14 Μαρ 2011

Τα έσοδα των Ταμείων γονάτισαν από τα μέτρα λιτότητας

ΜΕΙΩΣΗ 16,5% ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟ Α' ΔΙΜΗΝΟ
* ΤΡΥΠΑ 650 ΕΚΑΤ. ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
* ΑΙΤΙΕΣ: ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΦΥΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Η θεραπεία-σοκ που επιβλήθηκε στη χώρα από την τρόικα των δανειστών αποδεικνύεται τώρα χειρότερη από τη «νόσο». Παρά την κοινωνική αποσάθρωση και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών με στόχο τον «εξορθολογισμό των δαπανών» -ή, ακριβώς λόγω αυτών των μέτρων και της συνακόλουθης βαθιάς ύφεσης- έχουν καταρρεύσει και τα έσοδα των Ταμείων.
Ετσι, το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα από ένα ταμειακό κραχ, 10 μόλις μήνες μετά το κοινωνικό κραχ, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, το «πάγωμα» αποδοχών και την έκρηξη της ανεργίας.

Το ΙΚΑ έχει να επιδείξει μείωση των εσόδων κατά 16,5% το α' δίμηνο του έτους. Παραπέμποντας σε ένα έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, όσο είναι και η κρατική χρηματοδότηση προς το Ταμείο (1% του ΑΕΠ). Αρα τα έσοδα θα πέσουν στα 12,6 δισ. όταν μόνο για τις «κουτσουρεμένες» (12) συντάξεις απαιτούνται 11 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει πως απομένουν ελάχιστοι πόροι, οι οποίοι δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΙΚΑ. Πολύ περισσότερο δεν επαρκούν για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Έτσι το ΙΚΑ αδυνατεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις του (μέσω των αλληλόχρεων λογαριασμών) στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία, τα συσσωρευμένα χρέη των οποίων φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ.

Παρακράτηση 6 δισ.

Με αποτέλεσμα, ο ΟΕΚ να μη χορηγεί επιδοτήσεις για στεγαστικά δάνεια, ο ΟΑΕΔ να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα απασχόλησης κ.ά. Ταυτόχρονα το ΙΚΑ παρακρατεί αλλα 6 δισ. ευρώ προς το Επικουρικό ΕΤΕΑΜ το οποίο, υπό αυτά τα δεδομένα, πιέζεται -μέσω των αναλογιστικών μελετών- να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις από το 2012.
Σε ταμειακό αδιέξοδο βρίσκεται επίσης ο ΟΑΕΕ (όπου φέτος απαιτούνται κρατικές ενισχύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις), ενώ το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) παρακρατεί παράνομα τις εισφορές προς το Πρόνοιας (εφάπαξ) του Δημοσίου (προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις) με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θέση του τελευταίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει τα εφάπαξ σε 36.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (1,7 δισ. οικονομικό «άνοιγμα»).
Η οικονομική-ταμειακή κρίση επιδεινώθηκε παρά τις θυσίες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς:

1 Οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι μειώθηκαν κατά 250.000 το τελευταίο 18μηνο στο ΙΚΑ (έκρηξη της ανεργίας στο 14,8%).

Μείωση μισθών 25%

2
Οι μισθοί του Δημοσιου μειώθηκαν κατά 25% (αντίστοιχα περιορίστηκαν και οι εισφορές στο ΙΚΑ -για τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου- αλλά και στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου).

3 Οι μισθοί των ΔΕΚΟ μειώθηκαν κατά 20% (οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ).

4 Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, οικοδομή, εμπόριο κ.ά.) «κουρεύτηκαν» κατά 6% (ατομικές συμβάσεις για όσους αμείβονταν άνω του κλαδικού μισθού).

5 Οι επιπλέον συνταξιούχοι (εκροές για συντάξεις) της τριετίας 2011-13 υπολογίζονται σε 130.000 άτομα, πέραν της αναμενόμενης φυσιολογικής συνταξιοδοτικής ροής.

Πρόκειται για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με ανήλικο ή 3 παιδιά, άνδρες με μειωμένη σύνταξη στο 56ο έτος (ενώ μέχρι πέρυσι έβγαιναν στο 60ό!), αναγνώριση έως 9 πλασματικών ετών φέτος στο Δημόσιο για τους τρίτεκνους και 7 για οικογένειες με δύο παιδιά (και έως 12 πλασματικά έτη το 2014), σύνταξη στο 50ό έτος για τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα, ενώ πριν απαιτούνταν τριπλή προϋπόθεση (ανήλικο, 5.500 ένσημα και 50ό έτος) κ.ά.

6 Οι μετοχές έχουν χάσει άνω του 60% της αξίας τους (και σε ορισμένες περιπτώσεις η πτώση υπολογίζεται από το κόστος κτήσης αυτών), τα ομόλογα δεν μπορούν να «σπάσουν» στη δευτερογενή αγορά τίτλων αφού οι αποδόσεις θα είναι μείον 30%, ενώ τα ακίνητα είτε ξενοικιάζονται είτε οι επιχειρήσεις δεν καταβάλουν τακτικά τα μισθώματα (ξενοδοχείο Εσπέρια κ.ά.).

7 Ο εισπρακτικός μηχανισμός των Ταμείων έχει καταρρεύσει και λόγω της μείωσης των μισθών και της κατάργησης των Δώρων.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 14/3/2011