα πλέον δεν θα παιχτεί στην Ε.Ε., αλλά στο εσωτερικό της χώρας.
του Δημήτρη Τσιόδρα, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 13/3/2011