14 Μαρ 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΗ 2011

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις και οι αντιστάσεις των πολιτών στη Δυτική Αθήνα, στο Γραμματικό, στην Κερατέα, αλλά και όπου αλλού σ’ όλη την Ελλάδα, αποτελεί υγιή αντίδραση των κατοίκων, γιατί δεν θέλουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και τη μετατροπή της περιοχής τους σε σκουπιδότοπο.
Αντιδρούν σ’ αυτό που γνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται ένα κράτος αναξιόπιστο, διεφθαρμένο και υπηρέτη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Η πολιτεία αν ήθελε να πείσει τους κατοίκους άλλων περιοχών για τη χωροθέτηση χώρων διαχείρισης απορριμμάτων κλπ, θα έπρεπε να προχωρήσει στην αλλαγή συνολικά του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, περνώντας σε άλλες μεθόδους της επαναξιοποίησης των υλικών, της ανακύκλωσης στην πηγή κλπ και τότε ενδεχομένως οι υπάρχοντες χώροι υγειονομικής ταφής να αποτελούσαν την μεταβατική φάση, έτσι ώστε να πεισθούν και οι πολίτες, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αττική, τους τελευταίους μήνες του 2010 εξελίσσεται ένα πρωτοφανές από πλευράς αδιαφανών διαδικασιών, μεθοδεύσεων, «υπόγειων» συνεννοήσεων και ενεργειών, σχέδιο με στόχο την εκχώρηση της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση πιστεύουν πώς το σχέδιο αυτό αποτελεί τη χειρότερη λύση, θα επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες και το περιβάλλον και θα προκαλέσει «στρατιά» απολυμένων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οφέλη από αυτό θα έχουν μόνο οι ιδιώτες.
Το σχέδιο αυτό κινείται από την κυβέρνηση, την αποκεντρωμένη και την αιρετή περιφέρεια και τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α .
Η Προγραμματική Σύμβαση για την ανάθεση της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων από τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. στην περιφέρεια έγινε για να ανοίξει ο δρόμος της διαχείρισης στους ιδιώτες.
Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο πως μέσα ίδιο δεκαήμερο και παρά τις αντιδράσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υπέγραψαν την σύμβαση και η Υπουργός Περιβάλλοντος αποφάσισε να εκδώσει περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης δυναμικότητας 700.000 τόνων.
Πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη μέθοδος της βιοξήρανσης και της θερμικής επεξεργασίας (καύση) εκτός του ότι έχει επιλεγεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα , είναι η πιο ακριβή διεθνώς επιλογή και ταυτοχρόνως είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για αυτούς τους λόγους προσφύγαμε κατά της απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντολογικών όρων.
Πιστεύουμε επίσης πώς οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να βγούνε σε «πλειστηριασμό» και να παραδοθούν στις άγριες διαθέσεις των εργολάβων, στο όνομα δήθεν της πράσινης ανάπτυξης και με τις διαδικασίες του fast track και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)
Εμείς θα επιμείνουμε στη στάση μας κατά της ανάθεσης της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες που θα είναι σε βάρος των και πολιτών και των εργαζομένων και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα πόλης.
Στα πλαίσια αυτά η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προσέφυγε και κατά της 1/2011 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. με την οποία υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 1.355.000 τόνων/έτος.
Με τη δημιουργία των τεσσάρων (4) νέων μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων μηχανικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν και την τεχνολογία της βιολογικής ξήρανσης (σε Φυλή [2], Κερατέα και Γραμματικό), ανοίγουν το δρόμο σε προβληματικές διαδικασίες καύσης των απορριμμάτων ή των προϊόντων της “επεξεργασίας” τους (RDF και SRF) και τορπιλίζουν ταυτόχρονα, τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης.
Όλοι οι επιστημονικοί φορείς που έχουμε μιλήσει μαζί και δεν ταυτίζονται με συμφέροντα, θεωρούν τη μέθοδο της βιοξήρανσης υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους, σε σχέση με την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση κι αυτό γιατί στις μονάδες βιοξήρανσης γίνεται μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτών απορριμμάτων κατά την οποία ανακτώνται μόνο μέταλλα (μόλις το 2%) και τα υπόλοιπα (κυρίως χαρτί, πλαστικά και οργανικά) μετατρέπονται σε καύσιμο υλικό, το λεγόμενο SRF, το οποίο θα πρέπει να οδηγείται σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης.
Η μέθοδος αυτή θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης, θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους, θα βάλει ταφόπλακα στην ανακύκλωση και θα απαιτήσει και Χ.Υ.Τ. τοξικών αποβλήτων.
Με την εκχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μονοπωλιακά συγκροτήματα που πλασάρουν την τεχνολογία της βιολογικής ξήρανσης, θα αυξηθεί τρομερά το κόστος της διαχείρισης, κάτι που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει καταθέσει προτάσεις που συγκλίνουν με τις προτάσεις πολλών επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντολογικών οργανώσεων.
Σε αντίθεση με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων που προωθούν κυβέρνηση, Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., Περιφέρεια Αττικής καθώς και τώρα τελευταία και άλλες Περιφέρειες, εμείς προτείνουμε σε Εθνικό επίπεδο:
1. Καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών απορριμμάτων: α. συσκευασίες β. έντυπο χαρτί, γ. οργανικά και δ. υπόλοιπα απορρίμματα. Η διαχείρισή τους θα γίνεται απευθείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επιδιώκουμε την άμεση εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα από μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Θέλουμε ενίσχυση των πρωτογενών, αποκεντρωμένων διαδικασιών προδιαλογής και ανάκτησης υλικών για να περιοριστεί, η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων, που έχουν ανάγκη μεταφοράς και επεξεργασίας σε δεύτερο ή τρίτο επίπεδο.
2. Δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στους οποίους μπορούν να συγκεντρώνονται τα προδιαλεγμένα από τους πολίτες, τα απορρίμματα κατά είδος κλπ.
3. Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας οργανικού κλάσματος από την κατηγορία των οργανικών, λαμβανομένου υπόψη ότι τα οργανικά υπερβαίνουν το 45% των απορριμμάτων στη χώρα μας. Από την επεξεργασία αυτή θα έχουμε ως προϊόν άριστης ποιότητας κομπόστ, το οποίο μπορεί είτε να χρησιμοποιεί η Αυτοδιοίκηση για αναπλάσεις πάρκων, αναδασώσεις, κ.λ.π. ή να πωλείται στην αγορά με οικονομικό όφελος.
4. Δημιουργία Ολοκληρωμένων Ενοτήτων Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) που θα περιλαμβάνουν Χώρο Υγειονομικής Ταφής για την κατηγορία των υπολοίπων που δεν υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία και μονάδα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων που απομένουν.
Η επιλογή της τεχνολογίας θα γίνεται με κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της ανακύκλωσης. Θα πρέπει να προκρίνεται ο συνδυασμός της πιο οικονομικής και φιλικής στο περιβάλλον λύσης με αποκλεισμό επομένως της καύσης.
5. Κατάργηση της σύμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. για την ανακύκλωση των Δημοτικών Απορριμμάτων συσκευασίας, δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου Φορέα για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας με καθοριστική την εκπροσώπηση σ’ αυτόν των Ο.Τ.Α. και των Συνδέσμων τους που εξειδικεύονται με την επεξεργασία και διάθεση των απορριμμάτων. Η ανακύκλωση να υλοποιείται από τους Δήμους, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
6. Άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κυβέρνηση και τους φορείς των Ο.Τ.Α. για την προώθηση κατασκευής των Κ.Δ.Α.Υ. και των μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
7. Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.), ενίσχυση του ρόλου της εγκατάστασης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για την αποτέφρωση. Προστασία της υγείας των πολιτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, από την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους.
Μόλις προχτές ήρθε για δεύτερη φορά προς συζήτηση στην Ε.Ε του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. πρόταση της εταιρείας Ηλέκτωρ για την υλοποίηση πιλοτικής καινοτόμας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με την εφαρμογή της διεργασίας της αεριοποίησης μίγματος στερεών βιοκαυσίμων ( βιομάζας) και ανακτηθέντος απορριματογενούς καυσίμου.
Δηλαδή μιας νέας πιλοτικής μονάδας καύσης για τον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής και αυτή συμφερόντων Μπόμπολα, και αυτή μαζί με τα δύο εργοστάσια των 700.000 και των 400.000 τόνων στην πολύπαθη περιοχή της δυτικής Αττικής.
Το θράσος της κυβέρνησης, του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και του εργολάβου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος, του επιστημονικού κόσμου, των κινημάτων πόλης και των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων πρέπει να είναι δυναμική και συντονισμένη και να γίνει ΤΩΡΑ.
13/3/2011